LGS EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2016

KERALA PSC LGS EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2016

1. What is known as ‘Dakshina Nalanda’?
(a) Parthivapuram sala 
(b) Srimoolavasam
(c) Kanthallur Sala 
(d) Mahodayapuram

2. The area known as the ‘granary of Travancore’, which is now in Kanyakumari district:
(a) Vizhijnjam 
(b) Nanjinad
(c) Aaruvamozhi 
(d) Sucheendram

3. Which among the following was not a fresh water lake?
(a) Vellayani 
(b) Sasthamkotta
(c) Veli 
(d) Pookkodu

4. The southernmost fresh water lagoon in Kerala is:
(a) Veli 
(b) Akkulam
(c) Ashatamudi 
(d) Vellayani

5. Merryland, the second film studio in Kerala is situated at....... in Thiruvananthapuram district.
(a) Nemom 
(b) Alappuzha
(c) Thiruvalla 
(d) Thiruvallam

6. The capital of the Aay dynasty was....... in Thiruvananthapuram district.
(a) Neendakara 
(b) Ambalappuzha
(c) Vizhinjam 
(d) Varkala

7. The place in Thiruvananthapuram district where the remains of ‘Ammachi Plavu’ in Travancore
history is preserved:
(a) Attingal 
(b) Kilimanoor
(c) Nedumangad 
(d) Neyyatinkara

8. The Chala market founded by Raja Kesavadas is in:
(a) Alappuzha 
(b) Kottayam
(c) Varkala 
(d) Thiruvananthapuram

9. Where is Putharikandam ground situated?
(a) Kollam 
(b) Thiruvananthapuram
(c) Pathanamthitta 
(d) Ernakulam

10. M.C.Road connects Thiruvananthapuram and ........
(a) Kottayam 
(b) Kozhikode
(c) Kochi
 (d) Angamali


11. In which distict the Shendurney wild life sanctuary is situated?
(a) Alappuzha 
(b) Idukky
(c) Kannur 
(d) Kollam

12. The Alapuzha district was formed in 1957 mainly by the bifurcation of:
(a) Kollam 
(b) Pathanamthitta
(c) Ernakulam 
(d) Malabar

13. Neendakara Azhi connects ...... and Arabian sea:
(a) Vembanad lake
 (b) Sasthamkotta lake
(c) Ashtamudi lake 
(d) Veli lake

14. MN Govindan Nair started One Lakh Housing Scheme at:
(a) Kumali 
(b) Chithara (Chadayamangalam)
(c) Vellanad 
(d) Mankulam

15. The taluk with the least number of villages:
(a) Mallappally
 (b) Kunnathur
(c) Nedumangad 
(d) Neyyatinkara

16. The place where Duryodhana Temple is situated in
Kollam district:
(a) Ochira 
(b) Malanada
(c) Punalur 
(d) Kottarakkara

17. The district with least coastline:
(a) Kollam 
(b) Thiruvananthapuram
(c) Kannur 
(d) Alappuzha

18. Which place was one known as ‘Thenvanchi’?
(a) Nattakom 
(b) Valayar
(c) Kollam 
(d) Chavara

19. The place where Velu Thampy issued proclamation against the British:
(a) Kundara 
(b) Kottarakkara
(c) Anchal 
(d) Kadakkal

20. Where is Chinnakkada ground situated?
(a) Kollam 
(b) Thiruvananthapuram
(c) Pathanamthitta 
(d) Ernakulam

ANSWERS:-
1 (c) 2(b) 3 (c) 4 (d) 5(a) 6(c) 7(d) 8(d) 9(b) 10(d)11(d) 12(a) 13(c) 14(b) 15(b) 16(b) 17(a) 18(c) 19(a) 20(a)
LGS EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2016 LGS EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2016 Reviewed by PSC BOOK on 18:14 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.