Sub Engineer (KSEB) Exam Solved Question Paper 26-08-2015

Kerala PSC Sub Engineer (KSEB) Exam Solved Question Paper 26-08-2015

Question1:-Who among the following is known as Grand Father of Indian Nation
 A:-Raja Ram Mohan Ray
 B:-Dayananda Saraswathi
 C:-Swami Vivekananda
 D:-Bala Gangadhar Tilak
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-Which Indian river is known as sorrow of Orissa
 A:-Mahanadi
 B:-Narmada
 C:-Tapti
 D:-Padma
 Correct Answer:- Option-A

Question3:-Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is in
 A:-Ahammadabad
 B:-Hyderabad
 C:-Indore
 D:-Nagpur
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-Lord Curzon's Partition of Begal came to effect on
 A:-18 october 1905
 B:-16 october 1905
 C:-19 october 1905
 D:-17 october 1905
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-Sangai is the state animal of
 A:-Tripura
 B:-Meghalaya
 C:-Manipur
 D:-Arunachal Pradesh
 Correct Answer:- Option-C

Question6:-Who was the commissioner of India Census 2011
 A:-Vinod Rai
 B:-C.Chadramouli
 C:-Suryaprakash
 D:-K.T.M.Iqbal
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-Ajantha cave paintings depict scenes from the
 A:-Ramayana
 B:-Mahabharatha
 C:-Rigveda
 D:-Jataka tales
 Correct Answer:- Option-D

Question8:-The Sansad Adarsh Gram Yojana was launched on the birth anniversary of
 A:-Sardar Vallbai Patel
 B:-Syamaprasad Mukherjee
 C:-Mahathma Gandhi
 D:-Jayaprakash Narayan
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-Who among the following published the daily namely 'voice of India'
 A:-W.C.Banarjee
 B:-Annie Basant
 C:-Dada Bai Navaroji
 D:-Firoz shah mehta
 Correct Answer:- Option-C

Question10:-Name the Indian sports woman selected as the brand ambassador of Telengana state
 A:-Sania Mirza
 B:-Saina Nehwal
 C:-P.V.Sindhu
 D:-Koneru Hampi
 Correct Answer:- Option-A



