LDC ALAPPUZHA , IDUKKI , KOZHIKODE EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC LDC EXAM ALAPPUZHA, IDUKKI, KOZHIKODE EXAM SELECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017


1:-The founder of Sidhasramam at Alathur was
 A:-Vaikunda Swami
 B:-Brahmananda Sivayogi
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Vagbhatananda
 Correct Answer:- Option-B

2:-The venue of 2020 Olympics
 A:-Rio de Janeiro
 B:-Pycongchang
 C:-Beijing
 D:-Tokyo
 Correct Answer:- Option-D

3:-The play Nil Darpan was written by
 A:-Bankim Chandra Chatterjee
 B:-S. C. Bose
 C:-Dinabandhu Mithra
 D:-Vimal Mithra
 Correct Answer:- Option-C

4:-The President of the Lahore Congress of 1929
 A:-M. K. Gandhi
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-C. R. Das
 D:-S. C. Bose
 Correct Answer:- Option-B

5:-Who gave the epithet 'Pulayaraja' to Ayyankali ?
 A:-M. K. Gandhi
 B:-Sree Narayana Guru
 C:-Swami Vivekananda
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-A

6:-Who won the Nobel Prize in literature 2016 ?
 A:-Yoshinori
 B:-Juan Manuel Santos
 C:-Svetlana Alexievich
 D:-Bob Dylan
 Correct Answer:- Option-D

7:-Which river in kerala was referred as river Churni in Kautilya's Arthasastra ?
 A:-Bharathapuzha
 B:-Pamba
 C:-Periyar
 D:-Chaliyar
 Correct Answer:- Option-C

8:-Temple Entry Proclamation was made in the year
 A:-1924
 B:-1928
 C:-1931
 D:-1936
 Correct Answer:- Option-D

9:-Mahatma Gandhi presided over the annual session of the Indian National Congress only once at
 A:-Belgaum
 B:-Lucknow
 C:-Lahore
 D:-Kanpur
 Correct Answer:- Option-A

10:-Nadhula Pass is situated in
 A:-Maharashtra
 B:-Sikkim
 C:-Arunachal Pradesh
 D:-Madhya Pradesh
 Correct Answer:- Option-B

11:-The winner of the World Chess Championship 2016
 A:-Sergey Karjakin
 B:-Fabiano Caruana
 C:-Magnus Carlsen
 D:-Viswanathan Anand
 Correct Answer:- Option-C

12:-The founder and publisher of the news paper Swadeshabhimani was
 A:-Vakkam Abdul Khader Maulavi
 B:-C. Kesavan
 C:-Ramakrishna Pillai
 D:-T. K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-A


13:-According to 2011 census which is the most populous State
 A:-Uttar Pradesh
 B:-Madhya Pradesh
 C:-Rajasthan
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-A

14:-Whom did B. G. Tilak call 'The Diamond of India' ?
 A:-Lalalajpat Rai
 B:-Gopala Krishna Gokhale
 C:-Rabindranath Tagore
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-B

15:-The largest fresh water lake in Kerala
 A:-Kayamkulam Lake
 B:-Vembanad Lake
 C:-Ashtamudi Lake
 D:-Sasthamkotta Lake
 Correct Answer:- Option-D

16:-Who among the following is the Chief Justice of India ?
 A:-H. L. Dattu
 B:-T. S. Thakur
 C:-J. S. Khehar
 D:-R. M. Lodha
 Correct Answer:- Option-C

17:-'Sadhu Jana Paripalana Yogam' was founded by
 A:-Ayyankali
 B:-Vagbhatananda
 C:-K. Ayyappan
 D:-V. T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-A

18:-Who is known as 'Father of Indian Unrest' ?
 A:-M. K. Gandhi
 B:-B. G. Tilak
 C:-M. G. Ranade
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-B

19:-Who is the present Secretary General of UNO ?
 A:-Ban Ki-Moon
 B:-Kofi Annan
 C:-Kurt Waldheim
 D:-Antonio Guterres
 Correct Answer:- Option-D
LDC ALAPPUZHA , IDUKKI , KOZHIKODE EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017 LDC ALAPPUZHA , IDUKKI , KOZHIKODE EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017 Reviewed by PSC BOOK on 19:12 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.