BEAT FOREST OFFICER EXAM GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS 2016

BEAT FOREST OFFICER EXAM GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS 2016


1:-Which is the largest coastal lake in India ?
 A:-Wular lake
 B:-Lake Sukhna
 C:-Dal lake
 D:-Lake Chilka
 Correct Answer:- Option

2:-Alluvial soils are mainly found in
 A:-Thar Desert
 B:-Plains of Northern India
 C:-Deccan Plateau
 D:-Chota Nagpur region
 Correct Answer:- Option-B

3:-The National Social Assistance Programme (NSAP) was launched in
 A:-1990
 B:-1992
 C:-1995
 D:-1997
 Correct Answer:- Option-C

4:-Who was the President of Indian National Congress in the Lucknow Session of 1916 ?
 A:-A.C. Majumdar
 B:-C. Sankaran Nair
 C:-Jawaharlal Nehru
 D:-Subhash Chandra Bose
 Correct Answer:- Option-A

5:-Who is the author of the famous work 'Why Socialism' ?
 A:-S.M. Joshi
 B:-Ashok Metha
 C:-Jayaprakash Narayan
 D:-B.K. Dutt
 Correct Answer:- Option-C

6:-The Indian University Act, 1904 was passed by
 A:-Lord Dufferine
 B:-Lord Hardinge
 C:-Lord Lytton
 D:-Lord Curzon
 Correct Answer:- Option-D

7:-Which Five Year Plan is called Mahalanobis model Plan ?
 A:-The First Plan
 B:-The Second Plan
 C:-The Third Plan
 D:-The Fifth Plan
 Correct Answer:- Option-B

8:-The Capital City of the Second Chera Empire
 A:-Mahodayapuram
 B:-Uraiyur
 C:-Naura
 D:-Ezhimala
 Correct Answer:- Option-A

9:-The Gavi Eco-Tourism Project is in the district of
 A:-Kollam
 B:-Idukki
 C:-Ernakulam
 D:-Pathanamthitta
 Correct Answer:- Option-D

10:-'Nirvritipanchakam' is a work of
 A:-Vaghbadananda
 B:-Kumaran Asan
 C:-Vaikunta Swamikal
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D



11:-The Headquarters of Gender Park is at
 A:-Calicut
 B:-Malappuram
 C:-Thiruvananthapuram
 D:-Ernakulam
 Correct Answer:- Option-C

12:-The social leader of Kerala who pioneered a movement for democratizing public places and asserting the rights
ad dignity of workers ?
 A:-Dr. Palpu
 B:-Ayyankali
 C:-Kumara Guru
 D:-K. Kelappan
 Correct Answer:- Option-B

13:-Which among the following is not associated with Vakkom Moulavi ?
 A:-'Swadeshabhimani'
 B:-'Al-Hilal'
 C:-'Al-Islam'
 D:-Travancore Muslim Mahajana Sabha
 Correct Answer:- Option-B

14:-The First General Secretary of SNDP Yogam
 A:-Kumaran Asan
 B:-N. Krishnan
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-C. Krishnan
 Correct Answer:- Option-A

15:-The historic 'Ezhava Memorial' was submitted in
 A:-1891
 B:-1893
 C:-1896
 D:-1898
 Correct Answer:- Option-C
BEAT FOREST OFFICER EXAM GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS 2016 BEAT FOREST OFFICER EXAM GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS 2016 Reviewed by PSC BOOK on 00:54 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.