Question11:-J.C. Daniel award 2014 was awarded to......
 A:-Adoor Gopala Krishnan
 B:-M.T. Vasudevan Nair
 C:-Amal Neerad
 D:-Ashique Abu
 Correct Answer:- Option-B
Question12:-The revolt held to wear upper cloth for lower caste women in kerala is....
 A:-Channar agitation
 B:-Guruvayur satyagraha
 C:-Paliyam satyagraha
 D:-Malabar riot
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-Which district of kerala speaks more number of languages?
 A:-Kozhkkode
 B:-Malappuram
 C:-Kannur
 D:-Kasaragod
 Correct Answer:- Option-D
Question14:-Which of the following team are behind the Malayali Memorial Movement?
 A:-K.P. Shankara menon,Dr.Palpu,G.P. Pillai
 B:-Chattambi Swamikal,C.V.Ramanpillai,V.T.Bhattathirippad.
 C:-T.K.Madhavan,Dr.Palpu,K.Kelappan
 D:-Mannath Pathmanabhan,K.P. Kesava menon,P.krishnapillai
 Correct Answer:- Option-A
Question15:-Which among the following is known as the first college in India?
 A:-CMS College Kottayam
 B:-BCM College kottayam
 C:-University College
 D:-Maharajas College
 Correct Answer:- Option-A
Question16:-Cochin Stock exchange came in to being.....
 A:-1959
 B:-1969
 C:-1979
 D:-1989
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-The largest back water in kerala is .......
 A:-Ashtamudi
 B:-Chaliyar
 C:-Vembanad
 D:-punnamada
 Correct Answer:- Option-C
 Question18:-The total number of wildlife sanctuaries in Kerala is.......
 A:-12
 B:-13
 C:-14
 D:-15
 Correct Answer:- Option-B
Question19:-The gold medalist among malayalees in Asian Games 2014 is.........
 A:-Preeja Sreedharan
 B:-Dipika Pallikkal
 C:-O.P. Jaisha
 D:-Tintu Luka
 Correct Answer:- Option-D
Question20:-The co-operative dairy products entrepreneurship MILMA was established in the year...
 A:-1980
 B:-1970
 C:-1960
 D:-1950
 Correct Answer:- Option-A
Question21:-A free electron means?
 A:-All the electrons in an atom.
 B:-The electrons not belongs to the atom itself.
 C:-Valance electrons which are loosely attached to the nucleous.
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-The speed with which the effect of emf is experienced at all parts of a conductor resulting the flow of current is
 A:-Velocity of charge
 B:-Velocity of propagation of electric field
 C:-Speed of response
 D:-None of above
 Correct Answer:- Option-B
Question23:-When a potential difference is applied to a resistor the heat is produced by
 A:-Due to the collision of free electrons with the molecules or atoms of the resistor
 B:-Power dissipation
 C:-Speed of response
 D:-None of above
 Correct Answer:- Option-A
Question24:-On application of heat on electrolyte it exhibit
 A:-Positive temp. coefficient
 B:-No change in its resistance
 C:-Resistance will increase
 D:-Negative temp. Coefficient.
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-An operational amplifier is a
 A:-dependent source
 B:-Independent source
 C:-model source
 D:-None of above
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-A wire of resistance of 6 ohms is bent in the form of a circle , the effective resistance between two points on any diameter is
 A:-6 ohm
 B:-12 ohm
 C:-1.5 ohm
 D:-9 ohm
 Correct Answer:- Option-C
Question27:-A wire of resistance R ohm is streatched to double its length, then its resistance become
 A:-R/4
 B:-R/2
 C:-2R
 D:-4R
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-Two parallel wires carrying current in opposite direction
 A:-Attracts each other
 B:-Repel each other
 C:-cancel each other
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-A coil has a resistance of 25 ohm and inductance of 5H is connected to a DC source of 50V is suddenly switched off what will be the value of current at the time of switching off
 A:-2A
 B:-10A
 C:-1.96A
 D:-0.5A
 Correct Answer:- Option-A
Question30:-The inductive reactance of an inductor in a DC circuit is
 A:-2∏fL
 B:-Zero
 C:-ωL
 D:-∞
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-In a circuit element if the p.d is higher than the applied voltage of the source then it will be
 A:-DC circuit
 B:-Neither ac nor dc circuit
 C:-AC circuit
 D:-For both circuit
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-The moving system of an indicating type of electrical instrument is subjected to
 A:-A deflecting torque
 B:-Controlling torque
 C:-Damping torque
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question33:-The most efficient damping employed in electrical instrument is
 A:-Air friction
 B:-Fluid friction
 C:-Eddy current
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-In thermocouple ammeter the heat produced is proportional to
 A:-Current
 B:-Square root of current
 C:-square of current
 D:-voltage
 Correct Answer:- Option-C
Question35:-In a cross coil megger ,when two currents are passing through them The torque acting up on the coil
 A:-opposite direction
 B:-same direction
 C:-TanΦ
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-The frequency error in induction type ammeter is compensated by
 A:-Self compensated
 B:-not required
 C:-non inductive shunt
 D:-inductive shunt
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-An induction watt meter consist of
 A:-series electromagnet
 B:-shunt electromagnet
 C:-permanent magnet
 D:-series and shunt electromagnet
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-The efficiency of a solar cell is
 A:-High
 B:-Very high
 C:-Low
 D:-Very low
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-in core type transformers the number of flux paths are
 A:-2
 B:-more than 2
 C:-Half of the path
 D:-single
 Correct Answer:- Option-D
Question40:-The relation between the excitation current and magnetic flux of a transformer is
 A:-Current leads flux
 B:-Flux leads the current
 C:-They are in phase
