Kerala PSC Divisional Accountant Exam Questions and Answers 2016

Kerala PSC Divisional Accountant Exam Questions and Answers 2016 :: Divisional Accountant Previous Year Question Paper Download

Part 1

40. Name the leader of renaissance who was ousted from his caste for the reason of attending the Ahmedabad Congress Session of 1921? 
(a) Mannath Padmanabhan 
(b) T.K.Madhavan
(c) V.T.Bhatatirippad 
(d) Ayyankali 

41. Whom Sardar K.M.Panicker called the ‘Madan Mohan Malavya of Kerala’?
(a) Chattampi Swamikal 
(b) Mannath Padmanabhan 
(c) Sree Narayana Guru
(d) K.Kelappan 

42. Who led the starvation march? 
(a) A.K.Gopalan 
(b) V.T.Bhatatirippad
 (c) Mannath Padmanabhan 
(d) None of these 

43. Who was known as the ‘Saint without Saffron’? 
(a) Thycaud Ayya 
(b) Ayya Vaikundar 
(c) Chattampi Swamikal 
(d) Sree Narayana Guru 

44. Name the leader related to the ‘Muthukulam Speech’ of 1947?
(a) C.Kesavan 
(b) Mannath Padmanabhan
(c) A.K.Gopalan 
(d) Ayyankali 

45. Who gave financial aid to Kumaranasan to get education from Bangalore and Kolkata? 
(a) T.K.Madhavan
(b) Dr.Palpu 
(c) Swami Vivekananda
(d) M.Govindan

46. Who headed a deputation which submitted a memoradum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the Vaikom Satyagraha?
(a) Mannath Padmanabhan 
(b) Kumaranasan 
(c) T.K.Madhavan 
(d) Changanassery Parameswaran Pillai 

47. The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangham, started in 1913:
(a) Service
(b) Yoganadam 
(c) Vivekodayam 
(d) Sadhujana Paripalini 

48. The Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year: 
(a) 1936 
(b) 1928 
(c) 1948 
(d) 1937 

49. Name the social reformed who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Sivayogi: 
(a) Ayyankali 
(b) Thycaud Ayya
(c) Vagbhatananda
(d) Ayya Vaikundar 

50. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925? 
(a) Sathyavratha 
(b) Bodhananda 
(c) Sivalingadasa
(d) Prakashananda 

51. Kumarakodi is the final resting place of:
 (a) Kumaragurudevar 
(b) Kumaranasan
 (c) Vagbhatananda
 (d) None of these 

52. Who organised interdining at Kozhikode and called it “Preethibhojanam”? 
(a) Kumaranasan 
(b) A.Ayyappan
 (c) V.T.Bhatathirippad
 (d) Vagbhatananda 

53. Ayyavazhi is related to: 
(a) Thycaud Ayya 
(b) Sahodaran Ayyappan 
(c) Ayya Vaikundar
(d) None of these

54. Who proclaimed: It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion. 
(a) Mahatma Gandhi
 (b) T. K. Madhavan
 (c) Rajaram Mohan Roy
 (d) Sree Narayana Guru 

55. ______ a notable disciple of Sree Nârâyana Guru introduced Guru’s visions and ideals to the western world.
(a) Nataraja Guru 
(b) Kumaranasan 
(c) Chattambi Swamikal 
(d) K.Madhavan 

56. How many people signed the Ezhava Memorial?
 (a) 10000 
(b) 13000
 (c) 13176 
(d) 10038 

57. Who took initiative to establish Samastha Thiruvithamkur Pulayar Mahasabha? 
(a) Ayyankali 
(b) T.V.Thevan 
(c) C.K.Karuppan 
(d) T.T.Kesavan Sastri 

58. The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society? 
(a) SNDP
(b) NSS 
(c) Yogakshema Sabha 
(d) None of these

 59. Which was the mouth piece of Abstention Movement? 
(a) Yoganadam
(b) Malayali 
(c) Kerala Kesari 
(d) Swadeshabhimani 

60. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a) NSS 
(b) SNDP
(c) Kalamandalam 
(d) None of these

Answers:-
40(c) 41(b) 42 (b) 43(c) 44 (b) 45(b) 46(d) 47 (d) 48(b)49(c) 50(b) 51(b) 52(d) 53(c) 54(d) 55(a) 56(c) 57(d) 58(b) 59(c) 60(b)

Kerala PSC Divisional Accountant Exam Questions and Answers 2016 Kerala PSC Divisional Accountant Exam Questions and Answers 2016 Reviewed by PSC BOOK on 17:11 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.