Kerala PSC Sergeant Exam Solved Question Paper 30-10-2015

Kerala PSC Sergeant Exam Solved Question Paper , Kerala PSC Previous year Question Paper Download


Question 1:-Two lines are intersect in a point. How many angles are formed?
 A:-2
 B:-4
 C:-8
 D:-10
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-How many edges are in a square pyramid?
 A:-4
 B:-12
 C:-8
 D:-5
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-A solid body with length, breadth and height are equal, what is its name?
 A:-Rectangle
 B:-Circle
 C:-Cube
 D:-Parallelogram
 Correct Answer:- Option-C

Question4:-6, 10, 12, 15, 16, 18, 21. What is its Arithmetic Mean?
 A:-12
 B:-14
 C:-15
 D:-18
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-What is the total surface area of a sphere with its radius 2.5 cm?
 A:-6.25 Π cm2
 B:-2.5 Π cm2
 C:-25 Π cm2
 D:-3.14 cm2
 Correct Answer:- Option-C

Question6:-What is sin 45°?
 A:-√2
 B:-1
 C:-√3
 D:- 1
√2
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-In a parallelogram one side is 15 cm and distance from this side to its opposite side is 9 cm, what is its area?
 A:-135 cm2
 B:-67.5 cm2
 C:-80 cm2
 D:-24 cm2
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-Find the value of 0.05 + 1 1
2 + 2.45
 A:-4
 B:-5
 C:-4.05
 D:-3.45
 Correct Answer:- Option-A



Question9:-Find the value of 2 8
11 + 3 4
12
 A:- 5 12
23
 B:-200
33
 C:-100
33
 D:-90
43
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-The trigonometric term 'Tangent' is originate from
 A:-French
 B:-Greek
 C:-Latin
 D:-Arabic
 Correct Answer:- Option-C

Question11:-If 52 × 54 × 56 × ... × 52𝑛 = (0.04)
−28, what is the value of ′𝑛′ ?
 A:-8
 B:-7
 C:-14
 D:-12
 Correct Answer:- Option-B

Question12:-30°, 60°, 90° are the angles of a triangle; opposite side of 30° is two metre, what is the length of side opposite to 60°?
 A:-√3
 B:- 2
√3
 C:-2√3
 D:- 1
√2
 Correct Answer:- Option-C

Question13:-A sector with radius 18 cm and centre angle 60°. While folding to make a cone, what will be the radius of that cone?
 A:-3 cm
 B:-9 cm
 C:-30 cm
 D:-36 cm
 Correct Answer:- Option-A

Question14:-If 𝑥𝑛 = (𝑛 + 1)
2 − (𝑛 − 1)
2 , what is its 𝑥2 ?
 A:-10
 B:-12
 C:-20
 D:-8
 Correct Answer:- Option-D

Question15:-Find the half of 214.
 A:-27
 B:-17
 C:-72
 D:-213
Correct Answer:- Option-D

Question16:-The sides of a triangle are 10 cm, 13 cm, 13 cm. What is its area?
 A:-60cm2
 B:-36cm2
 C:-130cm2
 D:-13cm2
 Correct Answer:- Option-A

Question17:-Sum of first ' 𝑛' terms of an arithmetic sequence is 2𝑛 2 + 3𝑛 , what is its second term?
 A:-9
 B:-8
 C:-10
 D:-4
 Correct Answer:- Option-A

Question18:- 𝑥 2 − 𝑥 − 6 = 0 , what are the two factors of this equation?
 A:- (𝑥 + 2)(𝑥 + 3)
 B:- (𝑥 − 3)(𝑥 + 2)
 C:- (𝑥 − 2)(𝑥 − 3)
 D:- (𝑥 + 3)(𝑥 − 2)
 Correct Answer:- Option-B

Question19:-An equilateral triangle with one side 8 cm. What is the radius of its incircle?
 A:-4
 B:-6
 C:- 4
√3
 D:-2
 Correct Answer:- Option-C

