Treatment Organiser Grade II Solved Question Paper 25-08-2015

Kerala PSC Treatment Organiser Grade II Solved Question paper

Question1:-The seasonal period of South-West Monsoon in India
 A:-March - May
 B:-June - September
 C:-October - November
 D:-December - February
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-The eastern most point in India is situated in
 A:-Assam
 B:-Nagaland
 C:-Mizoram
 D:-Arunachal Pradesh
 Correct Answer:- Option-D

Question3:-River Kosi is a tributary of
 A:-The Sindhu
 B:-The Ganga
 C:-The Brahmaputra
 D:-The Mahanadi
 Correct Answer:- Option-B

Question4:-The smallest state of India
 A:-Sikkim
 B:-Tripura
 C:-Goa
 D:-Nagaland
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-Who declared Purna Swaraj in December 1929 by hoisting the Tri-coloured flag on the banks of the river Ravi?
 A:-Jawaharalal Nehru
 B:-Mahatma Gandhi
 C:-Subash Chandra Bose
 D:-Bipin Chandra Pal
 Correct Answer:- Option-A

Question6:-The Viceroy who passed the notorious Vernacular Press Act (Act IX), an Act of the better control of publications in Oriental Languages, in 1878.
 A:-Lord Canning
 B:-Lord Curzon
 C:-Lord Rippon
 D:-Lord Lytton
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-First President of the Indian National Congress
 A:-W.C. Bannerjee
 B:-A.O. Hume
 C:-Dadabhai Naoroji
 D:-Badarudeen Tiyabji
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-Founder of the Suddhi Movement
 A:-Rajaram Mohan Roy
 B:-Dayananda Saraswathy
 C:-Swami Vivekananda
 D:-Kesab Chandra Sen
 Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who wrote Gitarahasya ?
 A:-Bala Ganghadhara Tilak
 B:-Rabindra Natha Tagore
 C:-Swami Sradhananda
 D:-Aurobinda Ghosh
 Correct Answer:- Option-A

Question10:-Who is known as Modern Gandhi ?
 A:-Martin Luther King
 B:-Ibrahim Ruheva
 C:-Dr. Rajendra Prasad
 D:-Baba Aamde
 Correct Answer:- Option-D

Question11:-The district having least coastal belt in Kerala
 A:-Thiruvananthapuram
 B:-Kollam
 C:-Alapuzha
 D:-Ernakulam
 Correct Answer:- Option-B

Question12:-Willington Island is situated in
 A:-Vembanad Lake
 B:-Astamudi Lake
 C:-Kodungallur Lake
 D:-Kadalundi Lake
 Correct Answer:- Option-A

Question13:-Longest River in Kerala
 A:-Bharathapuzha
 B:-Pamba
 C:-Periyar
 D:-Chaliyar
 Correct Answer:- Option-C



Question14:-The Nair Service Society was founded in the year
 A:-1904
 B:-1908
 C:-1914
 D:-1918
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-The Leader of the Samuhya Parishkara Jatha from Kanjirangad to Chempazhanthy in 1965
 A:-A.K. Gopalan
 B:-Mannath Padmanadhan
 C:-V.T. Bhattathiripad
 D:-K. Kelappan
 Correct Answer:- Option-C
Question16:-Which among the following is a work of Chattampi Swamikal ?
 A:-Darshanamala
 B:-Sivasatakam
 C:-Jivakarunya Nirupanam
 D:-Jivakarunya Panchakam
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-Who among the following reformers started a primary school at Venganoor in 1904?
 A:-Ayyankali
 B:-Sree Narayana Guru
 C:-K.P. Vallon
 D:-Pandit Karuppan
 Correct Answer:- Option-A

