Kerala PSC Police Constable Expected Questions And Answers 2015

Renaissance in Kerala PSC Repeated Questions and Answers


1.Who advised the organisers of Vaikom Sathyagraha to conduct 'Savarna Jatha'?
Answer :- Mahathma Gandhi

2. Who headed a deputation which submitted a memorandum signed by 25,000 persons before the Regent Queen of Travancore during the Vaikom Satyagraha?
Answer :- T.K.Madhavan

3. Who expounded the concept of 'Ananthajathi'?
Answer :- Brahmananda Sivayogi

4. 'Whatever the religion, attire, language and such other things of human kind, as they belong to same cast (species) there is no harm in interdining and intermarriage between them' - Sree Narayana Guru made this suggestion to ?
Answer :- Sahodaran Ayyappan

5. 'To change the Nampoothiri into human' was the slogan of ?
Answer :- Yogakshema Sabha

6. The Government of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year?
Answer :- 1928

7. The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangaham, started in 1913 by ?
Answer :- SadhujanaParipalini

8. The leaders of renaissance who passed away in the same year?
Answer :- Kumaranasan and Chattampi Swamikal

9. Who led 'Kallumala Agitation(Stone Ornament)?
Answer :- Ayyankali

10. Name the leaders of renaissance of Kerala who kept a warm relationship between them troughout their life from the beginning of their friendship?
Answer :- Sree Narayana Guru and Chattampi Swamikal  



11. In which district was Perinad strike held ?
Answer :- Kollam

12. What was the original name of Brahmananda Sivayogi?
Answer :- Karat Govindakutty Menon

13. Name the organisation jointly launched by Mannath Padmanabhan and R.Sankar?
Answer :- Hindu Maha Sabha

14. Whose childhood name was 'Kumaru'?
Answer :- Kumaranasan

15. Who said 'No caste, no religion, no god for man'?
Answer :- Sahodaran Ayappan

16. Who called the region of the British as 'White Devi' (Ven Neechan) and the region of the King of Travancore as the 'Devil of Trivandram'(Neechan of Ananthapuri)?
Answer :- Ayya Vaikundar

17. Name the social reformer who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Shivayogi?
Answer :- Vgbhadananda

18. Who wrote 'Atmopadeshashathakam' ?
Answer :- Sree Narayana Guru

19. Who passed away on the day before India became a republic?
Answer :- Dr.Palpu

20. Who authored 'Adwaitha Chintha Paddhathi'?
Answer :- Chattampi Swamikal  
Kerala PSC Police Constable Expected Questions And Answers 2015 Kerala PSC Police Constable Expected Questions And Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 02:01 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.