University Assistant Expected Questions and Answers 2019

Kerala PSC University Assistant Exam Expected Questions and Answers 2019 || University Assistant Exam Questions and Answers 2019 | University Assistant Exam Questions Download July 15 || Kerala PSC Exam Questions and Answers 2019


1:-Regarding the Government of India Act, 1935, who made the remark, 'It was a new charter of slavery'?
 A:-Netaji Subhas Chandra Bose
 B:-Mahatma Gandhi
 C:-Jawaharlal Nehru
 D:-Dr. Rajendra Prasad
 Correct Answer:- Option-C

2:-Name the author of 'Bhoogola Charitham'
 A:-M. Ramavarma Thamban
 B:-K. Damodaran
 C:-V.T. Bhattathirippad
 D:-M.B. Bhattathirippad
 Correct Answer:- Option-A

3:-The social reformer who participated in the 'Paliyam Satyagraham'
 A:-Parvathi Nenmenimangalam
 B:-Parvathi Manazhi
 C:-A.V. Kuttimalu Amma
 D:-Arya Pallam
 Correct Answer:- Option-D

4:-Singapore emerged on top of the first Human Capital Index, released by the World Bank on October 11, 2018 in
Bali. India was placed at the ___________ spot.
 A:-85th
 B:-115th
 C:-95th
 D:-125th
 Correct Answer:- Option-B

5:-Which Article of the Indian Constitution deals with the 'Promotion of International Peace and Security?
 A:-Article 51
 B:-Article 58
 C:-Article 71
 D:-Article 78
 Correct Answer:- Option-A

6:-One among the following books is written by Arundhati Roy?
 A:-A Portrait of the writer as a Young Wife
 B:-Strangers No More
 C:-The Ministry of Utmost Happiness
 D:-The Inheritors
 Correct Answer:- Option-C

7:-The social reformer known as 'Mithavaadi'
 A:-C. Kesavan
 B:-K. Ayyappan
 C:-K. Damodaran
 D:-C. Krishnan
 Correct Answer:- Option-D

8:-'Reuters' is the news agency of ____________.
 A:-The United States of America
 B:-The United Kingdom
 C:-United Arab Emirates
 D:-People's Republic of China
 Correct Answer:- Option-B

9:-Which great nationalist leader was also known as 'Patriot of Patriots'?
 A:-Netaji Subhash Chandra Bose
 B:-Bhagath Singh
 C:-Mahatma Gandhi
 D:-Chandrasekhar Azad
 Correct Answer:- Option-A

10:-The communist leader who was sentenced to death in connection with "Morazha" case, 1940 was ____________.
 A:-Ayillyath Kuttiari Gopalan
 B:-C.K. Chandrappan
 C:-K.P.R. Gopalan
 D:-K. Damodaran
 Correct Answer:- Option-C

11:-Who is accorded a rank next to the President of India in the official warrant of precedence?
 A:-Chief Justice of India
 B:-Speaker of Lok Sabha
 C:-Prime Minister of India
 D:-Vice-President of India
 Correct Answer:- Option-D

12:-Name the author of the Malayalam drama 'Ningalenne Kammunistakki'
 A:-A.K. Gopalan
 B:-Thoppil Bhassi
 C:-Ponkunnam Varkey
 D:-N.N. Pillai
 Correct Answer:- Option-B

13:-Which country was ranked the happiest country on the UN World Happiness Report, 2018?
 A:-Switzerland
 B:-Finland
 C:-Cuba
 D:-Singapore
 Correct Answer:- Option-B

14:-The book 'Satyagraha at Champaron' is written by
 A:-Dr. Radhakrishnan
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-Dr. Rajendra Prasad
 D:-Mahatma Gandhi
 Correct Answer:- Option-C

15:-The person associated with 'Pattini Jatha', 1936, from Malabar to Madras
 A:-V.T. Bhattathirippad
 B:-M.B. Bhattathirippad
 C:-Mannath Padmanabhan
 D:-Chandroth Kunhiraman Nair
 Correct Answer:- Option-D

16:-The Prime Minister of India in December 2018 announced renaming the three islands of the Andaman and
Nicobar archipelago. The Rose Island was renamed
 A:-Shaheed Bhagath Singh Dweep
 B:-Madan Mohan Malavya Dweep
 C:-Deen Dayal Upadhyaya Dweep
 D:-Netaji Subhas Chandra Bose Dweep
 Correct Answer:- Option-D

17:-'Shadow Cabinet' is the feature of the parliamentary system of
 A:-France
 B:-Britain
 C:-Spain
 D:-Portugal
 Correct Answer:- Option-B

18:-The founder of 'Akhila Cochi Mishra Vivaha Sangham' was
 A:-Chovvara Parameswaran
 B:-Brahmananda Sivayogi
 C:-Pandit K.P. Karuppan
 D:-V.T. Bhattathirippad
 Correct Answer:- Option-A

19:-Name the founder of "Ezhava Mahasabha"
 A:-C. Kesavan
 B:-Kumaran Asan
 C:-Dr. Palpu
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-C

20:-The first day session of the Constituent Assembly of India was chaired by
 A:-Alladi Krishnaswami Iyer
 B:-Kanaiyalal Maneklal Munshi
 C:-Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya
 D:-Dr. Sachchidanand Sinha

Answer D

University Assistant Expected Questions and Answers 2019 University Assistant Expected Questions and Answers 2019 Reviewed by PSC BOOK on 21:20 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.