Question18:-The newspaper Swadeshabhimani was started in 1905 by
 A:-K. Ramakrishna Pillai
 B:-K. Balakrishnan
 C:-T.K. Madhavan
 D:-Vakkam Maulavi
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-The Social Reformer who is populary known as Kumaragurudevan
 A:-Brahmananda Sivayogi
 B:-Vagbhatananda
 C:-Poikayil Yohannan
 D:-Ayya Vaikundar
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-What is the expansion of MOM
 A:-Mars Operation Mission
 B:-Mars Orbiter Mission
 C:-Mars Orientation Mission
 D:-Mars Organization Mission
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-Pulmonary veins open into
 A:-Left atrium
 B:-Right atrium
 C:-Left ventricle
 D:-Right ventricle
 Correct Answer:- Option-A
Question22:-Epithelium lining the alveoli of lung is
 A:-Simple cuboidal
 B:-Simple columnar
 C:-Ciliated columnar
 D:-Simple squamous
 Correct Answer:- Option-D
Question23:-Trachea bifurcates at the level of
 A:-First costal cartilage
 B:-Second costal cartilage
 C:-Third costal cartilage
 D:-Fourth costal cartilage
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-Liver derives its nutrition from
 A:-Portal vein only
 B:-Hepatic artery only
 C:-Both portal vein and hepatic artery
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question25:-Motor nerve supply to diaphragm is provided by
 A:-Vagus nerve
 B:-Intercostal nerves
 C:-Splanchnic nerves
 D:-Phrenic nerve
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-Left subclavian artery is a branch of
 A:-Ascending aorta
 B:-Arch of aorta
 C:-Common carotid artery
 D:-Brachiocephalic trunk
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-The thin membrane which closely invests the brain surface is
 A:-Ependyma
 B:-Arachnoid mater
 C:-Piamater
 D:-Duramater
 Correct Answer:- Option-C
Question28:-Respiratory centre is located in
 A:-Medulla oblongata
 B:-Pons
 C:-Midbrain
 D:-Cerebellum
 Correct Answer:- Option-A
Question29:-Total number of lumbar vertebrae in human body is
 A:-Seven
 B:-Four
 C:-Six
 D:-Five
 Correct Answer:- Option-D
Question30:-Caecum and vermiform appendix are located in
 A:-Right hypochondrium
 B:-Umbilical region
 C:-Right iliac fossa
 D:-Left lumbar region
 Correct Answer:- Option-C
Question31:-Luteotrophic hormone is also called
 A:-ADH
 B:-Oxytocin
 C:-Prolactin
 D:-TSH
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-Which is the first hormone discovered
 A:-Insulin
 B:-Secretin
 C:-Somatostatin
 D:-Vasopressin
 Correct Answer:- Option-B
Question33:-Which of the following hormone is secreted by Neurohypophysis
 A:-ADH
 B:-ACTH
 C:-MSH
 D:-TSH
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-Outermost layer of meninges is called
 A:-Arachnoid matter
 B:-Dura matter
 C:-Peritoneum
 D:-Pia matter
 Correct Answer:- Option-B
Question35:-Rods and Cones are present in
 A:-Blind spot
 B:-Choroid
 C:-Retina
 D:-Sclera
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Organ of Corti is made up of
 A:-Basilar membrane
 B:-Reissner's membrane
 C:-Sensory hair cells
 D:-Tectorial membrane
 Correct Answer:- Option-B
Question37:-Opsin and Retinal are the split product of
 A:-Vit A
 B:-Retinol
 C:-Retinal
 D:-Rhodopsin
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-Functional unit of Kidney
 A:-Neuron
 B:-Nephron
 C:-Axon
 D:-Ureter
 Correct Answer:- Option-B
Question39:-Respiratory centre is located in
 A:-Medulla
 B:-Hypothalamus
 C:-Cerebral cortex
 D:-Spinal cord
 Correct Answer:- Option-A
Question40:-Night blindness is due to
 A:-Vit. A
 B:-Vit. B
 C:-Vit. C
 D:-Vit. D
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Which among the following is a group health education method?
 A:-Panel discussion
 B:-Home visit
 C:-Folk method
 D:-Printed materials
 Correct Answer:- Option-A
Question42:-The rate of energy supply of fat is
 A:-9 k cal/gm
 B:-4 k cal/gm
 C:-9 cal/gm
 D:-4 cal/gm
