PSC Repeated Questions - Mughal Rule in India

Kerala PSC Repeated Questions - Mughal Rule in India

1.Who among the following was illiterate?
  1. .Jahangir
  2. .Shahjahan
  3. Akbar
  4. .Aurangzeb


ANSWER :-3

2.Who of the following was the revenue minister of Akbar?

  1. Raja Man Singh
  2. Birbal
  3. Faizi
  4. Todar Mal


ANSWER :- 4

3.The city of Prayag was named Allahabad, the city of Allah by


  1. Aurangzeb
  2. Akbar
  3. Shah Jahan
  4. Bahadur Shah Zafar

ANSWER :-B


4. Which Mughal ruler earned the title Insan-i-kamil (Perfect Man) for his peaceful personality and patience?


  1. .Shahjahan
  2. .Humayun
  3. .Jahangir
  4. .Akbar


ANSWER :- 2

5.Painting reached its highest level of development during the reign of


  1. Akbar
  2. Aurangzeb
  3. Jahangir
  4. Shah Jahan


ANSWER :- 3

6. Which among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House?


  1. Babar Namah
  2. Akbar Namah
  3. Humayun Namah
  4. Badshah Namah


ANSWER :-3

7.To which of the following was Babar related on his father's side?


  1. Balban
  2. Qutubuddin Aibak
  3. Timur
  4. Alauddin Khilji

ANSWER :-3

8.With whose permission did the English set up their first factory in Surat?


  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzeb

ANSWER :-2

9.Which Mughal emperor assumed the title of Alamgir?


  1. Aurangzeb
  2. Akbar
  3. Babar
  4. Bahadur Shah

ANSWER :-1

10.In which language did Babar write his autobiography Tuzuk-i-babari?


  1. Arabic
  2. Turki
  3. Persian
  4. Urdu

ANSWER :-B

11. At which of the following battles was Humayun defeated by Sher Shar Suri?


  1. Battle of Chausa
  2. Battle of Khanwa
  3. First Battle of Panipat
  4. Battle of Thanesar

ANSWER :-A


12. Where did Babar die?


  1. Agra
  2. Kabul
  3. Lahore
  4. Delhi



ANSWER :-A

13.Which Mughal Emperor prohibited the use of tobacco?


  1. Babar
  2. Akbar
  3. Jahangir
  4. Shahjahan


ANSWER :-C

14.Which one of the following was the original name of Tansen, the famous musician in the court of Akbar?


  1. Mahananda Pande
  2. Lal Kalawant
  3. Baz Bahadur
  4. Ramtanu Pande


ANSWER :-D


15.The Mansabdari system introduced by Akbar, was borrowed from the system in -


  1. Turkey
  2. Persia
  3. Afghanistan
  4. Mongolia
ANSWER :-D





PSC Repeated Questions - Mughal Rule in India PSC Repeated Questions - Mughal Rule in India Reviewed by PSC BOOK on 21:39 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.