LDC EXAM COACHING 2016-2017

KERALA PSC Lower Division Clerk Exam Coaching

1.Which one of the following is not aplanned city?
(a) Gandhinagar 
(b) Chandigarh
(c) Jamshedpur 
(d) Allahabad

2. Which one of the following is not afactor while granting the status of city Mto an area?
(a) Population
(b) Occupation of people
(c) Density of population
(d) Literacy

3. The exponent of the MarthandomProject:
(a) S.K.Dey 
(b) Tagore
(c) Spencer Hatch
(d) Jawaharlal Nehru

4. Which Five Year Plan was based onHarrold Domar Model?
(a) First 
(b) Second
(c) Third 
(d) Fourth

5. Lead Bank Sheme was introduced by:
(a) Narasimham Committee
(b) Nariman Committee
(c) Sarkaria Commission
(d) Asok Mehta Committee

6. The largest princely state in India atthe time of independence:
(a) Travancore 
(b) Kashmir
(c) Hyderabad 
(d) Rajputana

7. Sir Ronald Ross was born at:
(a) Mumbai 
(b) Kolkatta
(c) Chennai 
(d) Almora

8. Firodia Awards related to the field of:
(a) Cenema (b) Literature
(c) Jouranalism (d) Science andTechnology

9. The ancient city of Carthage was located in:
(a) Egypt 
(b) Iraq
(c) Tunisia 
(d) Israel

10.The quasi-federal nature of the Constitution of India was copied from the Constitution of:
(a) U.S.A. 
(b) Canada
(c) South Africa 
(d) Britain

11.The award which is related to popularisation of science:
(a) Kalinga Prize (b) Abel Prize
(c) Oscar Award (d) Orange Prize

12.The only pro-term Speaker to become the Speaker of Loksabha:
(a) Somanath Chatterjee
(b) Rabi Ray (c) Shivraj Pateel
(d) Neelam Sanjiva Reddy

13.What is known as ‘Nobel Prize in the field of Mathematics’:
(a) Abel Prize (b) Bhatnagar Award
(c)Magsaysay Award
(d) Right Livelihood Award

14.The plant from which bio-diesel is obtained:
(a) Ricinus (b) Jetropha
(c) Hibiscus (d) Castor

15.Phalke Ratna Award is related to the field of:
(a) Film (b) Fiction
(c) Sports (d) Technology

16.Which one of the following awards are exclusively given to women?
(a) Booker Prize 
(b) Orange Prize
(c) Firodia Award
(d) Jesse Owens Award

ANSWERS
1 (d) 2(d) 3 (c) 4 (a) 5(b) 6(c) 7(d) 8(d) 9(c) 10(b) 11(a) 12(a) 13(a) 14(b) 15(a) 16(b)
LDC EXAM COACHING 2016-2017 LDC EXAM COACHING 2016-2017 Reviewed by PSC BOOK on 01:56 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.