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-Listening to the sounds within the body with the help of a stethoscope is
 A:-Percussion
 B:-Auscultation
 C:-Palpation
 D:-Manipulation
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-Freedom from infection is termed as
 A:-Asepsis
 B:-Antisepsis
 C:-Quarantine
 D:-Isolation
 Correct Answer:- Option-A
Question45:-The most reliable and cost effective method of identifying infectious case of TB is
 A:-Mantoux test
 B:-Sputum examination
 C:-Chest X-ray
 D:-Ultrasonography
 Correct Answer:- Option-B
Question46:-A physiological barrier of communication is
 A:-Noise
 B:-Hearing difficulty
 C:-Illiteracy
 D:-Language
 Correct Answer:- Option-B
Question47:-Which among the following is not a fat soluble vitamin?
 A:-Vitamin A
 B:-Vitamin C
 C:-Vitamin D
 D:-Vitamin E
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-One of the most important communication skill is
 A:-Inactive listening
 B:-Empathetic listening
 C:-Active listening
 D:-Specific listening
 Correct Answer:- Option-C
Question49:-Pulse rate less than 60 bpm is called
 A:-Tachypnoea
 B:-Tachycardia
 C:-Bradypnoea
 D:-Bradycardia
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-The most important procedure for the prevention of infection is
 A:-Wearing gloves and gowns
 B:-Proper disposal of used linen
 C:-Effective hand washing
 D:-Wearing protective eye wear
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-The most appropriate position for a patient with breathing difficulty is
 A:-Knee chest position
 B:-Sim's position
 C:-Prone position
 D:-Fowler's position
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-The basic unit of society is
 A:-Individual
 B:-Family
 C:-Self help group
 D:-Neighbourhood
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-Immunity against Tuberculosis is provided by the vaccine
 A:-DPT
 B:-MMR
 C:-OPV
 D:-BCG
 Correct Answer:- Option-D
Question54:-Which among the following is not a therapeutic effect of hot application?
 A:-Controls bleeding
 B:-Relieves pain
 C:-Promotes healing
 D:-Decreases muscle tone
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-RNTCP was introduced in the year
 A:-1972
 B:-1962
 C:-1992
 D:-1982
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-Vitamin that promotes the absorption of calcium is
 A:-Vitamin A
 B:-Vitamin C
 C:-Vitamin D
 D:-Vitamin E
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-Which among the following is a food borne disease?
 A:-Hepatitis A
 B:-Hepatitis B
 C:-Rubella
 D:-measles
 Correct Answer:- Option-A
Question58:-Presence of blood in the sputum is called
 A:-Hemoptysis
 B:-Hemetemesis
 C:-Haemothorax
 D:-Haematuria
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-Which of the following is the best method for the disposing hospital wastes?
 A:-Composting
 B:-Controlled tipping
 C:-Dumping
 D:-Incineration
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-The drug used for the treatment of TB is
 A:-Pencillin
 B:-Dapsone
 C:-Isodryl
 D:-Isoniazid
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-What type of diet should a TB patient have?
 A:-Carbohydrate rich food
 B:-Fat rich food
 C:-Protein rich food
 D:-High fiber diet
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-The specific strategy for the treatment of MDR TB is
 A:-DOTS
 B:-DRS
 C:-DOTS-plus
 D:-VCTC
 Correct Answer:- Option-C
Question63:-Which among the following should be avoided for a good communication?
 A:-Use of same language by the sender and receiver
 B:-Use of technical words and abbreviations that are not in use
 C:-Paying attention to nonverbal messages
 D:-Getting and giving feedback
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-Severe deficiency of thiamin causes
 A:-Beriberi
 B:-Scurvy
 C:-Rickets
 D:-Keratomalacia
 Correct Answer:- Option-A
Question65:-Normal blood pressure for an adult is
 A:-100/80 mm of Hg
 B:-140/90 mm of Hg
 C:-120/80 mm of Hg
 D:-130/90 mm of Hg