Question20:-In a right angled triangle, small sides are 3.5 cm; 2.5 cm; what is its hypotenuse?
 A:-6
 B:-4.3
 C:-3.5
 D:-5.5
 Correct Answer:- Option-B

Question21:-Which major port in India is known as ''Offspring of Partition''?
 A:-Haldia
 B:-Kandla
 C:-Nawashewa
 D:-Mumbai
 Correct Answer:- Option-B

Question22:-On which river in India does the Dhuan Dhar waterfall situate?
 A:-Yamuna
 B:-Mahanadi
 C:-Kosi
 D:-Narmada
 Correct Answer:- Option-D

Question23:-Which soil in India is known as 'Self-Ploughing Soil'?
 A:-Red soil
 B:-Laterate soil
 C:-Black soil
 D:-Alluvial soil
 Correct Answer:- Option-C

Question24:-Which among the following personality called Bharathappuzha ''Sokanasini''?
 A:-Kunchan Nambiar
 B:-Ezhuthachan
 C:-Vallathol
 D:-M.T. Vasudevan Nair
 Correct Answer:- Option-B

Question25:-The only Malayalee who was one among the eight personalities who prepared the ''Bombay Plan''?
 A:-E. Sreedharan
 B:-V.K. Krishna Menon
 C:-John Mathai
 D:-M.S. Swaminathan
 Correct Answer:- Option-C

Question26:-At which of the following central jail, Bhagat Singh was hanged to death?
 A:-Alipur
 B:-Lahore
 C:-Amritsar
 D:-Thihar
 Correct Answer:- Option-B

Question27:-Who among the following organized the Ganapathi and Shivaji festivals to awaken mass consciousness?
 A:-Bankim Chandra Chatterjee
 B:-Swami Vivekananda
 C:-Bal Gangadhar Tilak
 D:-Surendranath Banerjee
 Correct Answer:- Option-C

Question28:-Who is known as ''India's Unofficial Ambassador to England''?
 A:-Dadabhai Naoroji
 B:-Surendranath Banerjee
 C:-W.C. Banerjee
 D:-Gopalakrishna Gokhale
 Correct Answer:- Option-A

Question29:-The Women Unit of Indian National Army (INA) was
 A:-Rani of Lakshmi
 B:-Rash Bihari Bose
 C:-Aruna Asaf Ali
 D:-Rani of Jhansi
 Correct Answer:- Option-D

Question30:-The partition of Bengal was in the year
 A:-1905
 B:-1911
 C:-1885
 D:-1909
 Correct Answer:- Option-A

Question31:-Who was the author of ''Jaathikkummi''?
 A:-Dr. Pulpu
 B:-Pandit Karuppan
 C:-Kumara Guru
 D:-Thycaud Ayya
 Correct Answer:- Option-B

Question32:-Who was the founder of ''God's Church of Visible Salvation''?
 A:-Kuriakose Elias Chavara
 B:-Pope John Paul II
 C:-St. Alphonsa
 D:-Poikayil Yohannan
 Correct Answer:- Option-D

Question33:-The first president of Nair Service Society was
 A:-K. Kelappan
 B:-Mannath Padmanabhan
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Pattom Thanu Pillai
Correct Answer:- Option-A

Question34:-Aruvippuram consecration was in the year
 A:-1928
 B:-1903
 C:-1856
 D:-1888
 Correct Answer:- Option-D

Question35:-What was the original name of Thycaud Ayya Guru?
 A:-V.K. Gurukkal
 B:-Muthukutty
 C:-Subbarayan
 D:-Shanmukhadasa
 Correct Answer:- Option-C

Question36:-The 35th National Games was held at
 A:-Assam
 B:-Kerala
 C:-Karnataka
 D:-Manipur
 Correct Answer:- Option-B

Question37:-Swach Bharat Project was launched on
 A:-1st March 2014
 B:-1st January 2015
 C:-1st February 2015
 D:-2nd October 2014
 Correct Answer:- Option-D

