Search This Blog

Thursday, 18 May 2017

JUNIOR EMPLOYMENT OFFICER EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC JUNIOR EMPLOYMENT OFFICER EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

1:-Which of the following rivers of Kerala flows towards the east?
 A:-Bharatapuzha
 B:-Kabani
 C:-Periyar
 D:-Chaliyar
 Correct Answer:- Option-B

2:-Who is the author of "Mooshaka Vamsa Kavya"?
 A:-Athulan
 B:-Damodara Chakyar
 C:-Sankaracharya
 D:-Kulasekhara Varma
 Correct Answer:- Option-A

3:-Which of the following rulers of Kerala made the Temple Entry Proclamation of November 1936?
 A:-Swathi Tirunal Rama Varma
 B:-Chithira Tirunal Balarama Varma
 C:-Gowri Lakshmibhai
 D:-Uthram Tirunal Marthanda Varma
 Correct Answer:- Option-B

4:-Ajantha Caves, the famous Buddhist site, is located in which of the following states?
 A:-Madhya Pradesh
 B:-Rajastan
 C:-Orissa
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-D

5:-Which one of the following rivers was part of the ancient "Saptasindhu"?
 A:-Yamuna
 B:-Ganga
 C:-Sutlej
 D:-Godavari
 Correct Answer:- Option-C

6:-Who among the following Prime Ministers played a major role in initiating the Planning Commission of India?
 A:-Jawaharlal Nehru
 B:-Indira Gandhi
 C:-Lal Bahadur Shastri
 D:-Gulzarilal Nanda
 Correct Answer:- Option-A

7:-The Government of India started the first Five Year Plan on the year ......
 A:-1947
 B:-1949
 C:-1951
 D:-1957
 Correct Answer:- Option-C

8:-Which is the highest Peak in India?
 A:-Nanga Parbat
 B:-Annapurna
 C:-K2
 D:-Nandadevi
 Correct Answer:- Option-C

9:-Who led the Revolt of 1857 at Kanpur?
 A:-Nana Sahib
 B:-Kunwar Singh
 C:-Lakshmi Bhai
 D:-Zeenat Mahal
 Correct Answer:- Option-A

10:-The Theosophical Movement grew in India as a result of the leadership given it to by ...........
 A:-Sarojini Naidu
 B:-Annie Besant
 C:-Henry Vivian Derozio
 D:-Surendranath Banerjee
 Correct Answer:- Option-B


11:-Indian National Congress was founded on the year .......
 A:-1880
 B:-1884
 C:-1885
 D:-1889
 Correct Answer:- Option-C

12:-Name the secret society organized by V.D Savarkar
 A:-Bombay Presidency Association
 B:-Young Bengal
 C:-Indian Association
 D:-Abhinava Bharat
 Correct Answer:- Option-D

13:-Who among the following started the publication of Swadeshabimani newspaper with Sri. Ramakrishna Pillai as
its editor?
 A:-V.T. Bhattatiripad
 B:-C. Krishnan
 C:-A. Ayyappan
 D:-Vakkom Moulavi
 Correct Answer:- Option-D

14:-Name the organization founded by Sri.K.P Karuppan for the upliftment of the lower caste people in Kerala
 A:-Kochi Pulaya Maha Sabha
 B:-Sadhu Jana Paripalana Sangham
 C:-Sahodara Prasthanam
 D:-Atma Vidya Sangham
 Correct Answer:- Option-A

15:-Who shared the Nobel Peace Prize with Malala Yousafzai in 2014?
 A:-Kailash Sathyarthi
 B:-Medha Patkar
 C:-Mukul Sinha
 D:-Swami Agnivesh
 Correct Answer:- Option-A

16:-Which of the following nations have joined together for an active role in the rapidly evolving international order
by the name "G5 Nations"?
 A:-Argentina, France, Indonesia, Latvia, Namibia
 B:-Brazil, China, India, Mexico, South Africa
 C:-Austria, Belgium, Hungary, Kenya, Norway
 D:-Britain, Canada, France, Germany, India
 Correct Answer:- Option-B

17:-To which Ministry, Nirmala Sitaram is associated currently?
 A:-Ministry of Agriculture
 B:-Ministry of Foreign Affairs
 C:-Ministry of Corporate Affairs
 D:-Ministry of Commerce and Industry
 Correct Answer:- Option-D

18:-How many teams had participated in the 2015 World Cup Cricket?
 A:-11
 B:-12
 C:-14
 D:-15
 Correct Answer:- Option-C

19:-To which non-governmental organization, the Government of India has blocked funding, as it was affecting the
public and economic interests of the country?
 A:-Maitri India
 B:-Greenpeace
 C:-Agewell Foundation
 D:-Disha Foundation
 Correct Answer:- Option-B

20:-Who propounded the theory of "Economic Drain of India"?
 A:-Karl Marx
 B:-Percival Spear
 C:-Mahatma Gandhi
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment