Computer Operator Solved Question Paper 20-02-2016

Kerala PSC Computer Operator Solved Question Paper 20-02-2016 (Information & Public Relation)

1.In a Microcomputer,Micro processor is:
A.A chip inside CPU
B.CPU
C.ALU
D.A chip inside ALU
Ans:B

2.The grammatical rules of  a programming language is called:
A.Coding rules
B.Syntax
C.Semantics
D.All the above
Ans:D

3.Mail merge features is commonly associated with:
A.Internet
B.Spread sheet
C.Word processor
D.Data base
Ans:C

4.In computers,the number system used for data storage and processing
A.Hexadecimal
B.Binary
C.Decimal
D.Octal
Ans:B

5.Which of the following is not true about Static Ram?
A.It is non-volatile
B.Reading and writing is possible
C.It is constructed using flip flops
D.It is volatile
Ans:A

6.The stack pointer always points to:
A.Top of the stack
B.Location from which next elements is to be popped
C.Location stored at SP register
D.All the above
Ans:D

7.The output of a AND gate is high when:
A.Any one of the inputs is high
B.Any one of the inputs is low
C.All the inputs are low
D.All the inputs are high
Ans:D

8.Which of the following is a seven bit code?
A.Unicode
B.BCD
C.EBCDIC
D.ASCII
Ans:D

9.In Windows operating system,presentation slides are designed using:
A.MS-Word
B.MS-Paint
C.MS-Power point
D.MS-Excel
Ans:C

10.Which of the following is an optical storage device
A.Hard Disk
B.Flash memory
C.ROM
D.CD-ROM
Ans:D

11.In ISO-OSI network architecture,routing is performed by:
A.Data Link Layer
B.Network Layer
C.Physical Layer
D.Transport Layer
Ans:B

12.Elements stored in an array are accessed by using their:
A.Values
B.Names
C.Positions
D.Orders in which they are stored
Ans:B

13.An expression which always give a True/False Value is:
A.Relational Expression
B.Logical Expression
C.Conditional Expression
D.All the above
Ans:D

14.Group of logically related data items is  called:
A.Record
B.Data Base
C.Table
D.File
Ans:B

15.The Error in a program which can be detected at the time of compilation is
A.Run time error
B.Logical error
C.Syntax error
D.Semantic error
Ans:D

16.Hard disk of a computer can be used as:
A.Input 
B.Output
C.Storage
D.All the above
Ans:C

17.Which of the following is not true about a laser printer?
A.It is an impact printer
B.It is a page printer
C.Works on the principle of electro photography
D.Works on the principle of LED technology
Ans:A

18.USB stands for:
A.Uniform Synchronous Bus
B.Uniform Serial Bus
C.Universal Serial Bus
D.Universal Synchoronous Bus
Ans:C

19.BIOS software is stored in:
A.RAM
B.ROM
C.Disk
D.Static RAM
Ans:B

20.One GB is equal to
A.1024 Mega bytes
B.1024 Bytes
C.1024 Kilo bytes
D.1000 Kilo bytes
Ans:A

21.Which of the following is an application software?
A.Operating system
B.Browser
C.Driver
D.Interpreter
Ans:B

22.Hackers gaining access to a computer through a network are prevented using:
A.Firewall
B.Antivirus
C.Proxy server
D.Search Engine
Ans:A

23.In a spread sheet,cell address is formed by:
A.Column letter-Row number
B.Row number-Column letter
C.Row letter-Column number
D.Column number-Row letter
Ans:A

24.In a program flow chart,parallelogram is used to indicate:
A.Termination
B.Decision
C.Input/Output
D.Process
Ans:C

25.To open an action by using mouse:
A.Click left button
B.Click right button
C.Double click-left button
D.Double click right button
Ans:C

26.Which of the following term is not related with a computer monitor?
A.CRT
B.TFT
C.LCD
D.DPI
Ans:D

