KERALA PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS PART 55

KERALA PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS PART 55


1:-The Jallianwala Bagh massacre took place on:
 A:-April 13,1919
 B:-April 13,1920
 C:-March 13, 1919
 D:-March 15, 1918

 Correct Answer:- Option-A

2:-Which section of the IT Act was squashed by the Supreme Court in the Shreya Singhal Versus Union of India case?
 A:-Section 66B
 B:-Section 66A
 C:-Section 69A
 D:-Section 79A
 Correct Answer:- Option-B

3:-The leader of the Guruvayur Satyagraha was:
 A:-T.S.Tirumumbu
 B:-P.Krishna Pillai
 C:-K. Kelappan
 D:-A.K.Gopalan
 Correct Answer:- Option-C

4:-The amount allocated for the ' Make in Kerala' initiative in the state budget-2015-16 is:
 A:-10 Crore
 B:-20 Crore
 C:-15 Lakh
 D:-15 Crore
 Correct Answer:- Option-D

5:-The Vedic name for the river Jhelum was
 A:-Jalasa
 B:-Vitasta
 C:-Vipasa
 D:-Asikni
 Correct Answer:- Option-B

6:-Mount Everest was named after:
 A:-Thomas K. Everest
 B:-George J. Everest
 C:-Sir George Everest
 D:-Sir David George Everest
 Correct Answer:- Option-C

7:-The evacuation mission of the Indian nationals from the war hit Yemen is named as:
 A:-Operation Sanaa
 B:-Operation Exit
 C:-Operation Djibouti
 D:-Operation Raahat
 Correct Answer:- Option-D

8:-Which neighbouring country shares the shortest land frontier with India?
 A:-Afghanistan
 B:-Bhutan
 C:-Nepal
 D:-Myanmar
 Correct Answer:- Option-A

9:-The Vice- Chairman of NITI Aayog is:
 A:-C.S. Khullar
 B:-Narendra Modi
 C:-Arun Jaitley
 D:-Arvind Panagariya
 Correct Answer:- Option-D

10:-The second smallest river in Kerala is:
 A:-Ayoor
 B:-Manjeshwar
 C:-Kallai
 D:-Pambar
 Correct Answer:- Option-A


11:-Chattampi Swamikal attained samadhi in 1924 at:
 A:-Thenmala
 B:-Panmana
 C:-Thoppil
 D:-Venganur
 Correct Answer:- Option-B

12:-Who won the Dadasaheb Phalke Award for 2014:
 A:-Pran Krishan Sikand
 B:-Dilip Kumar
 C:-Shashi Kapoor
 D:-Gulzar
 Correct Answer:- Option-C

13:-'Darsanamala' is a work of:
 A:-Sree Shankaracharya
 B:-Kumaranasan
 C:-V.T. Bhatathiripad
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D

14:-The Cripps Mission arrived in India on:
 A:-March 22,1942
 B:-April 29,1942
 C:-April 20,1942
 D:-April 25,1941
 Correct Answer:- Option-A

15:-'Mokshapradipam' is a work of:
 A:-Vaikunda Swamikal
 B:-Brahmananda Sivayogi
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-B

16:-The Journal started by S.A.Dange in 1922 was:
 A:-The Communist
 B:-The Revolution
 C:-The Socialist
 D:-The Peasant
 Correct Answer:- Option-C

17:-The Simon Commission was consisted of:
 A:-8 Members
 B:-3 Members
 C:-6 Members
 D:-7 Members
 Correct Answer:- Option-D

18:-On March 4,1929, Mahatma Gandhi launched a campaign for the public burning of foreign cloths at:
 A:-Calcutta
 B:-Bombay
 C:-Madras
 D:-Delhi
 Correct Answer:- Option-A

19:-Ayyankali founded the Sadhu Jana Paripalana Yogam in
 A:-1903
 B:-1914
 C:-1907
 D:-1908
 Correct Answer:- Option-C

20:-On September 15, 1942, who described the Quit India Movement as a " rebellion"?
 A:-Sir Reginald Maxwell
 B:-Lord Linlithgow
 C:-Mahatma Gandhi
 D:-Subhas Chandra Bose
 Correct Answer:- Option-A
KERALA PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS PART 55 KERALA PSC REPEATED QUESTIONS AND ANSWERS PART 55 Reviewed by PSC BOOK on 19:57 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.