Divisional Accountant Exam Preparation 2016- Constitutional Developments in India

Kerala PSC Divisional Accountant Exam Preparation 2016- 

Constitutional Developments in India -Part 1


1. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of:
(a) Govt. of India Act, 1935
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919
(d) None of these

2. The British crown assumed soveregnty over India from East India Company, through the ......
(a) Indian Council’s Act 1861
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1892
(d) Govt. of India Act, 1919

3. Minto-Morley Reforms were introduced in:
(a) 1892 
(b) 1861
(c) 1909 
(d) 1919

4. What was also known as Montague Chelmsford Reforms?
(a) Govt of India Act, 1858
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1919

5. The reform which introduced the element of election in indirect manner for the first time:
(a) Indian Council Act, 1861
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1919

6. The first attempt to introduce representative and popular element was:
(a) Minto-Morley Reforms
(b) Indian Council Act, 1861
(c) Indian Council Act, 1892
(d) Govt. of India Act, 1919

7. The Act which introduced diarchy or dual
government for the first time:
(a) Govt. of India Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Indian Council Act, 1892

8. The administrative reform that introduced the element of direct election for the first time:
(a) Indian Council Act, 1892
(b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1935

9. Indian Councils Act 1909 was also known as:
(a) Montague-Chelmsford Reforms
(b) Minto-Morley Reforms
(c) Victoria’s proclamation
(d) None of these

10. Which Act provided separate electorate for muslim community for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Indian Council Act, 1892


11. Indian Legislature was made bicameral for the first time in through:
(a) Govt. of India Act, 1935
(b) Indian Council Act, 1909
(c) Govt. of India Act, 1919
(d) None of these

12. The Act which introduced federal structure for India for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Indian Council Act, 1892

13. The last Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919
(d) None of these

14. The first Act passed by the British Parliament for the administration of India:
(a) The Regulating Act, 1773
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1861
(d) Govt. of India Act, 1919

15. The shortest Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919
(d) None of these


Answers:-
1 (a) 2(b) 3 (c) 4 (d) 5(b) 6(a) 7(a) 8(c) 9(b) 10(c) 11(c) 12(b) 13(b) 14(a) 15(b) 
Divisional Accountant Exam Preparation 2016- Constitutional Developments in India Divisional Accountant Exam Preparation 2016- Constitutional Developments in India Reviewed by PSC BOOK on 18:56 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.