KERALA PSC PREVIOUS GENERAL KNOWLEDGE PART -112

KERALA PSC PREVIOUS GENERAL KNOWLEDGE 2017

1:-"Sivaga Sindamani" was written by
 A:-Tiruttakka devar
 B:-Paranar
 C:-Kapilar
 D:-Nakkiyar
 Correct Answer:- Option-A

2:-Who built the "Vaikundaperumal" temple at Kanchi ?
 A:-Mahendra Varman II
 B:-Narasimha Varman II
 C:-Nandi Varman
 D:-Narasimha I
 Correct Answer:- Option-C

3:-"The fall of man" was the work of
 A:-Raphael
 B:-Michael Angelo
 C:-Titan
 D:-Giotto
 Correct Answer:- Option-B

4:-River 'Pennar' rises in which State ?
 A:-Kerala
 B:-Karnataka
 C:-Tamilnadu
 D:-Telungana
 Correct Answer:- Option-B

5:-A wild life week is observed in the first week of
 A:-June
 B:-August
 C:-September
 D:-October
 Correct Answer:- Option-D

6:-Who stated that "Live fast, die young"
 A:-Aristotle
 B:-Swami Vivekananda
 C:-Subhash Chandra Bose
 D:-APJ Abdul Kalam
 Correct Answer:- Option-B

7:-Charlie Chaplin acted first in which film ?
 A:-The Kid
 B:-Modern Times
 C:-The Tramp
 D:-The Rink
 Correct Answer:- Option-C

8:-When did Gandhiji visit Kerala for the first time ?
 A:-1927
 B:-1920
 C:-1925
 D:-1919
 Correct Answer:- Option-B

9:-The second Chief Minister of Kerala
 A:-EMS
 B:-R. Sankar
 C:-Pattom Thanupillai
 D:-T.K. Narayana Pillai
 Correct Answer:- Option-C

10:-Anther of the work "Vivekachoodamani"
 A:-Swami Vivekananda
 B:-Sri Sankaracharya
 C:-Sri Narayanaguru
 D:-Sarvajnatma muni
 Correct Answer:- Option-B


11:-"Abhinava Keralam" was edited and published by
 A:-Vakkom Moulavi
 B:-K. Ayyappan
 C:-Vagbhatananda
 D:-T.K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-C

12:-"Advaita Ashram" at aluva was founded in
 A:-1904
 B:-1913
 C:-1924
 D:-1928
 Correct Answer:- Option-B

13:-Who was also known as Sri Bhattarakan and Bala Bhattarakan
 A:-Chattampi Swamikal
 B:-Vagbhadananda
 C:-Brahmananda Siva Yogi
 D:-Ayya Vaikunda
 Correct Answer:- Option-A

14:-The Vaikom march started from Nagarcoil was led by
 A:-T.K. Madhavan
 B:-Mannat Padmanabhan
 C:-E.V. Ramaswami Naikar
 D:-Emperumal Naidu
 Correct Answer:- Option-D

15:-Ezhutachan Puraskaram 2016
 A:-Prabha Varma
 B:-C. Radhakrishnan
 C:-Vaishakan
 D:-U.K. Kumaran
 Correct Answer:- Option-B

16:-The new indigenously developed payment app BHIM has been named after
 A:-Atal Behari Vajpayee
 B:-A.P.J. Abdul Kalam
 C:-Dr. B.R. Ambedkar
 D:-Bhim Sen Joshi
 Correct Answer:- Option-C

17:-The play "Avanavan Kadamba" was directed by
 A:-Kavalam Narayana Panikkar
 B:-K.T. Muhammad
 C:-N.N. Pillai
 D:-Topil Bhagi
 Correct Answer:- Option-A

18:-Name the veda which contains the famous gayatri mantra ?
 A:-Rigveda
 B:-Yajur Veda
 C:-Sama Veda
 D:-Atharva Veda
 Correct Answer:- Option-A


19:-"Patriotism is religion and religion is love for India" - whose utterance is this ?
 A:-Ramakrishna Paramahamsa
 B:-Tilak
 C:-Bankim Chandra Chatterjee
 D:-Subhas Chandra Bose
 Correct Answer:- Option-C

20:-International Yoga Day
 A:-June 21
 B:-July 21
 C:-June 1
 D:-July 1
 Correct Answer:- Option-A

KERALA PSC PREVIOUS GENERAL KNOWLEDGE PART -112 KERALA PSC PREVIOUS GENERAL KNOWLEDGE PART -112 Reviewed by PSC BOOK on 18:15 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.