Search This Blog

Monday, 11 September 2017

KERALA PSC HSST PHYSICS EXAM PREVIOUS QUESTION PAPER DOWNLOAD

KERALA PSC HSST PHYSICS EXAM PREVIOUS QUESTION PAPER DOWNLOAD  :: KERALA PSC HSST PREVIOUS QUESTION PAPER DOWNLOAD :: SOLVED QUESTION PAPER HSST PHYSICS :: HSST PHYSICS EXAM FULL SYLLABUS DOWNLOAD 2017

1:-Who was the founder editor of the Magazine "Yukthivadi'?
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-Ayyankali
 C:-Dr.Palpu
 D:-Pandit K P Karuppan
 Correct Answer:- Option-A

2:-The slogan for the Asian Games held at Incheon in 2014
 A:-Green,Clean and Friendship
 B:-We clear, We share, We win
 C:-Diversity shines here
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

3:-"Visakhavijayam" is the work of ....?
 A:-Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
 B:-Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
 C:-Kumaran Assan
 D:-Ulloor S Parameswara Iyer
 Correct Answer:- Option-B

4:-The 25th anniversary of the Fall of Berlin Wall was celebrated in ..?
 A:-1989 November 9
 B:-1961 November 9
 C:-2013 November 9
 D:-2014 November 9
 Correct Answer:- Option-D

5:-Who was the Maharaja of Travancore during the Abstention Movement?
 A:-Sri Chithira Thirunal
 B:-Visakham Thirunal
 C:-Sri Moolam Thirunal
 D:-Swathi Thirunal
 Correct Answer:- Option-A

6:-The first European Union country which recognized the state of Palestine?
 A:-Germany
 B:-Italy
 C:-Sweden
 D:-England
 Correct Answer:- Option-C

7:-Duleep Trophy is associated with?
 A:-Football
 B:-Volleyball
 C:-Basketball
 D:-Cricket
 Correct Answer:- Option-D

8:-'Jeevitha Samaram' is the autobiography of....?
 A:-TK Madhavan
 B:-C Kesavan
 C:-K P Kesavamenon
 D:-K Kelappan
 Correct Answer:- Option-B

9:-The first woman High Court Judge in India?
 A:-Anna Chandy
 B:-Akkamma Cheriyan
 C:-Arya Pallam
 D:-AV Kuttimalu Amma
 Correct Answer:- Option-A

10:-'Rashtriya Ekta Diwas' was observed on 31st October 2014 to commemorate the birth anniversary of ...?
 A:-Dadabhai Naoroji
 B:-Gopalakrishna Gokhale
 C:-Sardar Vallabhbhai Patel
 D:-Mahatma Gandhi
 Correct Answer:- Option-C

11:-The eigen value of the matrix A= `[[costheta,-sintheta],[sintheta,costheta]]` is
 A:-exp ±iθ/2
 B:-exp±2iθ
 C:-exp ±3iθ
 D:-exp±iθ
 Correct Answer:- Option-D

12:- The necessary condition for the function f (Z) to be analytic at the point Z is
 A:-∂U/ ∂y= ∂V/ ∂x and ∂U/ ∂x= ∂V/∂ y
 B:-∂U/∂ x= ∂V/ ∂y and ∂V/∂ x= - ∂U/ ∂y
 C:-∂U/ ∂x= ∂ U / ∂y and ∂V/∂ x= - ∂V/ ∂y
 D:-∂U/ ∂x= ∂U/ ∂y and ∂V/ ∂x= - ∂V/ ∂y
 Correct Answer:- Option-B

13:-The residue of `z/((z-a)(z-b))` at infinity is
 A:-a/b
 B:--b/a
 C:-1
 D:--1
 Correct Answer:- Option-D

14:- Which one of the following is a tensor of order zero, if A and B are vectors?
 A:-A + B
 B:-A - B
 C:-A . B
 D:-A x B
 Correct Answer:- Option-C

15:- Aij and Bij represent symmetric and anti symmetric real valued tensor respectively in three dimension. The
number of independent components of Aij and Bij are
 A:-3 and 6
 B:-6 and 3
 C:-6 and6
 D:-9 and 6
 Correct Answer:- Option-B


16:-If F(s) is the Laplace transform of F (t) the Laplace transform of F (at) is
 A:-`1/a` F(s)
 B:-`1/a`F(s/a)
 C:-F(s)
 D:-F(s/a)
 Correct Answer:- Option-B

17:-The matrix `[[0,-1,0],[1,0,0],[0,0,1]]` is
 A:-orthogonal
 B:-hermitian
 C:-anti symmetric
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A

18:-If H is Hermitian matrix then exp(iH) will be
 A:-hermitian
 B:-anti hermitian
 C:-unitary
 D:-orthogonal
 Correct Answer:- Option-C
Question

19:-Orthogonal property of Legender’s polynomial is given by
 A:-`int_-1^1``Pm(x)Pn(x)=0` m≠n
 B:-`int_-1^1``Pm(x)Pn(x)=1` m≠n
 C:-`int_0^1``Pm(x)Pn(x)=0`m≠n
 D:-`int_0^1``Pm(x)Pn(x)=0`m≠n
 Correct Answer:- Option-A

20:-Find the value of `` `|~(5/2)` i.e gamma (5/2)
 A:-`(3sqrt(pi))/(4)`
 B:-`(sqrt(pi))/(2)`
 C:-`(15sqrt(pi))/(8)`
 D:-`(sqrt(pi))/(3)`
 Correct Answer:- Option-A

21:-A particle of mass m is bound by a linear potential U=kr. For what energy will the orbit be a circle of radius r
about the origin
 A:-`(3kr)/(2)`
 B:-3kr
 C:-kr
 D:-`(kr)/(2)`
 Correct Answer:- Option-A

22:-Two circular discs have the same mass m and same thickness t. Disc one has uniform density less than that of
disc two. Which of the following is correct.
 A:-Disc two has larger moment of inertia
 B:-Disc one has larger moment of inertia
 C:-Both have same moment of inertia
 D:-Can not be predicted from given data.
 Correct Answer:- Option-B

23:-Consider motion of a particle of mass m under the influence of a force F=-kr, where k is a positive constant and
r is the position vector of the particle. Now the orbit will be
 A:-Ellipse
 B:-Along a line
 C:-Circle
 D:-Parabola
 Correct Answer:- Option-A

24:-A violin string 0.5m long has a fundamental frequency 200Hz. At what speed does a transverse pulse travel on
this string?
 A:-100m/s
 B:-400m/s
 C:-200m/s
 D:-300m/s
 Correct Answer:- Option-C

25:-Consider the longitudinal vibration of a linear triatomic molecule with two atoms of mass m each symmetrically
situated on either sides of an atom of mass M. Now which of the following is a normal mode frequency of the system,if we
use a spring model
 A:-`sqrt(kM)`
 B:-`sqrt(km)`
 C:-0
 D:-`sqrt(kMm)`

 Correct Answer:- Option-C

                                   DOWNLOAD FULL QUESTION PAPER

No comments:

Post a Comment