Question38:-Who is the Chief Minister of Bihar?
 A:-Tarun Gogoi
 B:-Nitish Kumar
 C:-Dr. Raman Singh
 D:-Manohar Lal
 Correct Answer:- Option-B

Question39:-The Scheme ''Project Arrow'' is related to
 A:-Rural Department
 B:-Telephone Department
 C:-Postal Department
 D:-Forest Department
 Correct Answer:- Option-C

Question40:-Kailash Satyarthi, the Nobel laureate belongs to which State?
 A:-Andhra Pradesh
 B:-Bihar
 C:-Madhya Pradesh
 D:-Assam
 Correct Answer:- Option-C

Question41:-When a resistance wire is stretched twice its lenght,its area of cross-section reduced by half.Then its resistance
 A:-increases twice
 B:-increases 4 times
 C:-reduces to half
 D:-no change
 Correct Answer:- Option-B

Question42:-In a p-type semiconductor,the majority carriers are
 A:-electrons
 B:-holes
 C:-neutrons
 D:-protons
 Correct Answer:- Option-B

Question43:-When a white light undergo dispersion through a triangular glass prism,the colour that deviates the most
 A:-violet
 B:-red
 C:-indigo
 D:-yellow
 Correct Answer:- Option-A

Question44:-When an explosion occurs 6800m away from a man, then how long after its sound reaches the man(speed of sound in air is 340 m/s)
 A:- 2 s
 B:-6.8 s
 C:-3.4 s
 D:-20 s
 Correct Answer:- Option-D

Question45:-Time taken by sunlight to reach the earth is approaximately
 A:-8½ minutes
 B:-8½ seconds
 C:-8½ hours
 D:-8½ light years
 Correct Answer:- Option-A

Question46:-A transformer works on
 A:-Self induction
 B:-Joule's heating effect
 C:-Maxwell's law
 D:-Mutual induction
 Correct Answer:- Option-D

Question47:-Unit of electric power
 A:-Volt
 B:-Watt
 C:-Ampere
 D:-Newton
 Correct Answer:- Option-B

Question48:-Einstein's mass-energy relation is
 A:-E=M/c2
 B:-E=Mc2
 C:-E=M2c
 D:-E=Mc/2
 Correct Answer:- Option-B

Question49:-When a body is lifted from the surface of the earth,acceleration due to gravity(g) on it
 A:-increases
 B:-remains the same
 C:-first increases and then decreases
 D:-decreases
 Correct Answer:- Option-D

Question50:-During free fall of a body,its weight
 A:-decreases
 B:-increases
 C:-no weight
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-C

Question51:-A gas can be liquified by,
 A:-High temperature and high pressure
 B:-Low temperature and low pressure
 C:-Low temperature and high pressure
 D:-High temperature and low pressure
 Correct Answer:- Option-C

Question52:-At constant pressure, the volume of a fixed mass of gas is directly proportional to its temperature in Kelvin scale. This is known as,
 A:-Boyle's law
 B:-Charles' law
 C:-Avogadro's law
 D:-Hentry's law
 Correct Answer:- Option-B

Question53:-36g of water contains
 A:-2x6.023x10²³ molecules
 B:-6.023x10²³ molecules
 C:-6.023x10²² molecules
 D:-2x6.023x10²² molecules
 Correct Answer:- Option-A

Question54:-Maximum number that can be accommodated in p subshell is,
 A:-2
 B:-6
 C:-14
 D:-10
 Correct Answer:- Option-B

Question55:-The metal with maximum electropositivity is,
 A:-K
 B:-Na
 C:-Fe
 D:-Cs
 Correct Answer:- Option-D

Question56:-An important ore of aluminium is,
 A:-Dolomite
 B:-Haematite
 C:-Bauxite
 D:-Carnalite
 Correct Answer:- Option-C

Question57:-Maximum close packing can be seen in,
 A:-Graphite
 B:-Diamond
 C:-Glass
 D:-Liquids
 Correct Answer:- Option-B

Question58:-Value of absolute zero is,
 A:--273°C
 B:-273°C
 C:-0°C
 D:-273K
 Correct Answer:- Option-A