27.Power On Self Test(POST)is performed by:
A.SMPS
B.OS
C.BIOS
D.None 
Ans:C

28.The network device used to connect multiple computers in a network is:
A.Switch
B.Router
C.Bridge
D.Repeater
Ans:A

29.Internet is an example for:
A.LAN
B.MAN
C.WAN
D.All the above
Ans:D

30.Which of the following is not a web browser?
A.Google
B.Internet Explorer
C.Google Chrome
D.Mozilla Firefox
Ans:A

31.An IP address has:
A.16 bits
B.24 bits
C.48 bits
D.32 bits
Ans:D

32.In HTML,closing tags are preceded by:
A.Semicolon(;)
B.Hash(#)
C.Angle brackets(<>)
D.Forward slash(/)
Ans:D

33.A 24x CD-ROM has a transfer rate of:
A.2400 KB/sec
B.1800 KB/sec
C.3600 KB/sec
D.4800 KB/sec
Ans:C

34.The size of a monitor is its:
A.Horizontal length
B.Vertical length
C.Diagonal length
D.Horizontal length x Vertical length
Ans: C

35.Recursion means:
A.Calling a function several times
B.Calling a function by itself
C.Calling a function within a loop
D.Calling a function indefinitely
Ans:B

36.In communication,duplex means data transmitted in:
A.One direction only
B.In both directions,but one direction at a time
C.In both directions simultaneously
D.In one direction only by removing duplicate frames
Ans:C

37.The capacity of main memory which can be accessed by CPU is determined by:
A.Data lines
B.Address lines
C.Control lines
D.Both(a)and (b)
Ans:C

38.Parity bits is added for:
A.Checking errors
B.Making fixed size data
C.Counting the size of the data
D.All the above
Ans:A

39.Once programmed,the data or instructions cannot be changed in:
A.ROM
B.PROM
C.EPROM
D.EEPROM
Ans:A

40.Variable which stores the address of f a memory location is:
A.Register
B.Pointer
C.Program Counter
D.Memory Address Register
Ans:D

41.The HTML tag used for hyper linking is:
A.HREF
B.HR
C.EMBED
D.A
Ans:D

42.PHP is a:
A.Server side scripting language
B.Client side scripting language
C.Mark up language
D.General programming language
Ans:A

43.Which of the following is a valid string in programming?
A.”ABCD”
B.”AB12”
C.”1234”
D.All the above
Ans:D

44.In MS-Excel.absolute addressing uses:
A.% symbol
B.# symbol
C.& symbol
D.$ symbol
Ans:D

45.The process of loading operating system to memory is called:
A.Initializing
B.Booting
C.Loading
D.Allocating
Ans:B

46..doc is the default filename extension of Microsoft Windows
A.Notepad
B.Power point
C.Word
D.Spreadsheet
Ans:C

47.Cache memory is used in computers to:
A.Extend memory capacity
B.Increase speed
C.Increase accuracy
D.Protect data lose due to power failure
Ans:B

48.Inheritance is a concept used in:
A.Object oriented programming*
B.Procedure oriented programming
C.Internet programming
D.Data base programming
Ans:A

49.The Operating System works as an interface between:
A.Hardware and Software
B.User and Software
C.User and Processor
D.User and Hardware
Ans:A

50.Variables that hold True/False type values are:
A.Character type
B.Integer type
C.Boolean type
D.Floating point type
Ans:C

51.Which of the following statement is used for looping?
A.If
B.Go to
C.Switch
D.For
Ans:D

52.The language associated with DBMS is:
A.DML
B.XML
C.HTML
D.PCL
Ans:A

53.In linux,the file having extension .gz is a:
A.Image file
B.Compressed file
C.System file
D.None of the above
Ans:B

54.The undeclared variables in Visual Basic is treated as:
A.String type 
B.Long type
C.Variant type
D.Generic type
Ans:D

55.The decimal equivalent of hexadecimal number C2 is:
A.194
B.14
C.34
D.178
Ans:A

