Kerala PSC University Assistant Previous Year Question Paper and Answer Key 2016

University Assistant Solved Question Paper 2016 | Kerala PSC University Assistant Exam Date 2019| Kerala PSC University Assistant Questions And Answers Download 2019

1. The transformer works on which principle? -
Ans:-Electromagnetic induction

2. Which is the most effective test to determine AIDS? -
Ans:-Werstern bolt test

3. Minamatha disease is due to?
Ans: - Mercury

4. An alloy used in making heating elements for electric
heating devise is?
Ans:- Nichrome

5. Phenomenon behind the formation of rainbow? -
-Ans:Dispersion of light

6. What is the name of the pigment which helps animals to see in dim light?
Ans:- Rhodopsin

7. What is oil of vitriol?
 Ans:- Sulphuric Acid

8. What is manufactured using Bessemer process?
Ans:- Steel

9. A person suffering from bleeding gum need in his food?
Ans:- Citrus

10. Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles? - Ans:Archeopteryx

11. Which is the following won the 'Odakkuzhal Award' to S.Joseph?
Ans:- Chandranodoppam

12. Who got the 'Dr.Sukumar Azhikode Thatwamasi Endowment' for this year?
 Ans:- Dr.T.M.Thomas Issac

13. Present Jnanpeed winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in ________ language? - Ans:Gujarati


14. Which country was defeated by India to win her Seventh Crown in SAF Games?
Ans:- Afghanistan

15. Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
Ans:- Raghuram Rajan

16. Recently dead Mufti Muhammed Sayyid was the Chief Minister of _____ state? -
 Ans:Jammu and Kashmir

17. Who scored 1009 runs in one innings, in the Bhandari Trophy under 16 Inter School Cricket? - Ans:Pranav Dhanvade

18. 'Miss World' Miriya Lalguna Roso belongs to which of the following country?
Ans:- Spain
19. Who among the following was appointed as CEO of NOTI AYOG?
Ans:- Amithab Kanth

20. World's largest Bird statue is built in Jatayu Nature Park. In which place of Kerala, it is built? -
Ans:-Chatayamangalam

21. The literacy rate in India is?
Ans: - 75%

22. Which is the tree generally grown for forestation? -
Teak

23. Who was the first martyr in First Indian IndependenceWar 1857?
Ans:- Mangal Pande

24. Who was the Chairman of Nehru Committe Report? -
-Ans:Mothilal Nehru

25. What is a Republic? - In a democracy, the head of the state is either directly or indirectly elected by the people

26. What is the official name of India?
Ans: - Republic of India

27. Which was the first linguistic state in Independence India?
Ans:- Andhra Pradesh

28. In which river Bhakra-Nangal dam is situated?
Ans:- Sutlej

29. Swami Vivekananda delivered his famous ChickagoSpeech in?
 - No Answer (Answer is 1893 September 11)

30. What is the total length of NH 49(Kochi to Dhanushkodi)?
Ans:- 440 km

31. Kochi Rajya Praja manadalam was formed in the year?
- 1941
32. The orginal name of Vagbhatananda, tha famous social
reformer in Kerala? - Kunji Kannan
33. Gayathripuzha is the tributary of which river? -
Bharatha Puzha
34. KSEB was formed in the year? - 1957
35. What is the name of rain water harvest programe
organised by Kerala Government? - Varsha
36. Who founded 'Ananda mahasabha' in 1918? -
Brahmananda Shivayogi
37. Who wrote the famous book 'A Short History of the
Peasant Movement in Kerala'? - EMS Namboothiripad
38. Who founded Jatinasini Sabha? - Anandatheerthan
39. In which district Mangalavanam, the smallest wild life
sanctuary in Kerala situated? - Ernakulam
40. Where is Kerala Coconut Research Station situated? -
Kayamkulam
41. The authority to issue 'writs' for the enforcement of
Fundamental Rights rests with? - The Suprime Court and
High Courts
42. Who is the chairman of Rajya Sabha? - The Vice
President
43. The Public Service Commission of India, as the Union
Public Service Commission was first called, was
established in the year? - 1926
44. Which Constitutional Amendment made right to free
and compulsory education as a fundamental right? - 86th
45. Who is the present CAG? - Shashi Kanth Sharma
46. The Funamental Rights of the Indian Citizens are
enshrined in? - Part III of the Constitution
47. Which of the following Article of the Constitution deals
with the Fundamental Duties of the Indian Citizens? -
Article 51-A
48. In which year the National Development Council (NDC)
was established? - 1952
49. The National Human Rights Commission was
established in the year? - 1993
50. Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha
Commission? - K.C.Rosakutty
51.Anganwadi centers are functioning under the
programme? - ICDS
52. The ____ was launched in December 2001 to ameliorate
the conditions of the urban slum dwellers living below the
poverty line without adequate shelter? -
Valmiki Ambedkar Awas Yojana
53. This is a comprehensive housing scheme launched
witha view to enusre the integrated provision of shelter,
sanitation and drinking water. The basic objective of
the programme is to improve the quality of life of the
people as well as the overall habitat in rural areas? -
Samagra Awas Yojana
54. Which programme is launched on the lookout for the
'poorest of the poor' by providing them 35 kilograms of
rice and wheat at Rs 3 and Rs.2 per kilogram respectively?- Antyodya Anna Yojana