 Correct Answer:- Option-C
Question66:-Inflammation of mucous membrane of mouth is called
 A:-Glossitis
 B:-Gingivitis
 C:-Stomatitis
 D:-Gastritis
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-Invasion of micro organisms to a susceptible host is
 A:-Infarction
 B:-Infection
 C:-Contamination
 D:-Inflammation
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-World TB day is observed on
 A:-March 14
 B:-November 24
 C:-November 14
 D:-March 24
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-In case of animal bite affected area should be washed with
 A:-Spirit
 B:-Saline
 C:-Warm water
 D:-Soap and water
 Correct Answer:- Option-D
Question70:-World health day theme for 2015 is
 A:-Road safety
 B:-Food safety
 C:-Vector borne diseases
 D:-Focus on high blood pressure
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-As per the RNTCP(Revised National Tuberculosis Control Programme),nationwide coverage of DOTS was achieved in the year
 A:-1992
 B:-2000
 C:-2006
 D:-2010
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-Along with political and administrative commitment,all are components of DOTS except
 A:-Good quality diagnosis
 B:-Directly observed treatment
 C:-Good quality drugs
 D:-Random monitoring and reporting
Correct Answer:- Option-D
Question73:-Stop TB strategy published by WHO in 2006 recommends
 A:-Core programme as DOTS
 B:-TB/HIV & MDR TB management as additional components
 C:-Enabling and promoting research
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question74:-If 10-99 AFB are seen per 100 oil immersion fields, then the smear result is
 A:-1+
 B:-2+
 C:-3+
 D:-scanty
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-Under RNTCP,the term "DMC" means
 A:-Drug managing centre
 B:-Designated microscopy centre
 C:-Direct medication centre
 D:-DOTS medicine centre
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-Which among the following categories were withdrawn from the RNTCP
 A:-CAT-I
 B:-CAT-II
 C:-CAT-III
 D:-CAT-IV
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-Intensive phase recommended for Category II on a routine basis is
 A:-2 months
 B:-3 months
 C:-4 months
 D:-6months
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-Before starting anti TB medications for a suspected smear negative TB patient,the number of sputum smear examinations recommended by the RNTCP is
 A:-2 smears as in positive cases
 B:-3 smears as it was done earlier
 C:-2 smears, followed by antibiotics and then 2 more smears
 D:-Only Chest X-ray PA is required, sputum examinations not necessary
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-All are true regarding DOT provider except
 A:-Preferably a close relative or family member
 B:-Should be acceptable to the patient
 C:-Should be easily accessible
 D:-Should be accountable to the programme
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-Joint pain and high blood levels of uric acid are the features of toxicity related to the following anti TB drug
 A:-Pyrazinamide
 B:-Ethambutol
 C:-Streptomycin
 D:-Isoniazid
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-Continuation Phase in anti TB chemotherapy is meant for
 A:-Rapid killing of bacilli
 B:-Preventing emergence of resistant strains
 C:-Preventing rapid community spread
 D:-Preventing relapse and failure
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-Mycobacteria classified in to different populations according to their growth pattern was done by
 A:-Wallace Fox
 B:-D A Mitchison
 C:-Robert Koch
 D:-Roentgen
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-Estimated daily deaths due to Tuberculosis is
 A:-500
 B:-1000
 C:-1500
 D:-2000
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-To make a diagnosis of multidrug resistant tuberculosis, the mycobacteria should be resistant at least to
 A:-INH and Ethambutol
 B:-INH and Rifampicin
 C:-INH and Pyrazinamide