56.PDF stands for:
A.Portable Document Format
B.Printable Document Format
C.Printable Data Format
D.Portable Document File
Ans:A

57.Most effective chart with small number of data points is:
A.Bar Chart
B.Column Chart
C.Line Chart
D.Pie Chart
Ans:D

58.The program that,runs when the computer remains idle for a certain period of time:
A.Wall paper
B.Control Panel
C.Screen Saver
D.Welcome screen
Ans:C

59.The smallest individually addressable unit of information stored on a hard disk is:
A.Sector
B.Track
C.Cylinder
D.Block
Ans:A

60.Which of the following is not a component of a computer power supply.
A.Transformer
B.Rectifier
C.Filter
D.Amplifier
Ans:C

61.The geometric arrangement of nodes and cables in a network is called:
A.Network Protocol
B.Network Topology*
C.Network Architecture
D.Network Cabling
Ans:B

62.In an IP address,which of the following number as first octet causes loop back address:
A.192
B.127
C.255
D.168
Ans:B

63.Which of the following wireless technology has higher data rate?
A.WiFi
B.Bluetooth
C.HomeRF
D.Wimax
Ans:D

64.Arrange the names:babu,Balan,Anil,arun in alphabetical order:
A.Anil,Balan,arun,babu
B.arun,babu,Anil,Balan
C.Anil,arun,Balan,babu
D.arun,Anil,babu,Balan
Ans:#

65.UPS is commonly used with computer systems to provide:
A.Perfect ac
B.Perfect dc
C.Protect from power failure problems
D.Maintain proper voltage
Ans:D

66.Byte Code is:
A.An international coding standard
B.Code generated by Java compiler
C.An executable machine code
D.An extended form of Uni Code
Ans:B

67.Which of the following is used to select only one item in the group?
A.Radio button
B.Check box
C.List box
D.Options A or B
Ans:C

68.Executig a program based on a change in hardware or software is called:
A.Object oriented Programming
B.Procedure oriented programming
C.Visual programming
D.Event driven programming
Ans:A

69.To permanently remove an item from Desk top,press:
A.Delete Key
B.Ctrl+Delete Key
C.Shift+Delete Key
D.Alt+Delete key
Ans:C

70.If the shell prompt in Linux shows symbol,it means currently logged in user is:
A.Terminal user
B.User
C.Guest
D.Super user
Ans:#

71.The diameter of most common compact disk is:
A.100 mm
B.110 mm
C.120 mm
D.130 mm
Ans:C

72.Arrange the following softwares based on their preference of use:
A.Operating System,Application Software,Antivirus
B.Antivirus,Operating System,Application Software
C.Application Software,Operating System,Antivirus
D.Operating System,Antivirus,Application Software
Ans:D

73.Which of the following term is not related with internet?
A.Surfing
B.Spooling
C.Browsing
D.Spoofing
Ans:D

74.Bash is a:
A.Linux kernel
B.Linux file system
C.Linux editor
D.Linux shell
Ans:D

75.Data encoding on CD-ROM is in the form of:
A.Concentric track
B.Spiral track
C.Elliptical track
D.Concentric with pits and lands
Ans:B

76.The key which moves cursor along a line to a preset position is:
A.Enter Key
B.Tab Key
C.Back space key
D.Arrow Key
Ans:D

77.The fine powder ink kept in Laser printers is called:
A.Catridge
B.Drum
C.Toner
D.Inkjet
Ans:C

78.Which of the following programming language is the oldest?
A.Fortran
B.Java
C.Pascal
D.COBOL
Ans:A

79.The major component used in second generation computers is
A.Vacuum tubes
B.Transistors
C.Integrated circuits
D.Microprocessors
Ans:B

80.Campiler translates:
A.High level language to Machine language
B.Assembly language to Machine language
C.Machine Language to High level language
D.Machine  language to Assembly language
Ans:A