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-The equivalent resistance and leakage reactance of a transformer can be found out by
 A:-Open circuit test
 B:-short circuit test
 C:-polarity test
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-Hydro generator is the commercial name of
 A:-Round rotor generator
 B:-Cylindrical rotor synchronous generator
 C:-Salient pole synchronous generator
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question43:-An electrical machine with lower efficiency will have
 A:-Less losses
 B:-More losses
 C:-No losses
 D:-Low operating cost
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-The effect of armature reaction under the pole shoes can be limited by
 A:-Inter poles
 B:-High reluctance pole tips
 C:-Compensating windings
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-DC motors are started by using starters because
 A:-To increase the starting current
 B:-To reduce the staring current
 C:-To increase the speed
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question46:-Swinburne 's test can not be performed on
 A:-Shunt motor
 B:-compound motor
 C:-series motor
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-which of the following are used as constant speed drive
 A:-Dc shunt motor
 B:-DC series motor
 C:-DC compound motor
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-No load slip of an induction motor is
 A:-Large
 B:-No slip
 C:-Very small
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question49:-The relative advantage of a cage motor over a wound rotor motor of same power is
 A:-Cage motor is More efficient
 B:-Cage motor is less cost
 C:-Better operating power factor
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-The maximum torque of an induction motor is proportional to
 A:-Square of supply voltage
 B:-Supply voltage
 C:-Reciprocal of the square of supply voltage
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question51:-A synchronous motor runs on
 A:-AC only
 B:-DC only
 C:-Both ac and dc
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-If the armature coil of a DC machine is N turns then Number of conductors of any coil side
 A:-2N
 B:-N/2
 C:-N²
 D:-N
 Correct Answer:- Option-D
Question53:-The distance between two consecutive and similar top coil side is called
 A:-Back pitch
 B:-Front pitch
 C:-Winding pitch
 D:-Commutator pitch
 Correct Answer:- Option-C
Question54:-In lap wound machine the number of brushes used is equal to
 A:-number of poles
 B:-2
 C:-number of turns
 D:-number of commutator segments
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-A mooving iron instrument can measure
 A:-AC
 B:-AC & DC
 C:-DC
 D:-Pulse
 Correct Answer:- Option-B
Question56:-The emf developed in any physical system act in such a direction to tend to
 A:-Decrease co energy at constant mmf
 B:-Decrease the co energy at constant flux
 C:-Increase the co energy at constant mmf
 D:-Increase the co energy at constant flux
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-The factor to be considered while selecting the site of a hydel power plant
 A:-Quantity of water available
 B:-Head of water
 C:-Accessibility of the site
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question58:-Specific speed of a turbine is the speed at which it develop 1 metric HP under the head of
 A:-1 metric meter
 B:-1 meter
 C:-1 feet
 D:-1 cubic meter
 Correct Answer:- Option-B
Question59:-The active recovery voltage depends on
 A:-Power factor
 B:-Armature reaction
 C:-Circuit condition
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-The highest current that a circuit breaker is capable of breaking at recovery and re striking voltage is
 A:-Breaking capacity
 B:-Making capacity
 C:-Recovery current
 D:-recovery voltage
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-Circuit breaker intended for rapid auto re closing with rated operating duty o-m-co in which m represents
 A:-Making
 B:-Breaking
 C:-Dead time
 D:-Re closing
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-The heat produced by an electric heating element is according to
 A:-Ohm's law
 B:-Stefan's law
 C:-Snell's law
 D:-Faraday's law
 Correct Answer:- Option-B
Question63:-Ajax Wyatt furnace make use of a crucible in
 A:-Horizontal
 B:-At an angle of 120°
 C:-Vertical
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-High frequency capacitance heating method is employed for heating
 A:-Plastic
 B:-Wood
 C:-Dehydration of foods
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question65:-in carbon arc welding the carbon electrode with respect to work is
 A:-Negative
 B:-Positive
 C:-As positive or negative
 D:-Non of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question66:-The filament lamp work at a pf of
 A:-.5
 B:-1
 C:-.7
 D:-0
 Correct Answer:- Option-B
Question67:-Which lamp has the highest luminous efficiency
 A:-Filament
 B:-Neon
 C:-Mercury vapor
 D:-Sodium vapor
 Correct Answer:- Option-D
Question68:-In illumination space to height ratio is
 A:-1 to 2
 B:-1
 C:-less than 1
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-The induction motor cannot run at synchronous speed because if so
 A:-Rotor emf would be zero
 B:-Rotor current would be zero
 C:-Rotor torque would be zero
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question70:-Semi closed or totally closed slots are used in 3Ø Induction Motor essentially to
 A:-Reduce magnetizing current
 B:-Increase efficiency
 C:-Improve starting torque
 D:-Increase magnetizing current
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-In DC machine the armature windings are placed on the rotor for effective
 A:-Generation of voltage
 B:-Development of torque
 C:-Commutation
 D:-Energy conversion
