Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers

Kerala PSC Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers | Secretariat Assistant Exam Sure Questions and answers | Secretariat Assistant Exam Questions and answers download 2018

1:-From whom Sri Narayana Guru came to know about the attainments of Thycaud Ayya?
 A:-Dr. Palpu
 B:-Kumaran Asan
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-C

2:-Who among the following was elected as the President of Indian National Congress in 1939 by its session at
Tripura?
 A:-Subhash Chandra Bose
 B:-Surendra Nath Banerjee
 C:-Jawaharlal Nehru
 D:-Sarojini Naidu
 Correct Answer:- Option-A

3:-Subhash Chandra Bose organized his 'Tiger Legion' at
 A:-Singapore
 B:-China
 C:-Germany
 D:-Japan
 Correct Answer:- Option-C

4:-Satya Shodak Samaj was founded by
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Baba Amte
 C:-Kabir Das
 D:-Jyotibha Phule
 Correct Answer:- Option-D

5:-Debrigarh Wildlife Sanctuary is located in
 A:-Assam
 B:-Odisha
 C:-Bengal
 D:-Rajasthan
 Correct Answer:- Option-B

6:-In which year Savarkar organized the revolutionery organization called Abinav Bharat Society?
 A:-1904
 B:-1909
 C:-1916
 D:-1920
 Correct Answer:- Option-A

7:-The oldest oil field in India is located at
 A:-Bihar
 B:-U.P.
 C:-Assam
 D:-Himachal Pradesh
 Correct Answer:- Option-C

8:-The 12th Five Year Plan completed its term in
 A:-March 2017
 B:-March 2015
 C:-March 2013
 D:-March 2011
 Correct Answer:- Option-A

9:-According to Keralolpathi tradition, how many original village settlements are established in Kerala by
Parashurama?
 A:-24
 B:-28
 C:-30
 D:-32
 Correct Answer:- Option-D

10:-The regulations made during the period of Naduvazhis in Kerala to administer the temple properties were
known as
 A:-Anchuvannam
 B:-Kacham
 C:-Manigramam
 D:-Uzhiyam
 Correct Answer:- Option-B

11:-The terms 'Deiva Sanrorkal', 'Neeti Sanrorkal' and 'Desai Ventra Sanrorkal' are associated with
 A:-Thycaud Ayya
 B:-Vagbhatananda
 C:-Ayyankali
 D:-Vaikunda Swamikal
 Correct Answer:- Option-D

12:-Thycaud Ayya became a member of the ____________ in Chennai, which was a congregation of scholars who
discussed the matters related to spirituality.
 A:-Ashtapadana Sabha
 B:-Ashta Pradhan
 C:-Sangham
 D:-Jnanayoga
 Correct Answer:- Option-A

13:-Chattampi Swami's version of monism is explained in his work called
 A:-Jivitha Karunya Nirupanam
 B:-Christhumatha Saaram
 C:-Vedhadhikara Nirupanam
 D:-Advaitachintha Padhathi
 Correct Answer:- Option-D

14:-Which among the following works of Sri. Brahmananda Sivayogi gives an elaborate description of the eight
types of yoga?
 A:-Anandopasana
 B:-Mokshapradypa
 C:-Anandadarsha
 D:-Anandavimana
 Correct Answer:- Option-B

15:-The 2018 Men's Hockey Champions Trophy has won by
 A:-Australia
 B:-Pakistan
 C:-India
 D:-New Zealand
 Correct Answer:- Option-A

16:-Kazuo Ishiguro, the Nobel Prize winner for literature of 2017 belongs to
 A:-South Korea
 B:-China
 C:-Japan
 D:-Switzerland
 Correct Answer:- Option-C

17:-On which occasion Sri. Narendra Modi launched the Van Dhan Scheme of Ministry of Tribal Affairs?
 A:-Ambedkar Jayanti
 B:-Mahavir Jayanti
 C:-Guru Nanak Jayanti
 D:-Makar Sankranti
 Correct Answer:- Option-A

18:-The brain behind the 'Chittagong Armoury Raid' was
 A:-Keshub Chandra Sen
 B:-Surya Sen
 C:-Ajith Singh
 D:-Bhagat Singh
 Correct Answer:- Option-B

19:-India's first Aviation Multiskill Development Centre was launched in
 A:-U.P.
 B:-Rajasthan
 C:-Misoram
 D:-Chandigarh
 Correct Answer:- Option-D

20:-Which movies among the following was mistakenly announced as best picture in the Oscar of 2017?
 A:-Hacksaw Ridge
 B:-La La Land
 C:-Hell or High Water
 D:-Manchester by the Sea
 Correct Answer:- Option-B
Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers Reviewed by PSC BOOK on 04:25 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.