Indian Polity -PSC Repeated Questions And Answers

Indian Polity -PSC Repeated Questions And Answers

1. The parliament of...... is known as the ‘mother of all parliaments’:
(a) USA 
(b) India
(c) Britain 
(d) Greece

2. Who among the following is the authority to issue ordinances?
(a) Prime Minister 
(b) Speaker
(c) Supreme Court 
(d) President

3. The number of states formed in 1956 under the State Reorganisation Act:
(a) 20 
(b) 22
(c) 28 
(d) 14

4. Which Article of the Constitution is related to amenedment procedure?
(a) 268 
(b) 386
(c) 368 
(d) 383

5. Which Act passed by the British Parliament divided India and Pakistan?
(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Govt. of India Act, 1947 
(d) Atlee’s declaration

6. Which Article provides that all minorities, whether based on religion and language shall have the right to establish and administer educational institutions on their choice?
(a) 27 
(b) 28
(c) 29 
(d) 30

7. The process of readjusting the representation of electoral constituencies is known as:
(a) Delimitation 
(b) Filibustering
(c) Decommissioning 
(d) Assignment

8. Annual Financial statement is the other name of:
(a) Budget 
(b) Money bill
(c) Demand for grant 
(d) Cut motion

9. How many times a person can become the
President of India?
(a) One time 
(b) Twice
(c) Thrice 
(d) No legal limitation

10. The total number of electors belongs to Parliament in the Presidential Election:
(a) 790 
(b) 800
(c) 776 
(d) 750


11. A minister should become a member of either house of Parliament within a period of ..... months, if he is not already a member.
(a) 3 
(b) 2
(c) 4 
(d) 6

12. In which state two woman are nominated by the Governor to the Legislative Assembly?
(a) Sikkim 
(b) Assam
(c) Jammu and Kashmir 
(d) Nagaland

13. Deputy Speaker submits his resignation to:
(a) Prime Minister 
(b) President
(c) Speaker 
(d) Chief Whip

14. If a member absents himself from Parliament for ...... days without permission of the House, his seat may be declared vacant.
(a) 30 
(b) 45
(c) 60 
(d) 90

15. Who decides on the holding of elections to Panchyats?
(a) Parliament 
(b) State Government
(c) Speaker 
(d) District Collector

16. The Rajya Sabha has ...... sessions in a year because the Budget session is split into two.
(a) Three 
(b) Four
(c) Five 
(d) Six

17. How many members have to support no confidence motion?
(a) 50 
(b) 55
(c) 100 
(d) 110

18. Comptroller and Auditor General is appointed for a period of ..... years:
(a) 5 
(b) 4
(c) 3 
(d) 6

19. Who is the counter part of Attorney General in the state?
(a) Accountant General 
(b) Advocate General
(c) Director General of Prosecutions
(d) None of these

20. Part VI of the Constitution is applicable to all states except:
(a) Sikkim 
(b) Assam
(c) Punjab 
(d) Jammu & Kashmir

ANSWERS

1 (c) 2(d) 3 (d) 4 (c) 5(a) 6(d) 7(a) 8(a) 9(d) 10(c)11(d) 12(c) 13(c) 14(c) 15(b) 16(b) 17(a) 18(d) 19(b) 20(d)
Indian Polity -PSC Repeated Questions And Answers Indian Polity -PSC Repeated Questions And Answers Reviewed by PSC BOOK on 22:12 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.