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-The most powerful electromagnet in a normal DC machine operating at full load condition is
 A:-Field winding
 B:-Armature winding
 C:-inter pole winding
 D:-Compensating winding
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Which of the following is called as stray flux
 A:-Armature flux
 B:-Field flux
 C:-Leakage flux
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question74:-When a coil moves through a time varying flux the induced emf present in the coil is
 A:-Dynamically induced
 B:-Statically induced
 C:-Motional emf
 D:-Both dynamically and Statically induced
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-A 3 Ø SCIM stator rewound for 6 poles withh out any alteration in the rotor will run at a speed
 A:-<1000 font="" rpm="">
 B:-<1500 font="" rpm="">
 C:-<1200 font="" rpm="">
 D:-0 rpm
 Correct Answer:- Option-A
Question76:-A 3Ø star connected IM takes 20A from supply. When connected in delta the motor will take a current of
 A:-20√3 A
 B:-20/√3 A
 C:-20 A
 D:-10A
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-The armature core of a DC machine is laminated to minimise
 A:-Hysteresis loss
 B:-Eddy current loss
 C:-Mechanical loss
 D:-Temperature loss
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-Which part of a DC motor has the maximum flux
 A:-pole core
 B:-Interpole
 C:-Leading pole tip
 D:-Trailing pole tip
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-The air blast circuit breaker have best application in system of operating voltage
 A:-Below 132KV
 B:-132KV to 400KV
 C:-Above 400KVA
 D:-None of this
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-The cheapest shielding material used in Nuclear plant is
 A:-Concrete
 B:-Brick
 C:-Boron
 D:-Cadmium
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-Superposition Theorem is essentially based on the concept of
 A:-Reciprocity
 B:-Linearity
 C:-Duality
 D:-Non linearity
 Correct Answer:- Option-B
Question82:-Form factor for DC supply voltage is always
 A:-Zero
 B:-Unity
 C:-Infinity
 D:-Any value between zero and one
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-In purely resistive circuits
 A:-Power factor is unity
 B:-Power consumed is zero
 C:-Heat produced is zero
 D:-Power factor is zero
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-In a series resonant circuit, the impedance below resonant frequency is
 A:-Capacitive
 B:-Inductive
 C:-Resistive
 D:-Depends on values of circuit components
 Correct Answer:- Option-A
Question85:-The figure of merit of RLC circuit will increase if
 A:-R decreases
 B:-R increases
 C:-Voltage increases
 D:-Voltage decreases
 Correct Answer:- Option-A
Question86:-In an Intrinsic Semiconductor, Fermi Level represents the energy, with probability of its occupation of
 A:-0 %
 B:-25 %
 C:-50 %
 D:-100 %
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-An Infra Red LED is usually fabricated from
 A:-Ge
 B:-Si
 C:-GaAs
 D:-GaAsP
 Correct Answer:- Option-D
Question88:-Avalanche Photo diodes are preferred over PIN diodes in optical communication systems because of
 A:-Speed of operation
 B:-Higher Sensitivity
 C:-Larger bandwidth
 D:-Larger power handling capacity
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-Power Transistors are invariably provided with
 A:-Heat Sink
 B:-Metallic casing
 C:-Soldered connections
 D:-Fan for heat removal
 Correct Answer:- Option-A
Question90:-In a JFET, beyond Pinch Off Voltage, as the drain voltage increases, the drain current
 A:-Decreases
 B:-Remains constant
 C:-Increases
 D:-May increase or decrease
 Correct Answer:- Option-B
Question91:-After firing an SCR, if the gate pulse is removed, the SCR current
 A:-Remains the same
 B:-Reduces to zero
 C:-Rises up
 D:-Rise a little, then falls to zero
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-One of the characteristic of the Emitter Follower is its
 A:-Low input resistance
 B:-Low current gain
 C:-Low voltage gain
 D:-High output resistance
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-Cross Over Distortion in class B push pull amplifier is eliminated by
 A:-Class C operation
 B:-Class AB operation
 C:-Elimination of output transformer
 D:-Reducing transistor bias
 Correct Answer:- Option-B
Question94:-A high Q tuned circuit in a tuned amplifier permits it to have high
 A:-Selectivity
 B:-Fidelity
 C:-Sensitivity
 D:-Frequency range
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Which of the following Op-Amp system is non linear?
 A:-Current to Voltage Converter
 B:-Logarithmic Amplifier
 C:-Active Filter
 D:-Delay Equalizer
 Correct Answer:- Option-B
Question96:-At microwave frequencies, the size of the antenna becomes
 A:-Very large
 B:-Large
 C:-Small
 D:-Very small
 Correct Answer:- Option-D
Question97:-In a single phase full converter, the number of SCRs conducting during overlap is
 A:-1
 B:-2
 C:-3
 D:-4
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-A sinusoidal voltage of amplitude 1 kV is amplitude modulated by another sinusoidal voltage to produce 30% modulation. The amplitude of each sideband term is
 A:-300 volts
 B:-150 volts
 C:-500 volts
 D:-250 volts
 Correct Answer:- Option-B
Question99:-An interrupt in which the external device supplies its address as well as the interrupt request is known as
 A:-Vectored interrupt
 B:-Maskable interrupt
 C:-Non - Maskable interrupt
 D:-Designated interrupt
 Correct Answer:- Option-A

Question100:-Logic 1 in negative logic system is represented by
 A:-Zero level
 B:-Lower voltage level
 C:-Higher voltage level
 D:-Negative voltage
 Correct Answer:- Option-B
H
Sub Engineer (KSEB) Exam Solved Question Paper 26-08-2015 Sub Engineer (KSEB) Exam Solved Question Paper 26-08-2015 Reviewed by PSC BOOK on 08:55 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.