RANGE FOREST OFFICER KERALA FOREST DEPARTMENT EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016

 RANGE FOREST OFFICER KERALA FOREST DEPARTMENT
EXAM QUESTIONS AND ANSWERS

GENERAL KNOWLEDGE

1:-On the banks of which river the famous city of Kolkata situated ?
 A:-Indus
 B:-Hughly
 C:-Brahmaputra
 D:-Tapti
 Correct Answer:- Option-B

2:-In which state of India, the Kakrapara project is located ?
 A:-Rajastan
 B:-Punjab
 C:-Gujarat
 D:-Haryana
 Correct Answer:- Option-C

3:-Which mountain ranges separate North India from the Deccan ?
 A:-Vindhya-Satpura
 B:-Himalayas
 C:-Anamudi
 D:-Siwalik
 Correct Answer:- Option-A

4:-How many National Waterways are there in India ?
 A:-3
 B:-5
 C:-7
 D:-9
 Correct Answer:- Option-D

5:-The Governor - General of India at the time of the foundation of Indian National Congress ?
 A:-Chelmsford
 B:-Dalhousie
 C:-Dufferin
 D:-Ripon
 Correct Answer:- Option-C

6:-Which was the only session of Indian National Congress presided by Gandhi ?
 A:-Allahabad
 B:-Guwahati
 C:-Belgaum
 D:-Kakinada
 Correct Answer:- Option-C

7:-Who was the first to describe the mutiny of 1857 as the first war of Indian Independence ?
 A:-Subash Chandra Bose
 B:-V.D. Savarkar
 C:-Romila Taper
 D:-Tharachand
 Correct Answer:- Option-B

8:-The founder of Satya Shodhak Samaj ?
 A:-Atmaram Pandurang
 B:-Gopal Hari Deshmuk
 C:-M.G. Ranade
 D:-Jyotiba Phule
 Correct Answer:- Option-D

9:-Who was the president of the Indian National Congress in the Gaya Session of 1922 ?
 A:-C.R. Das
 B:-Motilal Nehru
 C:-Gokhale
 D:-Tilak
 Correct Answer:- Option-A

10:-When was the historic temple entry proclamation made ?
 A:-April 12, 1936
 B:-November 12, 1936
 C:-March 12, 1936
 D:-June 12, 1936
 Correct Answer:- Option-B


11:-Who took initiative to form Anthar Jana Samajam at Chettupuzha ?
 A:-Sreedevi Kannampalli
 B:-Uma Alampalli
 C:-Kavumkkara Bhargavi
 D:-Parvathy Nenminimangalam
 Correct Answer:- Option-D

12:-Who is known as the father of Kerala Renaissance ?
 A:-Kumaran Asan
 B:-Sree Narayana Guru
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-V.T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-B

13:-Owner of Swadeshabhimani edited by K. Ramakrishna Pillai ?
 A:-C.V. Kunjiraman
 B:-K. Kelappan
 C:-Dr. Palpu
 D:-Vakkom Abdul Khadir Maulavi
 Correct Answer:- Option-D

14:-The Savarna Jatha to support the Vaikkom Satyagraha was organised by
 A:-Mannath Padmanabhan
 B:-T.K. Madhavan
 C:-K. Kelappan
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-A

15:-The Malayalee women who attended the International Womens' Conference held at Copenhagen in 1949 ?
 A:-Kamala Nambeesan
 B:-Ammu Swaminathan
 C:-Arya Pallam
 D:-Priyadutta Mullamangalath
 Correct Answer:- Option-B

16:-Which day is observed as Human Rights Day ?
 A:-December 10
 B:-January 10
 C:-March 10
 D:-May 10
 Correct Answer:- Option-A

17:-Operation Protective Edge is the name of which country's controversial military action launched on its
neighbourhood ?
 A:-Syria
 B:-Jordan
 C:-Iran
 D:-Israel
 Correct Answer:- Option-D

18:-Mutual Funds are regulated in India by which among the following ?
 A:-RBI
 B:-SEBI
 C:-Stock Exchanges
 D:-UTI
 Correct Answer:- Option-B


19:-Who received the Golden Ball award for the best player of the FIFA World Cup 2014 ?
 A:-Miroslav Klose
 B:-Karim Bensema
 C:-Angel D'Maria
 D:-Lionel Messy
 Correct Answer:- Option-D

20:-With which game is Davis Cup associated ?
 A:-Football
 B:-Cricket
 C:-Tennis
 D:-Hockey
 Correct Answer:- Option-C
RANGE FOREST OFFICER KERALA FOREST DEPARTMENT EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016  RANGE FOREST OFFICER KERALA FOREST DEPARTMENT EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 Reviewed by PSC BOOK on 18:27 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.