KERALA PSC LDC EXAM THRISSUR , KASARGOD, KANNUR SPECIAL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC LDC  THRISSUR QUESTIONS AND ANSWERS ::: KERALA PSC KASARGOD EXAM QUESTIONS AND ANSWERS :: KERALA PSC LDC KANNUR EXAM AND ANSWERS 2017 ::

1:-When and by whom was the 'Nair Service Society' founded?
 A:-1903 - Sree Narayana Guru
 B:-1910 - TM Nair
 C:-1914 - Mannath Padmanabhan
 D:-1916 - K Ramakrishna Pillai
 Answer:- Option-C

2:-The 'Al- Ameen ' started publication from Calicut in October 1924 under the Editorship of
 A:-Muhammed Abdur Rahiman
 B:-Ali Musliyar
 C:-Sithi koya Thangal
 D:-Vakkam Abdul Khadir
Answer:- Option-A

3:-The Autobiography of C Kesavan
 A:-Kazhnjakalam
 B:-Jeevitha Samaram
 C:-Atmakatha
 D:-Ente Purvakala Smaranakal
 Answer:- Option-B

4:-The novel 'Tottiyude Makan' was written by
 A:-kesavadev
 B:-P C kuttikrishnan
 C:-Basheer
 D:-Thakazhi
 Answer:- Option-D

5:-Guruvayoor Satyagraha was started on
 A:-30 March 1924
 B:-01 November 1931
 C:-12 November 1936
 D:-15 May 1903
 Answer:- Option-B

6:-Which Nuclear power plant became India's first Nuclear plant to generate 1000 MW power
 A:-Kudankulam
 B:-Kakrapar
 C:-Narora
 D:-kaiga
 Answer:- Option-A

7:-The Global Day of Parents was observed on
 A:-12 June
 B:-05 June
 C:-14 June
 D:-01 June
 Answer:- Option-D

8:-Who was selected for the J C Daniel award for life time achievement in Cinema for the year 2013 ?
 A:-Sasi kumar
 B:-Navodaya Appachan
 C:-M T Vasudevan Nair
 D:-K S Sethu Madhavan
 Answer:- Option-C

9:-Who became the Chief minister of Odisha consecutively for four times?
 A:-Naveen Patnaik
 B:-Biju Patnaik
 C:-Shivaraj Singh Chouhan
 D:-Giridhar Gamang
 Answer:- Option-A

10:-The autobiography of Sachin Tendulkar
 A:-Cutting Edge
 B:-Open
 C:-Playing it my way
 D:-Dreams from my father
 Answer:- Option-C


11:-Which is the oldest mountain range in India?
 A:-Himalaya
 B:-Aravalli range
 C:-Western Ghats
 D:-Eastern Ghats
 Correct Answer:- Option-B

12:-Which of the following river valley separate the mountain ranges Vindhays and Satpuras ?
 A:-Yamuna
 B:-Ganga
 C:-Narmada
 D:-Hughly
 Correct Answer:- Option-C

13:-Where is the famous Sundarban National park situated?
 A:-Arunachal Pradesh
 B:-Assam
 C:-West Bengal
 D:-Tripura
 Correct Answer:- Option-C

14:-What is the ancient name of coastal Odisha?
 A:-Sanchi
 B:-Maski
 C:-Rupnath
 D:-Kalinga
 Correct Answer:- Option-D

15:-Who was the President of the Second Session of the Indian National Congress?
 A:-Badaruddin Tyabji
 B:-W C Banerjee
 C:-George Yule
 D:-Dadabhai Naroji
 Correct Answer:- Option-D

16:-Which movement was connected with the tinkathia system?
 A:-Champaran
 B:-Kheda
 C:-Ahammadabad
 D:-Khilafat
 Correct Answer:- Option-A

17:-Who was the first Deputy Chairperson of the National Planning Commission?
 A:-Pandit Jwaharlal Nehru
 B:-Gulzari Lal Nanda
 C:-Dr.S.Radhakrishnan
 D:-Dr.B.N.Chopra
 Correct Answer:- Option-B

18:-Where is the famous Dam Bhakra Nangal situated in?
 A:-Bihar
 B:-Gujarath
 C:-Himachal Pradesh
 D:-Punjab
 Answer:- Option-C

19:-Who introduced Khudai Khidmatgars a non-violent voluntary groups among the Pathans ?
 A:-Muhammadali Jinnah
 B:-Moulana Shoukat Ali
 C:-Abbas Tyabji
 D:-Khan Abdul Ghafar Khan
 Correct Answer:- Option-D

20:-Which among the following movements is connected with the Chauri Chaura incident?
 A:-Non Co-operation Movement
 B:-Simmon Commission
 C:-Salt Satyagraha
 D:-Quit India Movement
 Answer:- Option-A

21:-Which among the following river banks the famous Mamamkam festival was held ?
 A:-Periyar
 B:-Pamba
 C:-Bharathapuzha
 D:-Achan Kovilar
 Correct Answer:- Option-C

22:-who was the author of the well-known work Kannerum Kinavum ?
 A:-V T Bhattatirippad
 B:-Akkitham
 C:-Dr.Palpu
 D:-Premji
Correct Answer:- Option-A

23:-Where is the famous tourist center Vythalmala located?
 A:-Kasaragod
 B:-Kannur
 C:-Wynad
 D:-Kozhikode
  Answer:- Option-B

24:-Who was the leader of the first Agricultural Strike in Kerala ?
 A:-A K Gopalan
 B:-E M S Namboodirippad
 C:-Pandit Karuppan
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-D

25:-Who founded the famous ashram at Alathur?
 A:-Thycaud Ayya
 B:-Brhmananda Sivayogi
 C:-Kumaraguru
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-B

26:-In which among the following film, Swaraj Venjaramoodu has won the National award for Best Actor in 2013 ?
 A:-Pedithondan
 B:-Orunal Varum
 C:-Perariyathavar
 D:-Daivathine Swantham Cletus
Answer:- Option-C

27:-Who is the youngest recipient of Nobel Prize for Peace ?
 A:-William Lowarence Bragg
 B:-Werner Heisenberg
 C:-Paul A M Dirc
 D:-Malala Yousafzal
 Answer:- Option-D

28:-Who wrote the famous novel The Luminaries, which won the Booker Prize for fiction in 2013 ?
 A:-Natalie Hayen
 B:-Eleanor Catton
 C:-Martha Kearney
 D:-Stuart Kelley
 Answer:- Option-B

29:-Who is the present President of Sri Lanka ?
 A:-Maithripala Sirisena
 B:-Mahindra Rajapaksa
 C:-Ranil Wickremesinghe
 D:-Chandrika Kumaratunga
 Answer:- Option-A

30:-When was the first annual Indian Premier League Cricket Tournament started ?
 A:-2006
 B:-2007
 C:-2008
 D:-2009
 Answer:- Option-C












KERALA PSC LDC EXAM THRISSUR , KASARGOD, KANNUR SPECIAL QUESTIONS AND ANSWERS 2017  KERALA PSC LDC EXAM THRISSUR , KASARGOD, KANNUR SPECIAL QUESTIONS AND ANSWERS 2017 Reviewed by PSC BOOK on 18:58 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.