LOWER DIVISION CLERK (KERALA STATE BEVERAGES) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016

FACTS ABOUT INDIA

1.The Dargah of Sufi saint Khwaja Muinuddin Chistiis in:
(a) Ajmer 
(b) Agra
(c) Fatepur Sikri 
(d) Jaipur

2.The four most sacred pilgrimage places of Buddhists are Lumbini, Kushinagara, Saranath and......
(a) Vaisali 
(b) Rajagriha
(c) Bodh Gaya 
(d) Pavapuri

3. Char Dham, the sacred shrines of Badrinath,Kedarnath, Gangotri and Yamunotri related to:
(a) Jains 
(b) Buddhists
(c) Hindus 
(d) Parsis

4. Which is also called ‘Darbar Sahib’?
(a) Harmandir Sahib 
(b) Somnath Temple
(c) Khajuraho temple 
(d) Amarnath Temple

5. Which pilgrimage centre of Hindus is also known by the name Mayapur?
(a) Rishikesh 
(b) Haridwar
(c) Nasik 
(d) Ujjain

6. In which country is Mansarovar?
(a) China 
(b) India
(c) Pakistan 
(d) Nepal

7. The place where Lord Krishna was born?
(a) Mathura 
(b) Dwaraka
(c) Ayodhya 
(d) Prayag

8. The place which was temporary residence of Rama during the 14 years of exile?
(a) Ayodhya 
(b) Lanka
(c) Kishkindha 
(d) Nasik

9. The place where Ganga, Yamuna and mythical Saraswati meet:
(a) Devaprayag 
(b) Agra
(c) Haridwar 
(d) Prayag

10. The place where Lord Rama built a bridge across the sea:
(a) Rameswaram 
(b) Ayodhya
(c) Haridwar 
(d) Nasik




11. The train that covers the longest distance:
(a) Kerala Express 
(b) Taj Express
(c) Vivek Express 
(d) Himasagar Express

12. Himasagar Express covers a distance of:
(a) 4000 
(b) 3751 km 
(c) 2933 
(d) 3214

13. The headquarters of Konkan Railway is Belapur House in:
(a) Navy Mumbai 
(b) Mangalore
(c) Chennai 
(d) New Delhi

14. The train that connects India and Pakistan:
(a) Maitri Express 
(b) Samjhota Express
(c) Shaheed Express 
(d) Taj Express

15. Thar Express connects India and.....
(a) Bangladesh 
(b) Nepal
(c) Pakistan 
(d) None of these

16. Maitri Express connects India and:
(a) Nepal 
(b) Pakistan
(c) Bangladesh 
(d) None of these

17. Which train runs between Attari (India) and Wagha (Pakistan) ?
(a) Thar Express 
(b) Samjhota Express
(c) Maitri Express 
(d) None of these

18. The colour of Rajdhani Express trains:
(a) Red 
(b) Blue 
(c) Yellow 
(d) Green

19. The colour of ordinary trains in India:
(a) Yellow 
(b) Yellow 
(c) Green 
(d) Blue

20. The distance of rails in metre gauge:
(a) 1000mm 
(b) 1676 mm 
(c) 762mm 
(d) 610mm

ANSWERS:-
1 (a) 2(c) 3 (c) 4 (a) 5(b) 6(a) 7(a) 8(d) 9(d) 10(a)11(a)

12(b) 13(a) 14(b) 15(c) 16(c) 17(b) 18(a) 19(d) 20(a)

LOWER DIVISION CLERK (KERALA STATE BEVERAGES) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 LOWER DIVISION CLERK (KERALA STATE BEVERAGES) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 Reviewed by PSC BOOK on 20:42 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.