Chemistry Questions and Answers Kerala PSC Repeated Questions and Answers

Chemistry Questions and Answers Kerala PSC Repeated Questions and Answers  | Kerala PSC Questions and Answers Download : PSC Questions and Answers Chemistry Questions and Answer : Company Board Assistant , Civil Police Officer, Beat Forest Officer , Civil Excise Officer, Lower Division Clerk, Village Filed Assistant, Lab Assistant Exam Special Questions and answers Download www.psctestbook.com




1. Amyl acetate has the smell of:
(a) Grapes 
(b) Orange
(c) Pineapple 
(d) Banana

2. Which one of the following is not applicable to metals?
(a) High Melting point 
(b) High Boiling point
(c) High density 
(d) Low melting point

3. Volume of liquid is measured in:
(a) Litre 
(b) Gram
(c) Metre 
(d) Yard

4. The material used for the bomb dropped in Nagasaki:
(a) Plutonium 
(b) Thorium
(c) Uranium 
(d) None of these

5. Which human organ is first affected by nuclear radiation?
(a) Brain 
(b) Liver
(c) Heart 
(d) Kidney

6. Which metal contributes the largest portion of the mass of the earth?
(a) Aluminium 
(b) Magnesium
(c) Iron 
(d) Nickel

7. Which element has the smallest atom?
(a) Hydrogen 
(b) Helium
(c) Lithium 
(d) Boron

8. The mineral added to cement to adjust the duration of setting:
(a) Epsom 
(b) Sodium
(c) Lime 
(d) Gypsom

9. Which one of the following is not in crystalline form?
(a) Table salt 
(b) Blue vitriol
(c) Rubber 
(d) Sugar

10. The most abundant mineral in sea water:
(a) Sodium 
(b) Magnesium
(c) Calcium 
(d) Chlorine

11. Which metal is used to make the covering of nuclear reactors?
(a) Lead 
(b) Uranium
(c) Tin 
(d) Copper

12. Which is added to petrol to reduce knocking:
(a) Ethyl Mercapton 
(b) Tetra Ethyl Lead
(c) Gas Oil 
(d) Benzene

13. The first organic compound prepared in laboratory:
(a) Ammonia 
(b) Urea
(c) Methane 
(d) Benzene

14.Which is known as ‘Artificial Silk’?
(a) Dioxine 
(b) Nylon
(c) Cellulose 
(d) Rayon

15. Which one of the following is an isotope of Hydrogen?
(a) Protium 
(b) Deuterium
(c) Tritium 
(d) All of these

16. The isotope used for the treatment of Cancer:
(a) Carbon-14 
(b) Uranium-238
(c) Cobalt-60 
(d) None of these

17. Chemical property of a metal is determined by:
(a) Electrons 
(b) Protons
(c) Neutrons 
(d) All of these

18. The main constituent of Cellulose:
(a) Nitrogen 
(b) Hydrogen
(c) Carbon 
(d) Oxygen

19. Which gas is commercially produced through Bosch Process?
(a) Oxygen 
(b) Nitrogen
(c) Helium 
(d) Hydrogen

20. Which is added to petrol in cold countries to avoid freezing?
(a) Ethylene Glycol 
(b) Tetra Ethyl Lead
(c) Ethyl Mercapton 
(d) Benzene

Answer Key

1 (d) 2(d) 3 (a) 4 (a) 5(a) 6(c) 7(a) 8(d) 9(c) 10(d) 11(a) 12(b) 13(b) 14(d) 15(d) 16(c) 17(a) 18(c) 19(d) 20(a)


Chemistry Questions and Answers Kerala PSC Repeated Questions and Answers Chemistry Questions and Answers Kerala PSC Repeated Questions and Answers Reviewed by PSC BOOK on 19:31 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.