UNIVERSITY ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2016

KERALA PSC UNIVERSITY ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2016


1:-Which of the following incidents marked the beginning of Civil Disobedience Movement in India?
 A:-Chauri-Chaura Incident
 B:-Gandhi-Irwin Pact
 C:-Dandi-March
 D:-Boycott of Simon Commission
 Correct Answer:- Option-C

2:-Name the place where the Great Revolt of 1857 broke out.
 A:-Delhi
 B:-Lucknow
 C:-Kanpur
 D:-Meerut
 Correct Answer:- Option-D

3:-Who among the following gave leadership to Bardoli Satyagraha?
 A:-Gopalakrishna Gokhale
 B:-Lala Lajpat Rai
 C:-Vallabhai Patel
 D:-Bal Gangadhar Tilak
 Correct Answer:- Option-C

4:-Who is the author of 'Keralasimham', the historical novel in Malayalam?
 A:-Ambadi Narayana Poduval
 B:-C.V. Raman Pillai
 C:-E.V. Krishna Pillai
 D:-Sardar K.M. Panikkar
 Correct Answer:- Option-D

5:-Where did the historic session of the Indian National Congress take place in 1929?
 A:-Bombay
 B:-Lahore
 C:-Calcutta
 D:-Karachi
 Correct Answer:- Option-B

6:-Who amongst the following was nominated by the Travancore Government as a member of the Sri Mulam Praja
Sabha in recognition of his services to the Harijan community?
 A:-Vaikunda Swami
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Sri Narayana Guru
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-D

7:-Who was the owner of the newspaper "Swadesabhimani"?
 A:-K. Ramakrishna Pillai
 B:-Vakkam Abdul Khadar Maulavi
 C:-Vaikom Muhammad Basheer
 D:-G. Parameswaran Pillai
 Correct Answer:- Option-B

8:-In which year Sri Chittira Tirunal Balarama Varma, the Maharaja of Travancore issued his famous Temple Entry
Proclamation?
 A:-November 12, 1936
 B:-September 21, 1932
 C:-October 2, 1936
 D:-November 1, 1931
 Correct Answer:- Option-A


9:-Which of the following kept alive the Indian National Movement during the period of the First World War?
 A:-Home Rule Movement
 B:-Civil Disobedience Movement
 C:-Anti-Partition Agitation
 D:-Quit India Movement
 Correct Answer:- Option-A

10:-Name the British Indian Viceroy who won the title "The Father of Local Self-Government" in India
 A:-Lord Cornwallis
 B:-Lord Ripon
 C:-Lord Lytton
 D:-Lord Mayo
 Correct Answer:- Option-B


11:-Reasonable restrictions can be imposed on the ground of security of state on
 A:-Freedom of movement
 B:-Freedom of association
 C:-Freedom of speech and expression
 D:-Freedom of peaceful assembly
 Correct Answer:- Option-C

12:-The rule of 'ex-post facto law' is embodied in which Article?
 A:-Art. 20 (1)
 B:-Art. 20 (2)
 C:-Art. 20 (3)
 D:-Art 22 (1)
 Correct Answer:- Option-A

UNIVERSITY ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2016 UNIVERSITY ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2016 Reviewed by PSC BOOK on 18:47 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.