Women Police Constable Exam Questions And Answer 2015

Kerala PSC Women Police Constable Exam Questions And Answer 2015

Kerala Renaissance

1. Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by National Academy of Letters to translate into 23 languages including English? 
(a) T.Bhaskaran 
(b) Kumaranasan 
(c) Dr.Palpu 
(d) Natarajaguru 

2. Under whose compulsion C.Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?
(a) Kumaranasan 
(b) Dr.Palpu 
(c) Sree Narayana Guru
(d) C.V.Kunhiraman 

3. From whom Chattampi Swami learned Marma Vidhya? 
(a) Atmananda Swamikal
(b)Agamananda Swamikal
(c) Thycaud Ayya
(d) Ayya Vaikundar 

4. C.Kesavan married Vasanthi, a school teacher, who was the daugher of the social activist: 
(a) Dr.Palpu 
(b) Kumaranasan
(c) C.V.Kunhiraman
(d) V.K.Velayudhan 

5. The seat of Kerala State Library Council: 
(a) Thrissur 
(b) Thiruvananthapuram 
(c) Kochi 
(d) Kozhikode 

6. Who was ridiculously called ‘Kafur’ by the conservative sect of muslims as they opposed his reformist activities? 
(a) Abdur Rehman 
(b) Vakkom Maulavi 
(c) Kunhahammad Haji 
(d) Thangal Kunj Musalyar 

7. The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad: 
(a) Knowledge is power 
(b) Sasthram Samoohika Viplavathinu 
(c) Vayichu Valaruka 
(d) Sakshara Keralam Sundara Keralam 

8. The mouth piece of Kerala Grantha Sala Sangham: 
(a) Granthalokam 
(b) Sahityalokam 
(c) Vigyana Kairali 
(d) Keli 

9. Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle: 
(a) Indira Gandhi
(b) Lal Bahadur Shastri 
(c) Jawaharlal Nehru 
(d) Morarjee Desai 

10. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly: 
(a) T.T.Kesavan Sasthri 
(b) P.C.Chanchen 
(c) Pandit Karuppan 
(d) Ayyankali 

11. In which year Dr.P.Palpu was born?
(a) 1863 
(b) 1856 
(c) 1873 
(d) 1878 



12. The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode: 
(a) Alathur Sivayogi 
(b) Vagbhatananda 
(c) Sahodaran Ayyappan 
(d) None of these 

13. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents? 
(a) Ayya Vaikundar 
(b) Kumaranasan 
(c) Dr.Palpu 
(d) Pandit Karuppan 

14. Vakkom Abdul Khadir Moulavi was born in 1873 in _____ district. 
(a) Kollam 
(b) Kottayam 
(c) Thiruvananthapuram
 (d) Ernakulam 

15. Jaathikkummi is the famous work of: 
(a) Dr.Palpu
 (b) Kumaranasan 
(c) Pandit Karuppan 
(d) Sree Narayana Guru

Answers:-

1 (a) 2(c) 3 (a) 4 (c) 5(b) 6(b) 7(b) 8(a) 9(c) 10(d) 11(a) 12(b) 13(a) 14(c) 15(c)
Women Police Constable Exam Questions And Answer 2015 Women Police Constable Exam Questions And Answer 2015 Reviewed by PSC BOOK on 01:50 Rating: 5

No comments:

GREAT DEAL !! BUY NOW

Powered by Blogger.