Kerala PSC Police Constable , Fireman Exam Questions and Answers 2015

Kerala PSC Police Constable , Fireman Exam Questions and Answers 2015 || Previous Year Question Papers

Science

1. Which is the largest endocrine gland ?
Answer :- Thyroid Gland

2. Which is known as 'the emergency hormone'?
Answer :- Adrenaline

3. What is known as 'the Master Gland'?
Answer :- Pitutary Gland

4. The islets of langerhans is the cells in which gland?
Answer :- Pancreas

5. What is the main function of the hormone insulin, which secreted by the pancreas gland?
Answer :- Control the sugar level

6. Which gland becomes fully developed by the age of 7 and degenerates and disappears after the age of 14?
Answer :- Thynus Gland

7. Which gland is also known as 'the biological clock'?
Answer :- Pineal Gland

8. Glaucoma is a disease affecting ......?
Answer :- Eyes

9. Which microcosm is behind the disease color blindness?
Answer :- It is hereditary disease

10. Which disease affecting the vision is also known as 'Daltonism'?

Answer :- Color blindness

11. Who invented Electro Cardio Gram (ECG) ?
Answer :- Wilhelm Eithovan

12. What is the pH value of blood?
Answer :- 7.4

13. What present in blood helps in the transportation of oxygen?
Answer :- Hemoglobin

14. What carries hormones to different parts of body?
Answer :- blood

15. Which disease is also known as 'Christmas Disease'?
Answer :- Hemophilia


16. Which blood group is known as 'Universal Donor'?
Answer :- O group

7. Which blood group is 'Universal recipient'?
Answer :- AB group

18. Which is the only vein in the human body that carries pure blood?
Answer :- Pulmonary vein

19. Which is the largest gland of human body?
Answer :- Liver

20. What is the average period of human pregnancy?

Answer :- 36 - 38 weeks

21. Which is the largest endocrine gland ?
Answer :- Thyroid Gland

22. Which is known as 'the emergency hormone'?
Answer :- Adrenaline

23. What is known as 'the Master Gland'?
Answer :- Pitutary Gland

24. The islets of langerhans is the cells in which gland?
Answer :- Pancreas

25. What is the main function of the hormone insulin, which secreted by the pancreas gland?
Answer :- Control the sugar level

26. Which gland becomes fully developed by the age of 7 and degenerates and disappears after the age of 14?
Answer :- Thynus Gland

27. Which gland is also known as 'the biological clock'?
Answer :- Pineal Gland

28. Glaucoma is a disease affecting ......?
Answer :- Eyes

29. Which microcosm is behind the disease color blindness?
Answer :- It is hereditary disease

30. Which disease affecting the vision is also known as 'Daltonism'?

Answer :- Color blindness
Kerala PSC Police Constable , Fireman Exam Questions and Answers 2015 Kerala PSC Police Constable , Fireman Exam Questions and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:17 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.