PHARMACIST GRADE II (HOMOEO) SOLVED QUESTION PAPER 2016

KERALA PSC PHARMACIST GRADE II (HOMOEO) SOLVED QUESTION PAPER 2016

1:-Who has been hailed as "The Father of Modern Kerala Renaissance" ?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Ayyankali
 C:-Dr. Palpu
 D:-Kumaranasan
 Correct Answer:- Option-A

2:-Nivarthana (Abstention) Movement was started as a protest against the Constitutional Reforms of
 A:-1930
 B:-1935
 C:-1932
 D:-1933
 Correct Answer:- Option-C

3:-Gandhi started phoenix settlement in South Africa at
 A:-Cape Town
 B:-Durban
 C:-Johannesburg
 D:-Pretoria
 Correct Answer:- Option-B

4:-Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2015 was won by
 A:-Sania Mirza
 B:-Saina Nehwal
 C:-Mary Kom
 D:-Vikas Gowda
 Correct Answer:- Option-A

5:-Who was the Prime Minister of India when 'Prime Minister's Rozgar Yojana' came into force ?
 A:-A.B. Vajapayee
 B:-Rajiv Gandhi
 C:-Indira Gandhi
 D:-Narasimha Rao
 Correct Answer:- Option-D

6:-'Beti Bachao, Beti Padhao' was launched on
 A:-January 20, 2015
 B:-October 2, 2015
 C:-January 22, 2015
 D:-January 26, 2015
 Correct Answer:- Option-C

7:-Name the State which is called 'India's Cradle of Milk'.
 A:-U.P.
 B:-Haryana
 C:-Karnataka
 D:-Gujarat
 Correct Answer:- Option-B

8:-'Rajatharangini', the book written by Kalhana describes the history of
 A:-Punjab
 B:-Gujarat
 C:-Kashmir
 D:-Haryana
 Correct Answer:- Option-C

9:-Who founded the Sahodar Sangham at Cherai in 1917 with the object of eradicating the evils of caste and to
popularise the idea of Misra-Bhojanam ?
 A:-K. Ayyappan
 B:-K. P. Karuppan
 C:-G. P. Pillai
 D:-C. Krishnan
 Correct Answer:- Option-A

10:-The phrase "Equality before Law" used in Article 14 of Indian Constitution has been borrowed from
 A:-USA
 B:-Britain
 C:-Greece
 D:-Germany
 Correct Answer:- Option-B


11:-The author of Kuchela Vrittam Vanchippattu was
 A:-Kunchan Nambiar
 B:-Unnayi Variyar
 C:-Ramapurathu Warrier
 D:-Kottayathu Thampuran
 Correct Answer:- Option-C

12:-Who is known as 'Jhansi Rani of Travancore' ?
 A:-Akkamma Cheriyan
 B:-Anna Chandi
 C:-Gouri Laxmi Bai
 D:-Lakshmi Parvathi Bai
 Correct Answer:- Option-A

13:-Which country will be the SAARC Cultural Capital for the year 2015-2016 ?
 A:-India
 B:-Pakistan
 C:-Sri Lanka
 D:-Afghanistan
 Correct Answer:- Option-D

14:-The ideal of 'Welfare State' in the Indian Constitution is enshrined in its
 A:-Fundamental Rights
 B:-Directive Principles of State Policy
 C:-Fundamental Duties
 D:-Preamble
 Correct Answer:- Option-B