81.The paliyam satyagraha was launched by:
A.A.K.Gopalan
B.P.Krishna Pillai
C.C.Kesavan
D.K.Kelappan
Ans:C

82.The ‘Sadhu Jana Paripalana Yogam’was founded by:
A.Ayyankali
B.Vaghbhtananda
C.Chattampi Swamikal
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:A

83.Who is known as’Kerala Panini’?
A.Kunchan Nambiar
B.A.R.Raja Raja Varma
C.Vallathol
D.Kumaranasan
Ans:B

84.The author of ‘Indonasian Diary’is
A.N.V.Krishna warrior
B.K.P.Kesava Menon
C.S.K.Pottakkad
D.K.M.Panicker
Ans:C

85.Who transalted into Malayalam  the biographies of Kari Max and Gandhiji for the first time?
A.M.C.Joseph
B.G.Sankara Kurup
C.T.K.Madhavan
D.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
Ans:D

86.Wagon tragedy is related to:
A.Malabar rebellion
B.Alikya Kerala Movement
C.Punnapra-Vayalar uprising
D.Abstention Movement
Ans:A

87.Name the first Woman High Court Judge of Kerala?
A.Arya Pallam
B.Lalitha Prabha
C.Anna Chandi
D.Justice Sreedevi
Ans:C

88.’Aiyyavazhi’is a dharmic belief system introduced by
A.Sreenarayana Guru
B.Vaikunda Swamikal
C.Brahmananda Sivayogi
D.Kumara Guru
Ans:B

89.The ‘Savarnajatha’under Mannath Padmanabhan was the highlight of which agitation?
A.Salt satyagraha
B.Guruvayur satyagraha
C.Electricity agitation
D.Vaikom satyagraha
Ans:D

90.Nalanda,the ancient Budhist university was situated in the present state of:
A.Orissa
B.Bihar
C.Tamil Nadu
D.West Bengal
Ans:B

91.The champion of 2015,French open women’s singles is:
A.Sereena Williams
B.Flaria Penetta
C.Venus Williams
D.Martina Hingis
Ans:A

92.Choose the one which is related to bureaucracy:
A.Plural Executive
B.Nominal Executive
C.Political Executive
D.Peramanent Executive
Ans:D

93.The Travancore Government issued a royal proclamation on-----------abolishing all restrictions in the matter of dress.
A.January 11,1859
B.August 28,1859
C.July 26,1859
D.November 20,1859
Ans:C

94.Who is known as’Missile man of India?’
A.Vikram Sarabhai
B.Sardar Vallabhai Patel
C.C.V.Raman
D.Dr.A.P.J.Abdulkalam
Ans:D

95.The ‘Rajiv Gandhi Khel Retna Award’of 2015 is won by:
A.Mahendra Sing Dhoni
B.Sania Mirza
C.Abhinav Bindra
D.Susil Kumar
Ans:B

96.Right to education is included in-----------of the constitution.
A.Article 21(a)
B.Article 29
C.Article 309
D.Article 312
Ans:A

97.The right to property was a fundamental Right in the beginning.But it was deleted from the list through-------------amendment.
A.21st
B.44th
C.42nd
D.25th
Ans:B

98.Food Security Act came into force in the year:
A.2015
B.1969
C.2011
D.2013
Ans:D

99.Which among the following organization took initiative to spread education in Malabar?
A.London mission society
B.Church mission Society
C.Basel evangelical mission
D.Salvation army group
Ans:C

100.The first English school in Ernakulam started during the rule of:
A.Swati Tirunal
B.Sri Mulam Tirunal
C.Gouri Parvathi Bai
D.Rani Lekshmi Bai
Ans:C
Computer Operator Solved Question Paper 20-02-2016 Computer Operator Solved Question Paper 20-02-2016 Reviewed by PSC BOOK on 18:09 Rating: 5

1 comment:

  1. There are still doubts in questions. mm. What will be the possible cut off ?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.