L.P. SCHOOL ASSISTANT (MALAYALAM MEDIUM) QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC L.P. SCHOOL ASSISTANT (MALAYALAM MEDIUM) QUESTIONS AND ANSWERS 2017

GK PART

1. The disease caused by Treponema palledium
(a) Syphilis 
(b) Gonorrhoea
(c) Pneumonia 
(d) Typhus

2. Hysterectomy is the surgical removal
of:
(a) Kidney 
(b) Uterus
(c) Ovary 
(d) Tumour

3. ‘Black flag’ is the symbol of:
(a) Protest 
(b) Distress
(c) Danger 
(d) Revolution

4. The Battle of Kannauj fought between Humayun and Sher Shah in the year:
(a) 1539 
(b) 1540
(c) 1556 
(d) 1526

5. Who conquered Goa in 1510?
(a) Vasco da Gama
(b) Almeida 
(c) Albuquerque
(d) Cabral

6. The year of Black Hole Tragedy of
Bengal:
(a) 1756 
(b) 1757
(c) 1758 
(d) 1759

7. In Uttar Pradesh, the seat of High Court is:
(a) Allahabad 
(b) Lucknow
(c) Kanpur 
(d) New Delhi

8. “India, that is Bharat, shall be a union of States” occurs in which of the
following Articles of Indian
Constitution?
(a) 2 
(b) 1
(c) 7 
(d) 8

9. As a non-member who can participate to the proceedings of either House of
Parliament?
(a) Vice President
(b) Attorney General
(c) Chief Justice 
(d) Chief Election Commissioner

10. Jatra is folk dance drama popular in the villages of:
(a) West Bengal 
(b) Assam
(c) Tamil Nadu 
(d) Gujarat


11. On which river is the Bhakra Nangal project built?
(a) Kosi 
(b) Beas
(c) Jhulum 
(d) Sutlej

12. In the second nationalisation of commercial banks, …… banks were
nationalised.
(a) 6 
(b) 9
(c) 8 
(d) 5

13. India’s first large scale steel plant in private sector was established at:
(a) Kulti 
(b) Burnpur
(c) Jamshedpur 
(d) Digboi

14. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. is situated at:
(a) Mumbai 
(b) Cochin
(c) Visakhapatnam 
(d) Kolkatta

15. The oldest paramilitary force in India:
(a) BSF 
(b) CISF
(c) Assam Rifles 
(d) ITBP

16. Kaiga Power Projet is in the state of:
(a) Gujarat 
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu 
(d) Assam

17. Indian Cancer Research Centre is situated at:
(a) Mumbai 
(b) New Delhi
(c) Pune 
(d) Kolkatta

18. Who is associated to “Inheritance of acquired character theory”?
(a) Charles Darwin 
(b) Weisman
(c) Lamarck 
(d) De Vries

19. In which country lake Van is situated?
(a) Egypt 
(b) Turkey
(c) Finland 
(d) Japan

20. The official historian of Indian National Congress:
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr.Rajedraprasad
(c) Pattabhi Seetharamaiah
(d) Maulana Abul Kalam Azad

21. The width of a foot ball goal post:
(a) 24 feet 
(b) 18 feet
(c) 20 feet 
(d) 16 feet

22. Who said this “Let them eat cakes”?
(a) Louis XIV 
(b) Louis XV
(c) Louis XVI 
(d) Mary Antoinette

23. Which one of the following is not a constituent of Gun metal?
(a) Copper 
(b) Iron
(c) Zinc 
(d) Tin

24. Big Ben clock is in:
(a) New York 
(b) Paris
(c) Berlin 
(d) London

25. Sorrow of Bihar:
(a) Mahanadi 
(b) Kosi
(c) Damodar 
(d) Brahmaputra

ANSWERS:-
1 (a) 2(b) 3 (a) 4 (b) 5(c) 6(a) 7(a) 8(b) 9(b) 10(a) 11(d) 12(a) 13(c) 14(d)
15(c) 16(b) 17(a) 18(c) 19(b) 20(c) 21(a) 22(d) 23(b) 24(d) 25(b)
L.P. SCHOOL ASSISTANT (MALAYALAM MEDIUM) QUESTIONS AND ANSWERS 2017 L.P. SCHOOL ASSISTANT (MALAYALAM MEDIUM) QUESTIONS AND ANSWERS 2017 Reviewed by PSC BOOK on 18:47 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.