55. Which plan was called as Mehalnobis plan named after the well-known economist? - Second Five Year Plan 1956 - 61

56. Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work programme? - District Collector

57. Jawahar Rozgar Yojana was launched in April 1st 1989, by combining the two programmes? - NREP, RLEGP

58. Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister? - Sri A.B.Vajpai

59. Mahila Samridhi Yojana was started in 1998 on the day of? - Gandhi Jayanthi (It was launched in 1993 and not1998)

60. To change negative family and community attitudes towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of? - Balika Samridhi Yojana

61. Name the Act that governs the internet usage in India? - The Information Technology Act 2000

62. An eattempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information, such as usernames, password and
credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication is termed as? - Phishing

63. device that modulates signals to encode digital information and demodulate signals to decode the transmitted information? - modem

64. '.mpg' extension refers usually to what kind of file? -
Animation/Movie file

65. The brain of any computer system is? - CPU

66. An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called? - Denial-of-service attack

67. Who is considered as the first programmer? - Ada Lovelace

68. A computer program that is used to convert an assembly language to machine language? - Assembler

69. Codes consists of light and dark marks of various
thickness which may be optically read is known as? - Bar Code

70. The inventer of World Wide Web? - Tim Berner's Lee

71. The passive form of "This shop sells all the vegetables."
is? - All the vegetables are sold in this shop

72. I was going ____ the documents last evening? - through

73. The problem was ____ difficult that I could not solve it?
- much

74. Which part mistake:- (a) it was Shakespeare
(b) and not no one else
(c) who wrote this play
(d) at the beginning of the sixteenth centuary
Answer - (b) and not no one else

75. Which part mistake :-
(a) the film (b) that I sawyesterday
(c) was about an old man (d) who was living along time ago
Answer - (d) who was living a long time ago

76. The indirect form of 'Do you like comics?" she asked
me is? - She asked me whether I liked comics

77. Let us go for a walk,___? - shall we?

78. It was raining when I ____ home yesterday? - reached

79. Germany is ____ European country? - a

80. Milk is ____ in proteins and minerals? - rich

81. If 4 taps can fill a tank in 10 hours. Then how many
hours can 6 taps fill the same tank? - 6 2/3 hours

82. A and B together can do a piece of work in 12 days andA alone can complete the work in 18 days. How long will B
alone take to complete the job? - 36 days


83. A garden is 90 m long and 75 m broad. A path 5 m wide is to be built outside around it. Find the area of the path? -
Ans:-1750 m^2


84. Which of the following number is divisible by 33?
[1333, 1375, 2133, 2145]
Answer - 2145

85. HCF 36 and 264 is? (6, 36, 792, 12)
Answer - 12

86. In how many years will a sum of money triple itself, the rate of interest being 10%?
Ans:- 20 years

87. Manu's age is 6 times Binu's age. 15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu. Find Binu's age?
Ans:- 10 years


88. Find the time taken by a 180 m long train running at 54 km/hr to cross a man standing on a platform?
Ans:
Ans:- 12 seconds

89. What number should be subtarcted from each of the numbers 23, 30, 57 and 78 so that the remainders are in proportion?
Ans: - 6

90. If (y-x)/x = 3/8, then y:x = ?
Ans:-- 11:8


91. "Flower" is related to "Petal" in the same way as"Book" is related to?
Ans:- - Page


92. Find the missing number in the series :- 2, 6, 18, 54, __,486, 1458?
Ans:- - 162


93. Find out the missing letter :- B, E, H,K,N,___?
Ans:- - Q


94. If A is in the north of B and C is in the west of B. In what direction is A with respect to C?
Ans:- - North-East


95. Statement :- All the students passed the examination. Some students are girls?
Ans:- - None of the above

96. If EDUCATION is coded as NOITACUDE, then REDFORT will be coded as?
Ans:- - TROFDER


97. Find out the pair which is different from the other given pairs (Cow and Buffalo; Cock and Hen; Horse and Mare; Dog and Bitch) ? -
Ans:- Cow and Buffalo


98. Find the odd one among these : Lake, River, Pool, Sea?
Ans:- - Pool

99. If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY then BOBBY is coded as?
Ans:- COBY


100. If I=9 YOU=61 then WE=?

Ans:- 28
Kerala PSC University Assistant Previous Year Question Paper and Answer Key 2016 Kerala PSC University Assistant Previous Year Question Paper and Answer Key 2016 Reviewed by PSC BOOK on 20:16 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.