Wednesday, 26 July 2017

PLANNING RELATED QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC LDC EXAM QUESTIONS AND ANSWERS :: PLANNING RELATED QUESTIONS AND ANSWERS 2017  :: KERALA PSC LDC EXAM COACHING 2017


1. Who is called as the father of Planning in India?
(a) M Visweswaraiah
(b) Subhas Chandra Bose
(c) PC Mahalanobis 
(d) Jawaharlal Nehru

2. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?
(a) PC Mahalanobis 
(b) M Visweswariah
(c) KC Neogi 
(d) John Mathai

3. Which one of the following is not mentioned in the Constitution?
(a)Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General

4. Planning Commission came into existence on 15th March,......:
(a) 1947 
(b) 1948 
(c) 1949 
(d) 1950

5. Which of the following is not a statutory body?
(a)Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General

6. In which list of the Constitution ‘Economic and Social Planning’ is included?
(a)State 
(b) Union
(c) Concurrent 
(d) Unspecified in any list

7. The Planning Commission in India was formed after :
(a)A resolution of Union Cabinet
(b) Constitutional provision
(c) Amendment of Constitution
(d) Order of Prime Minister

8. India copied the idea of Five Year Plans from:
(a)Soviet Union 
(b) USA
(c) Britain 
(d) China

9. Which part of the Constitution influenced the
formation of Planning Commission?
(a)Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles
(d) Emergency Provisions

10. The ex-officio chairman of the Planning
Commission is:
(a)President 
(b) Vice President
(c) Deputy Prime Minister 
(d) Prime Minister


11. National Development Council was formed in:
(a)1950 
(b) 1951
(c) 1952 
(d) 1953

12. The chairman of the National Development Council is:
(a)Prime Minister 
(b) Minister for PlanningPlanning
(c) President 
(d) Minister for Agriculture

13. The first Five year Plan was started in:
(a)1950 
(b) 1952
(c) 1951 
(d) 1953

14. In which area priority was given in the first Five year Plan?
(a)Agriculture 
(b) Industries
(c) Telecommunication 
(d) Transport

15. The period of the first Five Year Plan:
(a)1950-55 
(b) 1951-56
(c) 1952-57 
(d) 1953-58

16. Which five year plan was called Harrold Domer model?
(a)First 
(b) Second 
(c) Third 
(d) Fourth

17. The period of second Five year Plan:
(a)1956-61 
(b) 1955-60
(c) 1957-62 
(d) None of these

18. In which area priority was given in the second
Five year Plan?
(a)Agriculture 
(b) Industries
(c) Employment generation 
(d) Telephone

19. Which five year plan was called Mahalanobis model?
(a)First 
(b) Second 
(c) Third 
(d) Fourth

20. Annual Plans are implemented during the
period:
(a)1961-64 
(b) 1962-65
(c) 1966-69 
(d) 1968-71

21. Which five year plan was suffered by the Chinese attack of 1962?
(a)Second 
(b) Third 
(c) Fourth 
(d) Fifth

22. Which five year plan was terminated prematurely by the Janata Government of
Morarji Desai in 1978?
(a)Sixth 
(b) Third 
(c) Fifth 
(d) Fourth

23 During which Five Year Plan stresswas by laid on employment, poverty alleviation, and justice.
(a)Sixth 
(b) Fifth 
(c) Seventh 
(d) Eighth

24. The first chairman of Planning Commission was:
(a)Gulsarilal Nanda 
(b) KC Neogi
(c) Dr.Rajendraprasad 
(d) Jawaharlal Nehru

25. The first deputy chairman of Planning Commission was:
(a)Sukumar Sen 
(b) John Mathai
(c) KC Neogi 
(d) Gulsarilal Nanda

More PSC Previous Qustions And Answers 

Answers
1 (a) 2(b) 3 (b) 4 (d) 5(b) 6(c) 7(a) 8(a) 9(c) 10(d)11(c) 12(a) 13(c) 14(a) 15(b) 16(a) 17(a) 18(b)
19(b) 20(c) 21(b) 22(c) 23(b) 24(d) 25(d)

No comments:

Post a Comment