Kerala PSC LDC Exam Expected Questions and Answers 2015

LDC Expected Questions and Answers
Renaissance of Kerala Sure Questions and Answers 2015

1.'Kanneerum Kinavum' is the autobiography of ?
Answer :- V.T.Bhatathirippad

2.'Navamanari' written by Sree Narayana Guru is dedicated to ....?
Answer :- Chattampi Swamikal

3.Ayankali passed away in ?
Answer :- 1941

4.Sahodaran Ayyappan launched 'Mishrabhojanam' programme at Cherayi in ?
Answer :- 1941

5.The presiding deity of the Thyecaud Ayya Swami Temple ?
Answer :- Subramanya

6.Who ousted God from the center and placed mind in its place?
Answer :- Brahmananda Shivayogi

7.Who, on the basic of logical reasoning rejected all existing religions and the same time established a new religion called 'Ananthamatham'?
Answer :- Brahmananda Shivayogi

8.In which year Sadhujana Paripalana Sangam became 'Pulaya Mahasabha'?
Answer :- 1938

9.Name the leader of renaissance who was ousted from his community from the reason of attending the Ahamedabad Congress Session of 1921 ?
Answer :- V.T.Bhatathirippad

10.The author of 'Adukkalayil ninnu Arangathekku'?

Answer :- V.T.Bhatathirippad

11. The birthplace of Mannath Padmanabhan ?
Answer :- Perunna

12. The founder of 'Islam Dharma Paripalana Sangham'
Answer :- Vakkom Moulavi

13. The place where ayyankali started a 'Kudippallikkoodam' for the depressed classes, which invited the anger of the upper castes?
Answer :- Venganur

14. Which organisation inspited Ayyankali to establish Sadujana Paripalana Sangham?
Answer :- SNDP Yogam

15. Who became the editor of 'Yukthivadi' Magazine in 1928?
Answer :- Sahodaran Ayyappan



16. Name the leader related to the 'Muthukulam Speech' of 1947 ?
Answer :- Mannath Padmanabhan

17. The year of Perinad Revolt led by Ayyankali?
Answer :- 1915

18. Who became the president of the Travancore Devaswam Board in 1949?
Answer :- Mannath Padmanabhan

19. Who gave a dedicated explanation of 'Chindamudra' to Swami Vivekananda when he visited Kerala?
Answer :- Chattampi Swamikal

20. Who gave financial aid to Kumaranasan to get education from Banglore and Kalkata?
Answer :- Dr.Palpu
Kerala PSC LDC Exam Expected Questions and Answers 2015 Kerala PSC LDC Exam Expected Questions and Answers  2015 Reviewed by PSC BOOK on 03:49 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.