Kerala PSC Lab Assistant ( Higher Secondary Department) Exam Model Questions and Answers

Kerala PSC Lab Assistant ( Higher Secondary Department) Exam Model Questions and Answers | PSC Repeated Questions and answers | Kerala PSC | Questions and Answers | Lab Assistant Kerala PSC Exam Questions and Answers 
GK

1. The venue of first National Games held in 1985:
(a) Pune 
(b) Mumbai
(c) New Delhi 
(d) Imphal

2. Sea of Galilee is a ……in Israel:
(a) Mountain 
(b) Lake
(c) river 
(d) Dam

3. Tulu is a ….. language:
(a) Indo-Aryan 
(b) Dravidian
(c) Sino-Tibetan 
(d) Austric

4. The city which is known as ‘Big Apple’?
(a) New York 
(b) Paris
(c) London 
(d) Moscow


5. The element with atomic number 100:
(a) Einsteinium 
(b) Germanium
(c) Fermium 
(d) Rutherfordium

6. Which bank was formerly known as ‘Imperial Bank of India’?
(a) State Bank of Travancore
(b) State Bank of India
(c) Bank of Baroda 
(d) Canara Bank

7. Chandranagar, a former European colony was added to the State of …….in 1954
(a) Andhra Pradesh 
(b) West Bengal
(c) Tamil Nadu 
(d) Orissa

8. The author who was called ‘the last ofthe Victorians’:
( a) Thomas Hardy
(b) William Shakespeare
(c) Bernard Shaw 
(d) Thomas Moore

9. Onomotology is the study of:
(a) Birds 
(b) Molluscs
(c) Names 
(d) languages

10. To which religion the term ‘Akal Takht’ is associated?
(a) Hinduism (b) Jainism
(c) Buddhism 
(d) Sikh religion

11. Crimea is an autonomous republic within:
(a) Russia 
(b) Ukraine
(c) Mongolia 
(d) Uzbekistan

12. The first American President to live in White House:
(a) George Washington
(b) Abraham Lincoln
(c) John Adams
(d) Thomas Jefferson

13. The number of Gospels in New Testament:
(a) 4 
(b) 5
(c) 6 
(d) 3

14. David Ben Gurion was the first Prime Minister of:
(a) France 
(b) Syria
(c) Poland 
(d) Israel

15. The most abundant fruit in India:
(a) Jack fruit 
(b) Mango
(c) Guava 
(d) Apple

16. The oldest and most widely used spice in the world:
(a) Cardomamom 
(b) Black Pepper
(c) Saffron 
(d) None of these

17. Subash Chandra Bose established provisional government of Free India on October 21, 1943 at:
(a) Tokyo 
(b) Rangoon
(c) Taipei 
(d) Singapore

18. Govind Ballabh Pant University of Agriculture & Technology is the first agricultural university in India. It is in the state of:
(a) Uttarakhand 
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh 
(d) Haryana

19. When the Indian National Congress was split in 1969, who led the pro-Indira Gandhi faction?
(a) C.Subramanyam
(b) Nijalingappa
(c) Rajendra Prasad
(d) V.V.Giri

20. In India ballot paper was used for the first time in the …. elections
(a) 1952 
(b) 1957
(c) 1962 
(d) 1967

21. Which country is ‘the Britain of the East’?
(a) New Zealand 
(b) Japan
(c) Sweden 
(d) Srilanka

22. Who was normally the ex-officio chairman of the Planning Commission of India?
(a) Deputy Prime Minister
(b) Finance Minister 
(c) Prime Minister
(d) Minister of state for Planning

23. Khadi and Village Industries Commission was set up in the ___ Five Year Plan
(a) First 
(b) Second
(c) Third 
(d) Fourth

24. In 1938, the National Planning Committee was set up under the chairmanship of:
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Subash Chandra Bose
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Pattabhi Seetharamayya


25. In India, Community Development Project was started in:
(a) October 2, 1952 
(b) August 15, 1952
(c) January 1, 1952 
(d) April 1, 1952

Answer Key:
1 (c) 2(b) 3 (b) 4 (a) 5(c) 6(b) 7(b) 8(a) 9(c) 10(d) 11(b) 12(c) 13(a) 14(d) 15(b) 16(b) 17(d) 18(a) 19(b) 20(c) 21(b) 22(c) 23(b) 24(a) 25(a)
Kerala PSC Lab Assistant ( Higher Secondary Department) Exam Model Questions and Answers Kerala PSC Lab Assistant ( Higher Secondary Department) Exam Model Questions and Answers Reviewed by PSC BOOK on 19:33 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.