Kerala PSC Repeated Questions and Answers | Download Kerala PSC Questions and Answers

Kerala PSC Repeated Questions and Answers | Download Kerala PSC Questions and Answers | Kerala PSC Questions and answers download | Kerala PSC Questions | Download  Lab Assistant Questions and answers | KPSC Online exam Questions and answers


1:-Who among the following is described as "First Generation Feminist" ?
 A:-Arya Pallam
 B:-Akkamma Cheriyan
 C:-Anna Chandi
 D:-Parvathy Nenmenimangalam
 Correct Answer:- Option-C

2:-Which film got the 'Best Film Award in the `89^(th)` Oscar Award Ceremony in 2017 ?
 A:-Fences
 B:-Moonlight
 C:-La La Land
 D:-Lion
 Correct Answer:- Option-B

3:-Who was called the Lincoln of Kerala ?
 A:-Ayyankali
 B:-Pandit K. P. Karuppan
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-B

4:-Who wrote the autobiography 'Aathmakadhakkoru Amukham' ?
 A:-Lalithambika Antarjanam
 B:-A. V. Kuttimalu Amma
 C:-Lalitha Prabhu
 D:-K. Devayani
 Correct Answer:- Option-A

5:-Which part of the Indian Constitution contains the Fundamental Rights ?
 A:-Preamble
 B:-Part II
 C:-Part III
 D:-Part IV
 Correct Answer:- Option-C

6:-Name the first private bank in Kerala
 A:-The Imperial Bank
 B:-The Chartered Bank
 C:-The Indian National Bank
 D:-Nedungudi Bank
 Correct Answer:- Option-D

7:-Where was the Paliyam road situated ?
 A:-Chendamangalam
 B:-Vaikom
 C:-Guruvayur
 D:-Udayamperur
 Correct Answer:- Option-A

8:-From which place in Kerala the first newspaper Rajyasamacharam was published ?
 A:-Chirakkal
 B:-Vadakara
 C:-Ottapalam
 D:-Tellichery
 Correct Answer:- Option-D

9:-Who founded Samatva Samajam ?
 A:-Vaikunda Swami
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Nitya Chaitanya Yati
 D:-Nataraja Guru
 Correct Answer:- Option-A

10:-In which year the National Food Security Act was passed in India ?
 A:-2000
 B:-2007
 C:-2013
 D:-2017
 Correct Answer:- Option-C

11:-Who was the Editor of the magazine 'Rasikaranjini' ?
 A:-Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
 B:-Ramakrishna Pillai
 C:-Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C

12:-Who was the translator of the conversation between Rabindranath Tagore and Sree Narayana Guru when they
met at Sivagiri in 1922 ?
 A:-Dr. Palpu
 B:-R. Sankar
 C:-T. K. Madhavan
 D:-Kumaranasan
 Correct Answer:- Option-D

13:-From which country Indian Constitution borrowed Federal System ?
 A:-Russia
 B:-Britain
 C:-Germany
 D:-Canada
 Correct Answer:- Option-D

14:-Name the magazine founded by M. C. Joseph
 A:-Kalakaumudi
 B:-Keraleeyam
 C:-Yukthivadi
 D:-Prabodhanam
 Correct Answer:- Option-C

15:-In which year the Hindus in Cochin got permission to temple entry ?
 A:-1936
 B:-1948
 C:-1950
 D:-1956
 Correct Answer:- Option-B

16:-Name the movement founded by Vandana Siva
 A:-Navadanya Movement
 B:-Narmada Bachao Andolan
 C:-Chipko Movement
 D:-Plachimada Struggle
 Correct Answer:- Option-A

17:-Who initiated the Kerala Granhasala Sangham ?
 A:-K. N. Panicker
 B:-P. N. Panicker
 C:-Ulloor S. Parameswara Iyer
 D:-Vallathol Narayana Menon
 Correct Answer:- Option-B

18:-Which day is observed as World Teacher's Day ?
 A:-None of the above
 B:-October 5
 C:-November 5
 D:-December 5
 Correct Answer:- Option-A

19:-Name the place where the play Atukalayilninnu Arangatheku was staged for the first time
 A:-Angadippuram
 B:-Pallimukku
 C:-Thirunavaya
 D:-Edakunni
 Correct Answer:- Option-D

20:-Name the Travancore Diwan who gave permission to wear blouse to all those women who embraced Christianity
 A:-Colonel Munro
 B:-M. E. Watts
 C:-Thomas Austin
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Kerala PSC Repeated Questions and Answers | Download Kerala PSC Questions and Answers Kerala PSC Repeated Questions and Answers | Download Kerala PSC Questions and Answers Reviewed by PSC BOOK on 19:20 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.