Question59:-The minimum energy required to remove the most loosely bound electron from an isolated gaseous atom is called its,
 A:-Electronegativity
 B:-Electropositivity
 C:-Ionisation energy
 D:-Electron gain enthalpy
 Correct Answer:- Option-C

Question60:-Maximum number of electrons that can be accommodated in a shell is,
 A:-2n²
 B:-n²
 C:-2n
 D:-n
 Correct Answer:- Option-A

Question61:-Which of the following is a unicellular green algae that is motile and with a light sensitive "eyespot"
 A:-Chlamydomonas
 B:-Hydra
 C:-Spirogyra
 D:-Chlorella
 Correct Answer:- Option-A

Question62:-Plant hormone used in the ripening of fruits is
 A:-Auxin
 B:-Gibbrellin
 C:-Ethylene
 D:-Abscissic Acid
 Correct Answer:- Option-C

Question63:-A viral disease of plant that spreads through aphides in the following is
 A:-Coconut budrot
 B:-Bunchytop of banana
 C:-Wilt of brinjal
 D:-Quick wilt in pepper
 Correct Answer:- Option-B

Question64:-Light sensitive proteinacious pigment in plant involved in photomorphogenesis is
 A:-Cytochrome
 B:-Chlorophyll
 C:-Phytohormone
 D:-Phytochrome
 Correct Answer:- Option-D

Question65:-Flowering plants are included under the group
 A:-Phanerogams
 B:-Cryptogams
 C:-Bryophytes
 D:-Lichens
 Correct Answer:- Option-A

Question66:-Water and minerals are principally transported in angiosperms through
 A:-Xylem parenchyma
 B:-Xylem tracheids
 C:-Xylem vessels
 D:-Xylem fibres
 Correct Answer:- Option-C

Question67:-Growth movement of plants in response to gravity is called
 A:-Phototropism
 B:-Hydrotropism
 C:-Chemotropism
 D:-Geotropism
 Correct Answer:- Option-D

Question68:-Male reproductive organs of a flower are called
 A:-Androecium
 B:-Gynoecium
 C:-Calyx
 D:-Corolla
 Correct Answer:- Option-A

Question69:-The structure meant for the nourishment of developing embryo in a seed is
 A:-Phloem
 B:-Pollentube
 C:-Leaves
 D:-Endosperm
 Correct Answer:- Option-D

Question70:-The plant selected by G J Mendel for his genetic experiment is
 A:-4' O Clock plant
 B:-Garden pea
 C:-Sweet pea
 D:-Snap dragon
 Correct Answer:- Option-B

Question71:-Deficiency of Tocopherol in human body leads to,
 A:-Beriberi
 B:-Pellagra
 C:-Infertility
 D:-Scurvy
 Correct Answer:- Option-B

Question72:-Example for a uricotelic animal
 A:-kangaroos
 B:-bony fish
 C:-cockroach
 D:-frog
 Correct Answer:- Option-C

Question73:-The part of brain which controls respiration
 A:-cerebrum
 B:-cerebellum
 C:-medulla oblongata
 D:-pons
 Correct Answer:- Option-C

Question74:-Acromegaly is due to
 A:-hypersecretion of growth hormone
 B:-hyposecretion of growth hormone
 C:-hypersecretion of ACTH
 D:-hyposecretion of ACTH
 Correct Answer:- Option-A

Question75:-A child's blood group is O.The parents blood group can not be
 A:-A and B
 B:-A and A
 C:-AB and O
 D:-B and O
 Correct Answer:- Option-C

Question76:-The nitrogen base which pair with adenine in DNA
 A:-uracil
 B:-thymine
 C:-cytosine
 D:-guanine
 Correct Answer:- Option-B

Question77:-Which one of the following is the most primitive ancestor of man ?
 A:-Homo habilis
 B:-Australopithecus
 C:-Neanderthal man
 D:-Ramapithecus
 Correct Answer:- Option-D

Question78:-Kala azar is a disease caused by
 A:-fungus
 B:-bacteria
 C:-virus
 D:-protozoa
 Correct Answer:- Option-D

