Botany Questions And Answers


 Kerala PSC  Company Corporation Assistant Exam Coaching
Botany Questions And Answers for all PSC, SSC, IBPS Examination




(1) Triticum aestivum is the botanical name of :
(a) Neem
(b) Teak
(c) Wheat
(d) Ficus
Answer : C

(2) The most important Khariff crop in india ;
(a) Wheat
(b) Paddy
(c) Pea
(d) Mustard
Answer : B

(3) Which plant has the largest simple leaf :
(a) Plantain
(b) Victoria regia
(c) Lily
(d) Lotus
Answer : B

(4) Which plant is known as Devadundubhi in Sanskrit ?
(a) Neem
(b) Lotus
(c) Tulsi
(d) Asoka
Answer : C

(5) Which is known as Paper flower ?
(a) Dahlia
(b) Sunflower
(c) Bogonvillea
(d) Rose
Answer :C

(6) The pigment imparts yellow colour to flowers :
(a) Xanthophyll
(b) Anthocyanin
(c) Betacyanin
(d) Haemoglobin
Answer : A

(7) Which is the seeded plant that reproduces in the fastest rate ?
(a) Rafflecia
(b) Bamboo
(c) Wolffia
(d) Eucalyptus
Answer : C

(8) The plant diseases "Green ear" affected which of the crops?
(a) Banana
(b) Rice
(c) Cotton
(d) Bajra
Answer : D

(9) Which of the following has the highest nutritional value?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Groundnut
Answer : D

(10) The botanist who is mentioned in Gitanjali by Tagore :
(a) J.C Bose
(b) Theophrastus
(c) M.S.Swaminathan
(d) Norman Barlaug
Answer : A

 

(11 Tamarind was brought to india by ;
(a) The Dutch
(b) The British
(c) The French
(d) Arabs
Answer: D

(12) Dumping of solid waste in lowlying areas earth cover is called as: 
(a) Incineration
(b) Sanitary landfilling
(c) Open dumping
(d) Composting
Answer ; B

(13) The seeds of certain plants had togerminate if they do not pass through the digestive tract of fruit eating birds;
(a) Hibernation
(b) Seed coat impermeability
(c) Infertility
(d) Vegitable reproduction
Answer : B

(14) An edible under ground stem is :
(a) Ginger
(b) Sweet-Potato
(c) Sugarcane
(d) Radish
Answer : A
 
Botany Questions And Answers
<center>Botany Questions And Answers</center>
Reviewed by PSC BOOK on 08:06 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.