Tuesday, 9 January 2018

WOMEN CIVIL EXCISE OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2018

KERALA PSC WOMEN CIVIL EXCISE OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2018::

1:-Who launched Kudumbasree programmes in Kerala ?
 A:-A.B. Vajpaye
 B:-Man Mohan Singh
 C:-Rajeev Gandhi
 D:-Narendra Modi
 Correct Answer:- Option-A

2:-Which governor General of India was responsible for the appointment of Hunter Commission , the first Indian Education Commission of `3^(rd)` February 1882 ?
 A:-Lord Lytton
 B:-Lord Macaulay
 C:-Lord Rippon
 D:-Lord Curzon
 Correct Answer:- Option-C


3:-Who established "Prathyaksha Raksha Daiva Sabha" on 1909 ?
 A:-Pandit K.P. Karuppayyan
 B:-Poikayil Yohannan
 C:-Ayya Vaikunder
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-B


4:-Which Travancore ruler proclaimed the historic temple entry proclamation on 1936 ?
 A:-Sri Moolam Thirunal Marthanda Varma
 B:-Uthradom Thirunal Marthanda Varma
 C:-Sethu Lakshmi Bai
 D:-Shri Chithirathirunal Balarama Varma
 Correct Answer:- Option-D


5:-Who was the 'Father of Malayalam Journalism' ?
 A:-Kesari Balakrishna Pillai
 B:-Chengulathu Kunjirama Menon
 C:-Kandathil Varghese Mappila
 D:-T. Shiva Sankar
 Correct Answer:- Option-B


6:-Who is known as 'Kerala Kalidasan' ?
 A:-Thunchathu Ezhuthachhan
 B:-S.K. Pottekkatt
 C:-Kodungalloor Kunjikuttan Thampuran
 D:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
 Correct Answer:- Option-D


7:-Who was the founder and editor of the journal called 'Shreemathi' ?
 A:-Lalithambika Antharjanam
 B:-Anna Chandi
 C:-Akkamma Cheriyan
 D:-Arya Pallam
 Correct Answer:- Option-B


8:-Who wrote the biography 'Kanneerum Kinavum' ?
 A:-E.M.S. Namboodirippad
 B:-K.P. Kesava Menon
 C:-Kumaranasan
 D:-V.T. Bhattathirippad
 Correct Answer:- Option-D


9:-Who was famous for his quotation "The whole universe is one mind between mind and mind there is no vacuum"?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Chattambi Swamikal
 C:-Swami Vagbhadananda
 D:-Ayya Vaikunder
 Correct Answer:- Option-B


10:-Which was the highest literacy award in Kerala ?
 A:-Odakuzhal Award
 B:-Jnanpith Award
 C:-Vallathol Award
 D:-Ezhuthachan Award
 Correct Answer:- Option-D


11.The phenomenon of splitting of light into its constituents: 
(a) Diffraction
 (b) Interference 
(c) Refraction 
(d) Disperson
Correct Answer - Option D


12. The isotope using for radio carbon dating: 
(a) Carbon-14 
(b) Cobalt-60 
(c) Uranium-238 
(d) None of these
Correct Answer - Option A

13.The birth place of Eucaliptus: 
(a) Australia 
(b) Brazil 
(c) Mexico
 (d) India

Correct Answer - Option A

14.Which animal has the milk with the highest fat content?
(a) Cat 
(b) Cow
(c) Rabbit 
(d) Whale

Correct Answer - Option C

15 World Wide Fund for Nature was started functioning in:
(a) 1951 
(b) 1955
(c) 1961 
(d) 1971

Correct Answer - Option C












No comments:

Post a Comment