Kerala PSC Previous Question and Answers | Selected Questions and Answers For PSC Exam

Kerala PSC | Questions and Answers | Download PSC Previous Question Paper | Selected Questions For PSC Exam 2018


1:-Name the person associated with 'Kuttamkulam Struggle' in Thrissur as a protest against untouchability.
 A:-P. K. Kumaran Master
 B:-C. Kesavan
 C:-K. Kelappan
 D:-A. K. Gopalan
 Correct Answer:- Option-A

2:-Who organised Cheramar Mahajan Sabha in 1921 ?
 A:-Ayyankali
 B:-Dr. Ayyathan Gopalan
 C:-Pampady John Joseph
 D:-M. C. Joseph
 Correct Answer:- Option-C

3:-Who translated Rabindranath Tagor's Gitanjali into Malayalam ?
 A:-Kumaran Asan
 B:-G. Sankara Kurup
 C:-Ponkunnam Varky
 D:-Kesava Dev

Correct Answer:- Option-B

4:-The President of Vakkom Moulavi Foundation Trust (VMFT).
 A:-Dr. N. A. Karim
 B:-Vakkom Majeed
 C:-A. Suhair
 D:-Dr. Muhammad Iqbal
 Correct Answer:- Option-A

5:-The new Vice Chancellor of Malayalam University
 A:-Dr. E. Radhakrishnan
 B:-K. Jayakumar
 C:-Dr. Anil Vallathol
 D:-Gopinath Revindran
 Correct Answer:- Option-C

6:-In the Indian Constitution, the term 'Cabinet' appears only in
 A:-Article 358
 B:-Article 352
 C:-Article 71
 D:-Article 28
 Correct Answer:- Option-B

7:-Name the India-Nepal joint military exercise which was conducted recently
 A:-Hand-in-Hand
 B:-Lamitye
 C:-Surya Kiran XI
 D:-Al-Nagah
 Correct Answer:- Option-C

8:-The Social Justice Department was established in Kerala in
 A:-September 1978
 B:-October 1980
 C:-October 1985
 D:-September 1975
 Correct Answer:- Option-D

9:-The present Chairperson of Kerala State Women's Commission is
 A:-K. C. Rosakutty
 B:-M. C. Josephine
 C:-Chinta Jerome
 D:-M. Kamalam
 Correct Answer:- Option-B

10:-In which district of Kerala is The Indian Institute of Space Science and Technology located ?
 A:-Ernakulam
 B:-Kozhikode
 C:-Thiruvananthapuram
 D:-Malappuram
 Correct Answer:- Option-C

11:-Nair Service Society (NSS) was formed in
 A:-October 1924
 B:-September 1916
 C:-November 1927
 D:-October 1914
 Correct Answer:- Option-D

12:-By which among the following Amendments of the Constitution of India was Delhi designated as the National capital territory ?
 A:-`69^(th)` Amendment Act
 B:-`63^(rd)` Amendment Act
 C:-`75^(th)` Amendment Act
 D:-`16^(th)` Amendment Act
 Correct Answer:- Option-A

13:-Who among the following started Lokamanayan news paper ?
 A:-T. R. Krishnaswamy Iyer
 B:-K. Kelappan
 C:-Kurur Neelakandan Namboodiripad
 D:-C. V. Kunjiraman
 Correct Answer:- Option-C
14:-The headquarters of Kerala Sangeetha Nataka Academy in
 A:-Thiruvananthapuram
 B:-Thrissur
 C:-Malappuram
 D:-Ernakulam
 Correct Answer:- Option-B

15:-Who wrote the book "Old History, New Geography, Bifurcating Andra Pradesh " ?
 A:-Jayaram Ramesh
 B:-M. C. Joseph
 C:-Subramanya Swami
 D:-Manohar Parikkar
 Correct Answer:- Option-A

16:-The National Disaster Management Authority of India is chaired by
 A:-The President of India
 B:-Prime Minister of India
 C:-Home Minister of India
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

17:-Which one of the following was a re-curving cyclone that affected the Arabian sea coast of the Indian Peninsula in 2017 ?
 A:-Phailin
 B:-Mora
 C:-Ockhi
 D:-Irma
 Correct Answer:- Option-C

18:-Identify the wrong statement about ozone gas.
 A:-The ozone layer of the atmosphere protects us from harmful UV radiation from the sun
 B:-Release of Chloro Fluro Carbons (CFCs) were responsible for the thinning and damage to ozone layer
 C:-Inhalation of Ozone is harmful to human beings
 D:-Ozone in the atmosphere is found at ground level only
 Correct Answer:- Option-D

19:-Minamata disease is associated with poisoning due to
 A:-Bacteria
 B:-Mercury
 C:-Sulphur
 D:-Argon
 Correct Answer:- Option-B

20:-The Monazite sands of Kerala are a potential reserve of
 A:-Coal
 B:-Plutonium
 C:-Uranium
 D:-Thorium
 Correct Answer:- Option-D
Kerala PSC Previous Question and Answers | Selected Questions and Answers For PSC Exam Kerala PSC Previous Question and Answers | Selected Questions and Answers For PSC Exam Reviewed by PSC BOOK on 18:43 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.