15:-The responsibility of Jawahar Rozgar Yojana is vested with
 A:-Central Government
 B:-State Government
 C:-District Collector
 D:-Panchayat Raj Institutions
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-International Day for the elimination of violence against women is observed on
 A:-November 20
 B:-December 5
 C:-October 31
 D:-November 25
 Correct Answer:- Option-D
Question17:-Name the Welfare Programme implemented for providing electrification of houses of SC/ST is
 A:-NRDP
 B:-IAY
 C:-Kudeer Jyothi
 D:-RLEGP
 Correct Answer:- Option-C
Question18:-Rakhi Gadi, the latest Indus Valley Site discovered is located in
 A:-Haryana
 B:-Rajasthan
 C:-U.P.
 D:-Punjab
 Correct Answer:- Option-A
Question19:-PURA (Providing Urban Amenities to Rural Areas) project was inaugurated in which state ?
 A:-Odisha
 B:-Kerala
 C:-Manipur
 D:-Tripura
 Correct Answer:- Option-D
Question20:-Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in
 A:-1978
 B:-1976
 C:-1973
 D:-1975
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-Who was the Chairman of Homeopathic Pharmacopoea Committee 1962 ?
 A:-Dr. B.K. Sarkar
 B:-Dr. K.P. Muzumdar
 C:-Dr. P.K.K. Gupta
 D:-Dr. V.T. Augustine
 Correct Answer:- Option-A
Question22:-Extemporaneous Pharmacy is the ____________ part.
 A:-Practical
 B:-Theoretical
 C:-Both
 D:-None
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Number of bones in the ear
 A:-1
 B:-3
 C:-2
 D:-4
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-Which one is not a synonym of sugar of milk ?
 A:-Refined sugar
 B:-Lactose
 C:-Nihilinum
 D:-Phytum
 Correct Answer:- Option-A
Question25:-Which is the best media for preserving medicines ?
 A:-Tablets
 B:-Sugar of milk
 C:-Cone
 D:-Globules
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-Pillule is a
 A:-Medium sized globule
 B:-Smaller sized globule
 C:-Larger sized globules
 D:-Both 2 and 3
 Correct Answer:- Option-C
Question27:-What is the commonly used size of cones ?
 A:-No. 12
 B:-No. 6
 C:-No. 8
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B
Question28:-One grain is equivalent to
 A:-80 mg
 B:-125 mg
 C:-55 mg
 D:-65 mg
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-The cheif source of ethyl alcohol is
 A:-Rice
 B:-Potato
 C:-Wheat
 D:-Molasses
 Correct Answer:- Option-D
Question30:-Normal pH of Blood
 A:-6-6.5
 B:-7-7.5
 C:-8-8.5
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-Boiling point of ethyl alcohol is
 A:-98.5 degree cel
 B:-88.5 degree cel
 C:-78.9 degree cel
 D:-60 degree cel
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-The % of alcohol which can be used as preservative of animal and plant tissues
 A:-70%
 B:-7%
 C:-10%
 D:-67%
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-The disorder where there is excessive Bile production in the blood
 A:-Jaundice
 B:-Xeophthalmia
 C:-Carotenemia
 D:-Cyanosis
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-Mixing of poisonous and bad smelling substances with Rectified spirit to make it unfit for unlawful usage is
called
 A:-Rectified spirit
 B:-Denatured spirit
 C:-Proof spirit
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B
Question35:-Which structure connects the uterus to outside the body ?
 A:-Vagina
 B:-Cervix
 C:-Labia
 D:-Fallopian tube
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-How many Thoracic vertebrae are there in a human body ?
 A:-6
 B:-8
 C:-16
 D:-12
 Correct Answer:- Option-D
Question37:-What is Homoeopathic alcohol ?
 A:-66%
 B:-88%
 C:-87%
 D:-100%
 Correct Answer:- Option-C
Question38:-What kind of synovial joint is the Hip joint ?
 A:-Gliding
 B:-Hinge
 C:-Pivot
 D:-Ball and Socket
 Correct Answer:- Option-D
Question39:-If a child has a Vitamin D deficiency, what condition is likely to result ?
 A:-Osteoporosis
 B:-Achondroplastic dwarfism
 C:-Rickets
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-The % of alcohol in wash is
 A:-25%
 B:-15%
 C:-20%
 D:-None the above
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-Average length of oesophagus is
 A:-20 cm
 B:-18 cm
 C:-25 cm
 D:-30 cm
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-Blood returning to the heart from the inferior venacava enters
 A:-Left atrium
 B:-Right atrium
 C:-Left ventricle
 D:-Right ventricle
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-What is the general name that describes midbrain, pons medulla ?
 A:-The mesencephalone
 B:-The diencephalon
 C:-The brain stem
 D:-Cortex
 Correct Answer:- Option-C
Question44:-Normal fasting blood sugar level is
 A:-60-100
 B:-70-100
 C:-60-80
 D:-80-100
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-A bone embedded within a tendon or a muscle is called
 A:-Sesamoid
 B:-Ethmoid
 C:-Platypoid
 D:-None
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-The brachial artery is closely related to the
 A:-Ulnar nerve
 B:-Median nerve
 C:-Radial nerve
 D:-Brachial nerve
 Correct Answer:- Option-B
Question47:-A human liver normally weighs
 A:-1.5-2 kg
 B:-1.4-1.66 kg
 C:-2-3 kg
 D:-2.5 kg
 Correct Answer:- Option-B

Question48:-Pharmacopraxy is
 A:-Study of repetition of drugs
 B:-Study of application of drugs
 C:-Convertion of crude drugs in to real material
 D:-Study of genetically determined variations in response to drugs
 Correct Answer:- Option-C

Question49:-The stomach lies between the
 A:-Esophagus and jejunum
 B:-Esophagus and the duodenum
 C:-Diaphragm and duodenum
 D:-Diaphragm and jejunam
 Correct Answer:- Option-B

Question50:-Total number of ribs in a man
 A:-12
 B:-24
 C:-22
 D:-14
 Correct Answer:- Option-B

