HSST Junior Geography Previous Question Paper Download

HSST Junior Geography Previous Question Paper Download :: Keala PSC HSST Previous Question Paper Download 2017


1:-What is ''Baku'' famous for?
 A:-Petroleum
 B:-Iron smelting
 C:-Locomotion
 D:-Silk industry
 Correct Answer:- Option-A

2:-The first bank to get online banking facility in India :
 A:-H.D.F.C.
 B:-S.B.I.
 C:-I.C.I.C.I.
 D:-Canara Bank
 Correct Answer:- Option-A

3:-The book ''Vision, values and velocity'' wrote by :
 A:-Sam Pitroda
 B:-Bill Gates
 C:-Sakundala Devi
 D:-N.R. Narayan
 Correct Answer:- Option-A

4:-The power of judicial review in India is :
 A:-given by the Parliament
 B:-given by the President
 C:-explicit
 D:-implicit
 Correct Answer:- Option-D

5:-The Mamamkam, festival of Kerala celebrated in :
 A:-once in 10 years
 B:-once in 12 years
 C:-once in 5 years
 D:-every year
 Correct Answer:- Option-B

6:-The Kurichia revolt began on :
 A:-25th March 1812
 B:-25th March 1810
 C:-12th March 1810
 D:-12th March 1809
 Correct Answer:- Option-A

7:-The first Malayalam Grammar book ''Leelathilakam'' prepared by :
 A:-Herman Gundert
 B:-Father Kariyattil Ouseph
 C:-Arnos Pathiri
 D:-Dr. Angelos Francis
 Correct Answer:- Option-D

8:-The 'World Ozone Day' observed on :
 A:-September 16
 B:-October 16
 C:-September 21
 D:-October 21
 Correct Answer:- Option-A

9:-The National Judicial Academy of India situated in :
 A:-Nagpur
 B:-Mumbai
 C:-Delhi
 D:-Bhopal
 Correct Answer:- Option-D

10:-The first Malayalam newspaper ''Rajyasamacharam'' published by :
 A:-Dr. Angelos Francis
 B:-C. Kesavan
 C:-Herman Gundert
 D:-K. Kelappan
 Correct Answer:- Option-C


11:-The Marumakkathayam Act passed in Kerala in the year :
 A:-1913
 B:-1923
 C:-1933
 D:-1943
 Correct Answer:- Option-C

12:-Who founded the organisation ''Sadhu Jana Paripalana Sangham''?
 A:-Vagbhadanatha
 B:-Ayyankali
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Ayyaguru
 Correct Answer:- Option-B

13:-The first Nair Act in Travancore passed in the year :
 A:-1906
 B:-1908
 C:-1910
 D:-1912
 Correct Answer:- Option-D

14:-The Sahodara Prasthanam started by :
 A:-V.T. Bhattathiripad
 B:-K. Kelappan
 C:-K. Ayyappan
 D:-Vagbhatananda
 Correct Answer:- Option-C

15:-The Hindu Succession Act passed in the year :
 A:-1959
 B:-1958
 C:-1957
 D:-1956
 Correct Answer:- Option-D

16:-The Sanskrit book ''Bhakti Manjary'' wrote by :
 A:-Gauri Lakshmi Bhai
 B:-Swati Tirunal
 C:-Kalidasa
 D:-V.T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-B

17:-Indian Constitution adopted concurrent lists from the constitution of :
 A:-Canada
 B:-Australia
 C:-Ireland
 D:-U.S.A.
 Correct Answer:- Option-B

18:-Among the fundamental rights of Indian Constitution the Right to Property eliminated by the :
 A:-42nd Amendment Act
 B:-43rd Amendment Act
 C:-44th Amendment Act
 D:-45th Amendment Act
 Correct Answer:- Option-C


19:-The financial emergency declared by the President of India mentioned in the :
 A:-Article 352
 B:-Article 356
 C:-Article 360
 D:-Article 370
 Correct Answer:- Option-C

20:-Part XVIII (18th) of Indian Constitution contains :
 A:-Fundamental duties
 B:-Emergency provisions
 C:-Municipalities
 D:-Panchayats
 Correct Answer:- Option-B

21:-Development of democratic citizenship is :
 A:-A goal of education
 B:-A learning outcome
 C:-A process competency
 D:-An instructional objective
 Correct Answer:- Option-A

22:-Which of the following methods can enhance pupil-pupil interaction in a class?
 A:-Experiment
 B:-Lecture
 C:-Peer tutoring
 D:-Problem solving
 Correct Answer:- Option-C

23:-Which of the following is the most important duty of a teacher?
 A:-To come regularly and attend students feeling
 B:-To create a classroom environment
 C:-To guide them to appear for examinations without anxiety
 D:-To motivate the learner to learn how to learn
 Correct Answer:- Option-D

24:-Which one is an advantage of expository teaching?
 A:-Higher learner participation
 B:-Highly interactive
 C:-More content coverage
 D:-Suitable for small groups
 Correct Answer:- Option-C

25:-Which of the following will be the most popular for assessing students' attitude towards study tasks?
 A:-Internal tests
 B:-Scales
 C:-Observation
 D:-Sociometric techniques
 Correct Answer:- Option-B




Full Question Paper Downlod Now













HSST Junior Geography Previous Question Paper Download HSST Junior Geography Previous Question Paper Download Reviewed by PSC BOOK on 22:05 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.