University Assistant , LD Typist , Computer Assistant Exam Expected Questions and Answers

Kerala PSC Questions  and answers download 2019 | PSC Questions and Answers 2019 || Kerala PSC University Assistant , LD Typist, Computer Assistant Questions and Answers 2019


GK

1:-Who among the following person was appointed as the constitutional adviser to the Indian Constituent Assembly?
 A:-C. Rajagopalachari
 B:-G.V. Mavalankar
 C:-Benegal Narsing Rao
 D:-Balwantrai Mehta
 Correct Answer:- Option-C

2:-The Indian constitution borrowed the idea of 'single citizenship' from
 A:-Canada
 B:-Britain
 C:-France
 D:-Germany
 Correct Answer:- Option-B

3:-Which Article of the Indian constitution is related with the 'Abolition of untouchability'?
 A:-Article 17
 B:-Article 20
 C:-Article 12
 D:-Article 15
 Correct Answer:- Option-A

4:-What is the time limit to get the information under R.T.I. Act of 2005?
 A:-7 days
 B:-14 days
 C:-45 days
 D:-30 days
 Correct Answer:- Option-D

5:-When was the National Food Security Act passed?
 A:-2013
 B:-2007
 C:-2009
 D:-2012
 Correct Answer:- Option-A

6:-Who among the following started the system "A school along with every church" to make education available to
all sects of people?
 A:-Herman Gundert
 B:-Edward Brennen
 C:-Rev. Meed
 D:-Rev. Fr Kuriakose-Elias Chavara
 Correct Answer:- Option-D

7:-The first General Secretary of S.N.D.P is
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Kumaranasan
 C:-N. Krishnan
 D:-C.V. Kunhiraman
 Correct Answer:- Option-B

8:-Who among the following person became the martyr in the Paliyam Sathyagraha of 1947-'48?
 A:-Velukkutty Arayan
 B:-A.G. Velayudhan
 C:-C. Kesavan
 D:-C.V. Kunhiraman
 Correct Answer:- Option-B

9:-Who was the leader of the Kayal Sammelanam of 1913, a meeting against the restriction for lower caste people
in assembling any common place?
 A:-Pandit K.P. Karuppan
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Ayyankali
 D:-Dr. Palpu
 Correct Answer:- Option-A

10:-The channar agitation took place during the time of which Travancore king
 A:-Avittom Thirunal Balaramavarama I
 B:-Chithira Thirunal Balaramavarma II
 C:-Sreemoolam Thirunal Ramavarma
 D:-Uthram Thirunal Marthandavarma
 Correct Answer:- Option-D

11:-The founder of the Ezhava Mahasabha is
 A:-C. Kesavan
 B:-Nataraja Guru
 C:-Dr. Palpu
 D:-Bodhananda Swamikal
 Correct Answer:- Option-C

12:-Who was the volunteer captain of the Guruvayoor Satyagraha?
 A:-K. Kelappan
 B:-P. Krishnapillai
 C:-A.K. Gopalan
 D:-Mannath Padmanabhan
 Correct Answer:- Option-C

13:-Who is known as the Father of Malayalam journalism?
 A:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
 B:-Chengulathu Kunhirama Menon
 C:-Kandathil Varghese Mappilai
 D:-Vengayil Kunhiraman Nayanar
 Correct Answer:- Option-B


14:-Kerala Sangeetha Nataka Academy is located at
 A:-Kannur
 B:-Thiruvananthapuram
 C:-Ernakulam
 D:-Thrissur
 Correct Answer:- Option-D

15:-Who among the following person is known as the 'Jhansi Rani of Travancore'?
 A:-Accamma Cherian
 B:-Parvathi Nenmenimangalam
 C:-A.V. Kuttimalu Amma
 D:-Arya Pallam
 Correct Answer:- Option-A

16:-When is the National Science Day?
 A:-February 28
 B:-January 11
 C:-December 11
 D:-September 13
 Correct Answer:- Option-A

17:-Who wrote the poem 'Ente Gurunathan' in praising Mahatma Gandhi?
 A:-Ulloor S. Parameswara Iyer
 B:-Vallathol Narayana Menon
 C:-G. Sankara Kurup
 D:-Changampuzha Krishnapillai
 Correct Answer:- Option-B

18:-Who was the founder and publisher of the newspaper 'Swadeshabhimani'?
 A:-Kuttippuzha Krishnapillai
 B:-Swadeshabhimani Ramakrishnapillai
 C:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
 D:-Kesari Balakrishnapillai
 Correct Answer:- Option-C

19:-Which of the following country will host the FIFA 2022 World Cup Football?
 A:-Sharjah
 B:-China
 C:-Qatar
 D:-Russia
 Correct Answer:- Option-C

20:-'Madad' is the name given to the recent Flood Relief Operation by the
 A:-Navy
 B:-Airforce
 C:-Fishermen
 D:-Army
 Correct Answer:- Option-A
University Assistant , LD Typist , Computer Assistant Exam Expected Questions and Answers University Assistant , LD Typist , Computer Assistant Exam Expected Questions and Answers Reviewed by PSC BOOK on 05:15 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.