FACTS ABOUT KERALA - PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS

FACTS ABOUT KERALA - PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS

1. Which is known as ‘bird village in Kerala’?
(a) Nooranad 
(b) Pakshipathalam
(c) Thattekkad 
(d) Choolannoor

2. Who called Alappuzha ‘Venice of the East’?
(a) Lord Curzon 
(b) Robert Bristo
(c) Raja Kesavadas 
(d) RK Shanmugham Chetty

3. Which of the following was an ancient Buddhist centre?
(a) Venkatakota 
(b) Muziris
(c) Ganapativattom 
(d) Srimulavasam

4. The place where Parthasarathy Temple is situated?
(a) Aranmula 
(b) Ettumanoor
(c) Ochira 
(d) Harippad

5. The temple known as ‘Dakshina Mookambika’:
(a) Harippad 
(b) Mannarassala
(c) Panchikkad 
(d) Attukal

6. Erumeli famous for religious harmony is in the
district of:
(a) Idukky 
(b) Kottayam
(c) Ernakulam 
(d) Alappuzha

7. The remains of sister Alphonsa is kept at:
(a) Mannanam 
(b) Niranam
(c) Bharananganam 
(d) Edathwa

8. The only district in Kerala that has no coastline and shares border with the districts of Kerala only:
(a) Kottayam 
(b) Pathanamthitta
(c) Palakkad 
(d) Idukky

9. The place in Kerala where Mannathu Padmabhan started the historical ‘Savarna jatha’:
(a) Kannur 
(b) Vaikom
(c) Changanassery 
(d) Aluva

10. The back ground of the novel, ‘God of Small Things’ by Arundathy Roy?
(a) Kozhikode 
(b) Aymanam
(c) Athiranippadam 
(d) Purakkad


11. In which district is Malayatoor, a holy place for Christians?
(a) Alappuzha 
(b) Kottayam
(c) Ernakulam 
(d) Kannur

12. The proposed venue of Smart City Project:
(a) Kochi 
(b) Thiruvananthapuram
(c) Kollam 
(d) Kozhikode

13. Which temple is related to ‘Makam Thozhal’?
(a) Kodungallur 
(b) Guruvayur
(c) Sabarimala 
(d) Chottanikkara

14. The church where Vasco da Gama was buried at Kochi.
(a) St.Thomas Church 
(b)St.Francis Church
(c) St.Andrews church 
(d) St.Mary’s Church

15. The International Stadium at Kaloor in Ernakulam district is named after:
(a) Jawaharlal Nehru 
(b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi 
(d) Subhas Chandra Bose

16. Aluva in Ernakulam is famous for ....... celebration.
(a) Durgshtami 
(b) Sivarathri
(c) Mahanavami 
(d) Athachamayam

17. The place known as the ‘Gateway to high range’:
(a) Angamali 
(b) Adimali
(c) Kothamangalam 
(d) Kumali

18. Which is known as ‘the lungs of Kochi’?
(a) Mangalavanam 
(b) Kumbalangi
(c) Bolghatty 
(d) Vypin Island

19. Where is Thekkinkad ground, which is the venue
of Pooram?
(a) Kollam 
(b) Kozhikode
(c) Kannur 
(d) Thrissur

20. The capital of Kulasekharas was:
(a) Kalkkulam 
(b) Vizhinjam
(c) Odanad 
(d) Mahodayapuram

Answers:-
1 (a) 2(a) 3 (d) 4 (a) 5(c) 6(b) 7(c) 8(a) 9(b) 10(b) 11(c)12(a) 13(d) 14(b) 15(a) 16(b) 17(c) 18(a) 19(d) 20(d)
FACTS ABOUT KERALA - PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS FACTS ABOUT KERALA - PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS Reviewed by PSC BOOK on 20:56 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.