Question51:-Name the insulin secreting cell in the body
 A:-Alpha cells
 B:-Gamma
 C:-Beta cells
 D:-Delta cells
 Correct Answer:- Option-C

Question52:-Oestrogen is produced in the
 A:-Hypothalamus
 B:-Ovary
 C:-Pituitary
 D:-Testes
 Correct Answer:- Option-B

Question53:-The approximate weight of placenta is
 A:-500 gms
 B:-200 gms
 C:-750 gms
 D:-1000 gms
 Correct Answer:- Option-A

Question54:-The main components of the cardiac conduction system are the
 A:-SA node
 B:-AV node
 C:-Bundle of His
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D

Question55:-Usual site of Erythropoesis in adults
 A:-Liver
 B:-Bone marrow
 C:-Spleen
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B

Question56:-The digesting enzymes produced by the stomach
 A:-Gastrase
 B:-Aminase
 C:-Lipase
 D:-Protease
 Correct Answer:- Option-A

Question57:-Total blood volume is
 A:-6 lit.
 B:-5 lit.
 C:-4 lit.
 D:-3 lit.
 Correct Answer:- Option-B

Question58:-The agent in the blood which is responsible for clotting is
 A:-Platelets
 B:-RBC
 C:-WBC
 D:-Monocytes
 Correct Answer:- Option-A

Question59:-Typical neuron consists of a cell body
 A:-Dendrites
 B:-An axon
 C:-Axioneme
 D:-Both 1 and 2
 Correct Answer:- Option-D

Question60:-The normal apex beat can be palpated in the precordium at the
 A:-Right `3^(rd)` intercostals space
 B:-Left `5^(th)` intercostal space
 C:-Left `4^(th)` intercostal space
 D:-Right `5^(th)` intercostal space
 Correct Answer:- Option-C

Question61:-Disease due to the deficiency of Niacin
 A:-Pellagra
 B:-Osteomalaceae
 C:-Beriberi
 D:-Scurvey
 Correct Answer:- Option-A

Question62:-Which among the following is not a water borne disease ?
 A:-Typhoid
 B:-Hepatitis
 C:-Cholera
 D:-Malaria
 Correct Answer:- Option-D

Question63:-Tetanus bacteria is commonly seen in
 A:-Soil
 B:-Skin
 C:-GIT
 D:-Nervous system
 Correct Answer:- Option-A

Question64:-The process of boiling water to produce water vapor which then condenses onto a cool surface is called
 A:-Condensation
 B:-Sublimation
 C:-Distillation
 D:-Evaporation
 Correct Answer:- Option-C

Question65:-Kopliks spots are seen in
 A:-Typhoid
 B:-Rubella
 C:-Mumps
 D:-Measels
 Correct Answer:- Option-D

Question66:-The recommended dietary iron allowance for adult males and for women over 50 is
 A:-8 mg/day
 B:-7 mg/day
 C:-10 mg/day
 D:-5 mg/day
 Correct Answer:- Option-A

Question67:-Plasmodium falsiparum malaria is
 A:-Most common
 B:-Most lethal
 C:-Least common
 D:-Least lethal
 Correct Answer:- Option-B

Question68:-The most effective types of reversible birth control is
 A:-Contraceptive pills
 B:-Condoms
 C:-IUD
 D:-None
 Correct Answer:- Option-C

Question69:-For an uncomplicated pregnancy, nulliparous women should have how many antenatal appointments ?
 A:-12
 B:-7
 C:-5
 D:-10
 Correct Answer:- Option-D

Question70:-The type of protein energy malnutrition in which there is deficiency in calorie intake is
 A:-Kwashiorkor
 B:-Marasmus
 C:-Both
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B

Question71:-Hardness of water is due to the presence of
 A:-Calcium carbonate
 B:-Magnesium carbonate
 C:-Calcium and magnesium sulphate
 D:-Both 1 and 2
 Correct Answer:- Option-D

Question72:-The highest ideal of cure is mentioned in ___________ aphorism.
 A:-5
 B:-1
 C:-3
 D:-2
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-___________ symptoms are felt by the patient alone
 A:-Subjective symptoms
 B:-Objective symptoms
 C:-Both
 D:-None
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-The Vital force possess mainly __________ characteristics.
 A:-Material
 B:-Perceptible
 C:-Visible
 D:-Spiritual
 Correct Answer:- Option-D

75:-Cure takes place according to
 A:-Therapeutic law of nature
 B:-Natures law of cure
 C:-Law of similia
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C

76:-Causa occasionalis is
 A:-Maintaining cause
 B:-Fundamental cause
 C:-Exciting cause
 D:-Either of 1 and 3
 Correct Answer:- Option-D

