SSC Combined Higher Secondary Level Exam ( Kerala Circle) Exam Questions And Answers 2015

SSC Combined Higher Secondary Level Exam 15-11-2015 , 20-112015 exam Questions And Answers , SSC Combined Higher Secondary Level Exam ( Kerala Circle) Exam Questions And Answers 2015

General Awareness 

1.The first Indian meteorlogical observatory was set up at which place ?

 a) Madras
 b) Mumbai
 c) Calcutta
 d) Delhi

Ans:-Calcutta.

2.What is P in 'OROP'?

 a) Payment
 b) Pension
 c) Pursue
 d) Placement

Ans:-Pension.

3.The single oil field, which we have in pre Independent India was at which place?

 a) Bombay high
 b) Silchar
 c) Digboi
 d) Bhilai

Ans:-Digboi.

4.Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?

 a) Bhitarkanika National Park
 b) Keoladeo Ghana National park
 c) Keibul Lamjao National Park
 d) Sultanpur National park

Ans:-Keibul Lamjao National Park.

5.which city was the venue of 19th National Youth Festival 2015?

 a) Manipur
 b) Guwahati
 c) Delhi
 d) Ranchi

Ans:-Guwahati,Assam.

6.Mahatma Gandhi-Nelson Mandela series Played between India and South Africa related to :

 a) Cricket
 b) Football
 c) Hockey
 d) Ice Hockey

Ans:-Cricket.

7.Shishu, Kishore, Tarun comes under which Scheme?

 a) PMJDY
 b) PMMY
 c) PMKVY
 d) RJUMY

Ans:-PMMY.

8.Dipa Karmakar is related to which sport :

 a) Long Jump
 b) Shooting
 c) Gymnastics
 d) Hockey

Ans:-Gymnastics.

9.Who was appointed as the CEO of Alphabet Inc in 2015 ,the parent Company of Google?

 a) Larry Page
 b) Sundar Pichai
 c) Tim Cook
 d) Vineet Taneja

Ans:-Larry Page.

10.Which Indian city Ranked Top in Swachh Bharat rankings for 476 cities?

 a) Bengaluru
 b) Mysuru
 c) Pune
 d) Patna

Ans:-Mysuru.

11.What is P in 'OROP'?

 a) Payment
 b) Pension
 c) Pursue
 d) Placement

Ans:-Pension.

12.OROP- One Rank One Pension.

12.Who won the 2015 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

 a) Leander Paes
 b) Sania Mirza
 c) Mary Kom
 d) Saina Nehwal

Ans:-Sania Mirza.

13.2015 World Badminton Championship Winner in Men's Singles is :

 a) Chen Long
 b) Lee Chong Wei
 c) P.Kashyap
 d) Zhang Nan

Ans:-Chen Long.

14.Which company bagged title sponsorship deal with BCCI till 2019 for Rs 203.28 crore ?

 a) Pepsi
 b) Snapdeal
 c) Paytm
 d) DLF

Ans:-Paytm

15.Which Indian state celebrates 'Bihu' festival?

 a) Bihar
 b) Assam
 c) Meghalaya
 d) Orissa


Ans:-Assam.

16.Centre for Ecological Sciences is situated at:

 a) Karnal
 b) Allahabad
 c) New Delhi
 d) Bengaluru

Ans:-Bengaluru.

17.Who was the first Deputy Prime minister of India?

 a) Jawaharlal Nehru
 b) Maulan Abul Kalam Azad
 c) Sardar Vallabhai Patel
 d) Gulzarilal Nanda

Ans:-Sardar Vallabhbhai Patel. 

The first Deputy Prime Minister of India was Sardar Vallabhbhai Patel, who was also home minister in Jawaharlal Nehru's cabinet
18.Name the Indian president who translated ‘The Republic’ by Plato into Urdu?

 a) Pranab Mukherjee
 b) Dr. Zakir Husain
 c) ‎Dr. Rajendra Prasad
 d) Dr.S.D. Sharma

Ans:-Dr. Zakir Husain.

19.India’s first Net Zero Energy Building,Parayanvaran Bhavan, is situated at:

 a) Pune
 b) Kolkata
 c) New Delhi
 d) Hyderabad

Ans:-New Delhi.

20.In which state is India’s first ever canal top solar power plant?

 a) Gujarat
 b) Bihar
 c) Manipur
 d) Kerala

Ans:-Gujarat.

21.Which is the first Indian state to set up a separate ministry for cow affairs?

 a) Rajasthan
 b) Bihar
 c) Uttarakhand
 d) West Bengal

Ans:-Rajasthan.

22.Which is the smallest district in India by area?

 a) Mahe
 b) Ladakh
 c) Kutch
 d) Midnapur

Ans:-Mahe.

23.When did Television transmission began in India?

 a) 1960
 b) 1963
 c) 1959
 d) 1982


Ans:-1959.

24.In which year was Hindi adopted as official language of Union of India?

 a) 1949
 b) 1947
 c) 1957
 d) 1956

Ans:-1949.

25.Hindi declared as the Official Language of the Union under Article 343(1).
The Grand Old man of Indian Journalism:

 a) Tushar Kanti Ghosh
 b) Raja Ram Mohan Roy
 c) Chalapathi Rao
 d) Bala Gangadhar Tilak

Ans:-Tushar Kanti Ghosh.

26.The Nishant Garden of Kasmir was built by:

 a) Jahangir
 b) Shahjahan
 c) Akbar
 d) Babur

Ans:-Jahangir.

27.The movie 'Slumdog Millionaire' is adopted from which of the following novels?

 a) The Glass Palace
 b) A Passage to India
 c) Johny Gone Down
 d) Q and  A

Ans:-Q and A.


28.The Indian Computer Emergency Response Team serves as:

 a) The National Nodal Agency in respect of Critical Information Infrastructure Protection
 b) The Cyber Regulations Advisory Authority
 c) The National Agency for incident response
 d) None of the above

Ans:-The National Nodal Agency in respect of Critical Information Infrastructure Protection.


29.A special interim report on 'Problem of Redressal of Grievances' was submitted by ARC headed by

 a) Lal Bahadur Shastri
 b) Indira Gandhi
 c) Moraji Desai
 d) Naramsimha Rao

Ans:-Moraji Desai.


30.The Institution Lokayukta was created for the first time by the State:

 a) Maharashtra
 b) Orissa
 c) Rajasthan
 d) Uttar Pradesh

Ans:-Maharashtra.



SSC Combined Higher Secondary Level Exam ( Kerala Circle) Exam Questions And Answers 2015 SSC Combined Higher Secondary Level Exam ( Kerala Circle) Exam Questions And Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:25 Rating: 5

No comments:

GREAT DEAL !! BUY NOW

Powered by Blogger.