CLERK / CASHIER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015

KERALA PSC CLERK/CASHIER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015


Currant Affairs 2015
Part 2

26. The only woman minister of Kerala Cabinet?
(a) P.K.Sreemathy 
(b) Ayisha Potti 
(c) PK Jayalekshmi 
(d) None of these 

27. The real name of swami Chinmayananda whose birth centenary is observed in 2015? 
(a) Balakrishnamenon
(b) Kunjan Pillai
(c) Subramanyan 
(d) Govindamenon 

28. The project to get rid of the menace of flooding in capital city of Kerala? 
(a) Operation Kubera
(b) Operation Anantha 
(c) Operation Capital
(d) None of these 

29. Who has been appointed as the new chairman of Forward Class Welfare Corporation?
(a) K Balakrishna Pillai 
(b) CN Ramachandran Nair 
(c) Prayar Gopalakrishnan 
(d) None of these 

30. The Bollywood star who has been sentenced for five year imprisonment in charge of culpable homicide not amounting to murder?
 (a) Sanjay Dutt 
(b) Aamir Khan
 (c) Salman Khan
 (d) None of these 

31. The first bank that has launched contactless debit and credit card? 
(a) HDFC
(b) ICICI Bank 
(c) UCO Bank 
(d) None of these 

32. Who was defeated in the Presidential election of Sri Lanka? 
(a) Chandrika Kumaratunga 
(b) Sarath Fonseka 
(c) Mahinda Rajapakse 
(d) None of these 

33. Rotovac, the world’s cheapest rotavirus vaccine developed by which country?
(a)China
(b) Japan 
(c) India 
(d) Pakistan 

34. The nationality of Mark Lippert, an Ambassador to Korea who was attacked by a pro Korean Union activist in Seoul in 2015 March? 

(a) United States 
(b) France
(c) Mexico
(d) Germany 



35. Which Indian state Government’s decision to ban beef created controversy? 
(a)Bihar
(b) Rajastan
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu 

36. With which European country India signed an agreement on Mutual protection of Classified Information to provide the frame work for an enhanced cooperation in defence sector recently? 
(a) Spain
 (b) UK
 (c) Portugal
 (d) Serbia 

37. Who launched the organisation Jana Sena in Andhra Pradesh?
 (a) Chiranjeevi
 (b) Pavan Kalyan
 (c) Allu Arjun
 (d) None of these 

38. The United Nations has ruled out an inquiry into the allegations against the former Chair of the UN’s Panel on Climate Change. Name him: 
(a) Kamalesh Sharma 
(b) Rajendra Pachaur
 (c) A.K.Mukherjee
 (d) None of these 

39. India signed an agreement to obtain Rafale aircraft with which country?
 (a) Israel
 (b) Belgium
 (c) France
 (d) Germany 

40. Which news agency aired the controversial documentary ‘India’s Daughter’in 2015 March? 
(a) CNN 
(b) IRNA
(c) AFP
(d) BBC 

41. Who is the head of the recently appointed Pay Commission in Kerala? 
(a) Justice Ramachandran Nair
 (b) Justice KK Narendran 
(c) D.Babu Paul 
(d) None of these 

42. In which district is Nellikode Cyber Park?
 (a) Palakkad 
(b) Ernakulam 
(c) Kannur
 (d) Kozhikode 

43. The first to make three test centuries in his first three innings as captain?
 (a) MS Dhoni 
(b) Virat Kohli 
(c) Suresh Raina
 (d) None of these 

44. The venue of World Hindi Conference 2015? 
(a) New York 
(b) New Jersey
 (c) London 
(d) None of these 

45. Who authored the book “India Shastra: Reflections on the Nation in Our Time”? 
(a) Shashi Tarur
(b) APJ Abdul Kalam 
(c) Arun Shourie 
(d) None of these 

46. India’s first Net Zero Energy Building,Parayanvaran Bhavan, is situated at:
(a) Kolkata 
(b) Kolkata 
(c) New Delhi 
(d) Chennai 

47. With which sports Bhakti Sharma is associated?
 (a) Swimming 
(b) Boxing 
(c) Cycling 
(d) Cricket 

48. In which muslim majority country Justice Surendra Kumar Sinha has become first Hindu Chief Justice? (a) Bangladesh
 (b) Pakistan
(c) Iran
 (d) Maldives 

49. The Damanganga-Pinjal River linking is a project to share waters of which two river basins across which Indian states?
(a) Gujarat and Rajastan
(b) Gujarat and Maharashtra
(c) Goa and Maharashtra 
(d) None of these 

50. To which sports Arantxa Sanchis related?
(a) Cricket
(b) Football 
(c) Hockey 
(d) Billiards

Answers:-

26(c) 27(a) 28(b) 29(c) 30(c) 31(b) 32(c) 33(c) 34(a) 35(c) 36(a) 37(b) 38(b) 39(c) 40(d) 41(a) 42 (d) 43(b) 44(b) 45(a) 46(c) 47 (a) 48(a)49(b) 50(d) 
CLERK / CASHIER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015 CLERK / CASHIER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015 Reviewed by PSC BOOK on 19:06 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.