Railway Group C (Kerala Circle) Exam Preparation 2016

Railway Group C (Kerala Circle) Exam Preparation 2016 :: Previous Year Question Paper Download :: Railway Group C Examination 2016 

History -Part 1

1.The Battle of Plassey was fought in

A.1757
B.1782
C.1748
D.1764

2.The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

A.Sutlej and Beas
B.Jhelum and Chenab
C.Ravi and Chenab
D.Ganga and Yamuna


3.Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

A.military affairs
B.the state treasury
C.the royal household
D.the land revenue system


4.Tripitakas are sacred books of

A.Buddhists
B.Hindus
C.Jains
D.None of the above

5.The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

A.Nirvana
B.Sangha
C.Buddha
D.Dhamma

6.The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by

A.Jawaharlal Nehru
B.Dadabhai Naoroji
C.R.C. Dutt
D.M.K. Gandhi


7.The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and

A.Robert Clive
B.Cornwallis
C.Dalhousie
D.Warren Hastings


8.The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year

A.1833
B.1853
C.1858
D.1882

9.Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?

A.Dannayaka
B.Sumanta
C.Nayaka
D.Mahanayakacharya

10.The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya's work Amuktamalyada, was in

A.Telugu
B.Sanskrit
C.Tamil
D.Kannada

Answers:-



1.a 2.b 3.a 4.a 5.a 6.b 7.b 8.b 9.d 10.a

Railway Group C (Kerala Circle) Exam Preparation 2016 Railway Group C (Kerala Circle) Exam Preparation 2016 Reviewed by PSC BOOK on 19:12 Rating: 5

No comments:

GREAT DEAL !! BUY NOW

Powered by Blogger.