 D:-Streptomycin and Rifampicin
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Single sample sputum culture is recommended for
 A:-Follow up monitoring of MDR/XDR TB patients under DOTS Plus regime
 B:-Making a diagnosis of MDR TB
 C:-Making a diagnosis of Total drug resistance
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question86:-As per current policy, true statement regarding notification of TB is
 A:-All cases should be notified to District Nodal officer
 B:-Only smear positive cases need be reported
 C:-Only cases diagnosed from public health sector need be notified
 D:-Only MDR and XDR TB need be notified
 Correct Answer:- Option-A
Question87:-NIKSHAY, a project of RNTCP deals with
 A:-TB & HIV co infection management strategies
 B:-Financial help for all TB patients
 C:-Electronic notification of cases
 D:-Integrated counseling and treatment of all TB patients
 Correct Answer:- Option-C
Question88:-The fastest method for diagnosing MDR TB among the following is
 A:-Gene Xpert
 B:-Quantiferon Gold assay
 C:-T spot assay
 D:-Liquid culture method
 Correct Answer:- Option-A
Question89:-The minimum treatment duration for MDR TB as per the PMDT (programmatic management of Drug resistant tuberculosis)
 A:-12 months
 B:-18 months
 C:-24 months
 D:-30 months
 Correct Answer:- Option-C
Question90:-Robert Koch discovered mycobacteria in the year
 A:-1862
 B:-1872
 C:-1882
 D:-1892
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-Which among the following is an Acid Fast staining technique?
A:-Ziehl-Neelsen Technique
 B:-Kinyoun method
 C:-Auramine- Rhodamine Flurochrome staining
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question92:-The acid component of TB bacilli is
 A:-Hydrochloric acid
 B:-Lactic acid
 C:-Sulphuric acid
 D:-Mycolic acid
 Correct Answer:- Option-D
Question93:-The number of sputum samples collected for the diagnosis of Pulmonary tuberculosis as per the current RNTCP guideline is
 A:-3 samples ( spot-morning-spot)
 B:-2 samples (morning-spot)
 C:-2 samples (morning -morning)
 D:-2 samples ( spot-morning)
 Correct Answer:- Option-D
Question94:-The theme for the World TB day for the year 2015 is
 A:-DOTS cured me -it will cure you too!
 B:-Stop TB in my life time
 C:-I am stopping TB
 D:-Reach , treat, cure everyone
 Correct Answer:- Option-D
Question95:-The anti TB medication associated with orange coloured urine is
 A:-Rifampicin
 B:-Pyrazinamide
 C:-Ethambutol
 D:-Streptomycin
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-Pott's disease is the tuberculosis affecting
 A:-Lymph nodes
 B:-Spine
 C:-Pleura
 D:-Pericardium
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-Length and width of the rod shaped mycobacterium causing tuberculosis in human beings is
 A:-2-4 microns in length,0.2-0.5 microns in width
 B:-20-40 microns in length and 2-5 microns in width
 C:-10- 20 nanometer in length, 1-2 nanometer in width
 D:-20 -40 nanometer in length, 2-4 nanometer in width
 Correct Answer:- Option-A
Question98:-Which of the following anti TB medication is available as granules
 A:-Isoniazid
 B:-Para amino salicylic acid
 C:-Thiacetazone
 D:-Pyrazinamide
 Correct Answer:- Option-B
Question99:-The standard duration of short course chemotherapy is
 A:-3 months
 B:-6 months
 C:-9 months
 D:-less than 12 months
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-All the following instructions are given to a smear positive TB patient on DOTS except
 A:-Take nutritious food
 B:-Observe good cough habits
 C:-Remain in an isolated closed room till intensive phase is over
 D:-Do not panic if you see that you are passing high coloured urine after taking medication
 Correct Answer:- Option-C
Treatment Organiser Grade II Solved Question Paper 25-08-2015 Treatment Organiser Grade II Solved Question Paper 25-08-2015 Reviewed by PSC BOOK on 09:05 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.