Question79:-Majority of Carbon dioxide in human body is transported to lungs
 A:-as bicarbonates
 B:-as carbonic acid
 C:-attached to haemoglobin
 D:-attached to leucocytes
 Correct Answer:- Option-A

Question80:-Which of the following is a true fish ?
 A:-cuttle fish
 B:-silver fish
 C:-jelly fish
 D:-flying fish
 Correct Answer:- Option-D

Question81:-One of the girls ............... a badminton player.
 A:-are
 B:-is
 C:-were
 D:-have been
 Correct Answer:- Option-B

Question82:-I am clever,.....?
 A:-aren't I?
 B:-amn't I?
 C:-shall I?
 D:-do I?
 Correct Answer:- Option-A

Question83:-Raju told me that he .........to go home that day.
 A:-wants
 B:-will want
 C:-has wanted
 D:-wanted
 Correct Answer:- Option-D

Question84:-Shakespeare .............as the greatest playwright.
 A:-is regarded
 B:-is regarding
 C:-regards
 D:-has regarded
 Correct Answer:- Option-A

Question85:-Gita is writing an essay ......the new economic policy.
 A:-at
 B:-on
 C:-with
 D:-to
 Correct Answer:- Option-B

Question86:-If I got a lot of money, I ............buy an aeroplane.
 A:-would
 B:-will
 C:-shall
 D:-would have
 Correct Answer:- Option-A

Question87:-Mr. Smith, the only foreigner in our group, is .........European.
 A:-an
 B:-a
 C:-the
 D:-any
 Correct Answer:- Option-B

Question88:-My parents ............Paris last month.
 A:-have visited
 B:-will have visited
 C:-visited
 D:-has visited
Correct Answer:- Option-C

Question89:-Nina is ........than Anil.
 A:-clever
 B:-cleverest
 C:-most clever
 D:-cleverer
 Correct Answer:- Option-D

Question90:-We tried our best, but ...........not win the match.
 A:-could
 B:-should
 C:-may
 D:-can
 Correct Answer:- Option-A

Question91:-The teacher wanted the students to .........the important points.
 A:-take after
 B:-take off
 C:-take down
 D:-take into
 Correct Answer:- Option-C

Question92:-'Maiden speech' means .............
 A:-a maid's speech
 B:-ready-made speech
 C:-first speech
 D:-a girl's speech
 Correct Answer:- Option-C

Question93:-............is the one word substitute for 'the pen name adopted by a writer'.
 A:-synonym
 B:-pseudonym
 C:-antonym
 D:-homonym
 Correct Answer:- Option-B

Question94:-Which prefix can be used to form the opposite of the word 'gratitude'?
 A:-un
 B:-mis
 C:-dis
 D:-in
 Correct Answer:- Option-D

Question95:-Prima facie means ..........
 A:-beautiful face
 B:-prim and proper
 C:-at first view
 D:-prime time
 Correct Answer:- Option-C

Question96:-The story is about a .........between two brothers.
 A:-duel
 B:-duet
 C:-dual
 D:-dude
 Correct Answer:- Option-A

Question97:-Which of the following is the correct spelling?
 A:-asassination
 B:-asasination
 C:-assasination
 D:-assassination
 Correct Answer:- Option-D

Question98:-A group of lions is known as.........
 A:-swarm
 B:-flock
 C:-team
 D:-pride
 Correct Answer:- Option-D

Question99:-The plural form of the word 'criterion' is .........
 A:-criterions
 B:-criteria
 C:-criterias
 D:-criterion
 Correct Answer:- Option-B

Question100:-Which of the following is the synonym of 'attentive'?
 A:-attractive
 B:-servant
 C:-watchful
 D:-tentative
 Correct Answer:- Option-C
Kerala PSC Sergeant Exam Solved Question Paper 30-10-2015 Kerala PSC Sergeant Exam Solved Question Paper 30-10-2015 Reviewed by PSC BOOK on 21:43 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.