Kerala PSC Marton Grade 1 Exam Questions And Answers 2015

Kerala PSC Marton Grade 1 Exam Questions And Answers 2015
PSC Repeated Malayalam Literature Questions And Answers

1.Who composed the work 'Thottiyude makan'?

 a) Kesavadaev
 b) Vaikkom Muhammed Basheer
 c) Thakazhi Siva Sankara Pillai
 d) Ponkunnam Varkey

Ans:-Thakazhi Siva Sankara Pillai.

2.Who composed the work Keralapazhama?

 a) K P Padmanabha Menon
 b) Elamkulam Kunjan Pillai
 c) A Sreedhara Menon
 d) Herman Gundert

Ans:-Herman Gundert.

3.Who is popularly known as 'Kerala Orpheus'?

 a) Vallathol Narayana Menon
 b) Changampuzha Krishna Pillai
 c) M.T Vasudevan Nair
 d) P.K Narayana Pillai

Ans:-Changampuzha Krishna Pillai.

4.'Oru Ozhivu Kalathu' by P V Bharati Devi is a biography of:

 a) M V Raghavan
 b) V R Krishna Iyer
 c) P Govinda Pillai
 d) A K Gopalan

Ans:-M V Raghavan.

5.In which city does the novel 'Aarachar' by K.R Meera take place?

 a) Pazhani
 b) Mumbai
 c) Pondicherry
 d) Kolkata

Ans:-Kolkata

6.'Theekkadal Kadanchu Thirumadhuram' is a biographical novel that explores the life and times of:

 a) Thunchath  Ezhuthachan
 b) A. R Rajaraja Varma
 c) Kumarnasan
 d) Vayalar Ramavarma


Ans:-Thunchath Ezhuthachan

7.The book 'Kerala Sahithya Charithram' has five volumes and sixty four chapters. Who wrote the book?

 a) Prof. K. M George
 b) Ulloor S Parameswara Iyer
 c) Sardar K.M Panicker
 d) Dr. M Leelavathi

Ans:-Ulloor S Parameswara Iyer.

8.Who is known as Kerala Panini?

 a)  Kodungalloor Kunhikuttan Thampuran
 b) A.R Raja Raja Varma
 c) Kerala Varma Valiya Koyithampuran
 d) Ullor S. Parameswara Ayyar


Ans:-A.R Raja Raja Varma.

9.'Jeevitha Samaram' is the autobiography of :

 a) EMS Namboothiripad
 b) A.K Gopalan
 c) C.Kesavan
 d) K.R Gouri

Ans:-C.Kesavan

10.Who is the author of the book Veenapoov?

 a) Vallathol
 b) Kumaranasan
 c) Ulloor
 d) Changampuzha


Ans:-Kumaranasan

11.Who is the Odakkuzhal award winner 2013?

 a) Sara Joseph
 b) P. Surendran
 c) K.R Meera
 d) G. Madhusoodanan

Ans:- K.R Meera

12.The author of the 'Sree Buddha Charitham' :

 a) Kalidasan
 b) Cherusseri
 c) Kumaranasan
 d) Changampuzha

Ans:-Kumaranasan

13.Who wrote Darsanamala?

 a) Ayyankali
 b) K. Ayyappan
 c) Kumaranasan
 d) Sree Narayana Guru

Ans:-Sree Narayana Guru

14.Which work of Subhash Chandra won Kendra Sahitya Academy Award 2014?

 a) Ghatikarangal Nilaykunna Samayam  
 b) Bloody Mary
 c) Parudeesa Nashtara                            
 d) Manushyanu Oru Aamukham

Ans:-Manushyanu Oru Aamukham

15.Winner of the Vayalar Award 2014 was:

 a) Subhash Chandran
 b) K.R Meera
 c) Sugatha Kumari
 d) Civic  Chandran

Ans:-K.R Meera

16.The author of the book 'Treatment of Thiyyas in Travancore' :

 a) Dr.Palpu
 b) Dr. Sugathan
 c) Sree Narayana Guru
 d) Kumaranasan

Ans:-Dr.Palpu

17.Who is the author of Christumatha Nirupanam?

 a) K.V Simon
 b) Samuel Mateer
 c) Chattampi Swamikal
 d) Herman Gundert

Ans:-Chattampi Swamikal

18'Nirvrithi Panchakam' was written by:

 a) Ulloor
 b) Sree Narayana Guru
 c) Vallathol
 d) Ezuthachan


Ans:-Sree Narayana Guru
Kerala PSC Marton Grade 1 Exam Questions And Answers 2015 Kerala PSC Marton Grade 1 Exam Questions And Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:19 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.