77:-_____________ is a chronic miasm which is manifested as cauliflower like growth on the skin.
 A:-Tubercular
 B:-Syphilis
 C:-Psora
 D:-Sycosis
 Correct Answer:- Option-D

78:-The birth date of Hahnemann is
 A:-`9^(th)` April 1755
 B:-`9^(th)` April 1875
 C:-`10^(th)` April 1755
 D:-`10^(th)` April 1875
 Correct Answer:- Option-C

79:-The word Homeopathy has derived from
 A:-French
 B:-Latin
 C:-German
 D:-Greek
 Correct Answer:- Option-D

80:-The first edition of Organon of medicine was published in the year
 A:-1717
 B:-1710
 C:-1817
 D:-1810
 Correct Answer:- Option-D

81:-Drug proving is mentioned in _________ aphorism of Organon of Medicine.
 A:-72-84
 B:-105-145
 C:-85-100
 D:-100-105
 Correct Answer:- Option-B

82:-__________ is derived by the process of dynamisation.
 A:-Medicine
 B:-Drug
 C:-Potency
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C

83:-The selection of Homeopathic remedy is based on
 A:-Individualisation
 B:-Case taking
 C:-Repertorisation
 D:-Totality of symptoms
 Correct Answer:- Option-D

84:-The medicine most Homeopathically corresponding are called
 A:-Specific remedy
 B:-Drug
 C:-Remedy
 D:-Both 1 and 3
 Correct Answer:- Option-C

85:-Olive oil is a _________ oil.
 A:-Volatile
 B:-Fixed
 C:-1 and 3
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B

86:-Isinglass is used for the preparation of
 A:-Ointment
 B:-Liniment
 C:-Spermaceti
 D:-Plasters
 Correct Answer:- Option-D

87:-Fundamental rules for Class I of mother tincture preparation is given in
 A:-Thuja
 B:-Arsenicum
 C:-Silicea
 D:-Belladonna
 Correct Answer:- Option-D

88:-Class V includes
 A:-Those chemical drugs which are soluble in purified water
 B:-Those chemical drugs which are soluble in Alcohol
 C:-Fresh animal and vegetable drugs
 D:-None
 Correct Answer:- Option-C

89:-An obstruction made up of a porous material placed in or above the neck and below the powdered drug
substance in a percolator is called
 A:-Merc
 B:-Magma
 C:-Taw
 D:-Menstrum
 Correct Answer:- Option-A

90:-When the medicament is in powdered form, the met B hod of ointment preparation is
 A:-Mechanical incorporation
 B:-Dilution
 C:-Fusion method
 D:-Immersion
 Correct Answer:- Option-A

91:-Mother tinctures should be kept at a temperature of
 A:-16.4 degree celsious
 B:-20 degree celsious
 C:-20.6 degree celsious
 D:-15.6 degree celsious
 Correct Answer:- Option-D

92:-Phosphorous mother tincture should be stored in
 A:-Glycerine
 B:-Alcohol
 C:-Water
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C

93:-The chemical substance which is responsible for the therapeutic effect in a drug is
 A:-Active principle
 B:-Glycoside
 C:-Alkaloid
 D:-Tannin
 Correct Answer:- Option-A

94:-Sarcodes are medicines obtained from
 A:-Products of disease
 B:-Healthy animal tissues and secretions
 C:-Invisible energy sources
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B

95:-Glass mortar is used for the preparation of
 A:-Acids
 B:-Mercurial drugs
 C:-Nitrogenous drugs
 D:-Soft substances
 Correct Answer:- Option-A

96:-Most accurate thermometer is
 A:-Liquid thermometer
 B:-Gas thermometer
 C:-Mercury thermometer
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B

97:-Which one is a medicine prepared from fungus ?
 A:-Sepia
 B:-Buforana
 C:-Apis
 D:-Agaricus
 Correct Answer:- Option-D

98:-Sugar of milk should not be medicated with medicines prepared with
 A:-Alcohol
 B:-Purified water
 C:-Both
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B

99:-PART VIA of Drug and Cosmetic Rule 1945 dealts with
 A:-Manufacture of Homeopathic drugs
 B:-Sale of Homeopathic drugs
 C:-Homeopathic ophthalmic preparation
 D:-Good manufacturing practices
 Correct Answer:- Option-B

100:-Medicine prepared from the sun
 A:-Sol
 B:-Skatol
 C:-Luna
 D:-Pollis umbo
 Correct Answer:- Option-A

PHARMACIST GRADE II (HOMOEO) SOLVED QUESTION PAPER 2016 PHARMACIST GRADE II (HOMOEO) SOLVED QUESTION PAPER 2016 Reviewed by PSC BOOK on 18:38 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.