SECRETARIAT ASSISTANT / COMPANY BOARD ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2010

SECRETARIAT ASSISTANT / COMPANY BOARD ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018 / KERALA PSC 
 SECRETARIAT ASSISTANT / COMPANY BOARD ASSISTANT EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2018 DOWNLOAD NOW


1. The study of fruits:
(a) Sitology 
(b) Dendrology
(c) Trichology 
(d) Pomology

2. Which is known as ‘Chinese Apple’?
(a) Orange 
(b) Pomegranate
(c) Guava 
(d) Lychee

3. Brass is an alloy of Copper and ......
(a) Zinc 
(b) Tin
(c) Nickel 
(d) Iron

4. Aqua regia is a mixture of Hydrochloric
acid and ........
(a) Formic acid 
(b) Lactic acid
(c) Nitric acid 
(d) Sulphuric acid

5. Who discovered Diesel engine?
(a) Gottileb Daimler
 (b) Chrystler
(c) Karl Benz 
(d) Rudolf Diesel

6. WINDOWS is a:
(a) Opeating system
 (b) Hardware
(c) Virus
 (d) None of these

7. The velosity of wind is measured by:
(a)Altimeter 
(b) Windwane
(c) Audiometer 
(d) Animometer

8. The year of the battle of Waterloo in which Napoleon was defeated and
exiled:
(a) 1821 
(b) 1812
(c) 1815 
(d) 1825

9. In which sport a trophy is named after former India’s Foreign Secretary, Sir
Mortimer Durand ?
(a) Football 
(b) Cricket
(c) Chess 
(d) Hockey

10. The first Indian woman athlete to reach
the finals of Olympics:
(a) Shyni Wilson 
(b) PT Usha
(c) Mary D’souza 
(d) Neelima Ghosh

11. Sister Nivetita (Margaret Noble) was the
disciple of:
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Gandhiji
(c) Vivekananda 
(d) None of these

12. The nationality of Marco Polo:
(a) Portugal
 (b) Italy
(c) France 
(d) England

13. The first European to sail round Cape of
Good Hope:
(a) Vasco da Gama 
(b) Cabral
(c) James Cook 
(d) Bartholomew Diaz

14.The greatest ruler of the Vijayanagar
empire:
(a) Harihara 
(b) Bukka
(c) Devaraya 
(d) Krishanadeva Raya

15.“ England is a nation of shop keepers.”
this comment was made by:
(a) Napoleon 
(b) Hitler
(c) Mussolini 
(d) Louis XIV


16. National Tourism Day:
(a) September 27 
(b) September 26
(c) January 25 
(d) January 26

17. The first Indian to become the chairman of the Human Rights Committee of UNO:
(a) I.K.Gujral 
(b) Shashi Tarur
(c) K.N.Dixit 
(d) P.N.Bhagavati

18.The headquarters of Amnesty International (AI):
(a) London 
(b) Geneva
(c) Brussels 
(d) Gland

19. Dronacharya Award is related to:
(a)Journalism 
(b) Science
(c) Sports 
(d) Cinema

20. Which is known as ‘Alternative Nobel’?
(a) Wolf Prize 
(b) Lasker Award
(c) Right Livelihood Award
(d) Oscar

21. Which traditional art form is related to
Pulluvar?
(a) Sarpam Thullal 
(b) Ottal Thullal
(c) Arjuna Nrityam 
(d) Padayani

22. The first European fort in India was built at
(a) Thalassery 
(b) Kochi
(c) Kannur 
(d) Palakkad

23. Hill station in Thiruvananthapuram district:
(a) Peerumedu 
(b) Ponmudi
(c) Charalkunnu 
(d) Jadayupara

24. Who led ‘Pattini Jadha’ or Starvation
March?
(a) EMS 
(b) K Kelappan
(c) P Krishana Pillai 
(d) AK Gopalan

25. The first state in India where the Article 356 of the Constitution was invoked is
Kerala. It was on:
(a) 1959 April 16 
(b) 1959 June 12
(c) 1959 July 31 

(d) None of these


Answers
1(d) 2(a) 3(a) 4(c) 5(d) 6(a) 7(d) 8(c) 9(a) 10(b) 11(c) 12 (b) 13(d) 14 (d) 15(a) 16(c) 17 (d) 18(a) 19(c) 20(c) 21(a) 22(b) 23(b) 24(d) 25(c)

SECRETARIAT ASSISTANT / COMPANY BOARD ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2010  SECRETARIAT ASSISTANT / COMPANY BOARD ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2010 Reviewed by PSC BOOK on 01:27 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.