Social Welfare Schemes & Measures Questions And Answers (Part- 2)

Kerala PSC Asked Social Welfare Schemes & Measures Questions And Answers 

PSC Repeated Questions And Answers

1.Insurance protection to BPL is known as :
 a) Am admi yojana
 b) Jawahar Rozgar Yojana
 c) Janashree Bima Yojana
 d) None of the above

Answer:-Janashree Bima Yojana

2.In which year was the Integrated Child Development Services (ICDS) Introduced?
 a) 1965
 b) 1975
 c) 1985
 d) 1995

Answer:-1975

3.Indira Awaas Yojana was launched in the year:
a) 1984
 b) 1985
 c) 1986
 d) 1987
Answer:-1985

4.Balika Samridhi Yojana is:

 a) Fully Centrally Sponsored Scheme
 b) Fully State Sponsored Scheme
 c) 50:50 is shared by Centre and State concerned
 d) None of the above 
 Muncipal Secratary 2015

Answer:-Fully Centrally Sponsored Scheme

5.PMAGY is:

 a) Prime Minister Adharsh Grameen Yojana
 b) Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana
 c) Prime Mahila Aadhar Grama Yojana
 d) Primary Maha Aadhar Grama Yojana

Answer:-Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana

6.The National Rural Employment Gurantee Act was passed in the year:

 a) 2005
 b) 2003
 c) 2006
 d) 2001

Answer:-2005

7.JRY was started in 1989 by merging two erstwhile employment programs.Which were those?

 a) Bharat Nirman and NREGP
 b) Prime Minister’s Rozgar Yojana and Bharat Nirman
 c) National Rural Employment Programme(NREP)and Rural Landless Employment Guarantee Programme(RLEGP)
 d) NRDP and National Food for Work Program

Answer:-National Rural Employment Programme(NREP)and Rural Landless Employment Guarantee Programme(RLEGP)

8.Which one of the following statements with regard to the 'Make in India' initiative of the Government of India is not correct?

 a) Inorder to guide the foreign investors, a body named 'Invest India' has been created.
 b) The Government has identified key sectors with potential to attract investment.
 c) The initiative also aims to identify selected domestic companies having leadership in innovation and new technology for turning them into global champion.
 d) The programme is being implemented by the Ministry of Finance.

Answer:-D

9.Which is the thrust area of Prime minister's Rozgar Yojana?

 a)Old age people
 b)Unemployed youth
 c)Destitute woman
 d)Differentially able population

Answer:-Unemployed youth

10.Expand IAY :

 a)Indian Antipoverty Yojana
 b)Integrated Antipoverty Yojana
 c)Indian Awaas Yojana
 d)Indira Awaas Yojana

Answer:-Indira Awaas Yojana


11.When did 'Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana' formally launched?

 a)2008
 b)2010
 c)2014
 d)2012

Answer:-2010

12.Which is the grass root functionary of Kudambasree?

 a)N.H.G
 b)C.D.S
 c)A.D.S

Answer:-N.H.G

13.Expand NREGP:

 a)National Rural Education Growth Programme
 b)National Road and Electricity Generating Programme
 c)National Rural Employment Guarantee Programme
 d)National Railway Engineering Growth Project

Answer:-National Rural Employment Guarantee Programme

14.When was 'Antyodaya Anna Yojana' launched?

 a)August 15, 2000
 b)August 15, 2010
 c)December 25, 2000
 d)December 25, 2010

Answer:-December 25, 2000

15.Sampoorna Gramin Rozgar Yojana was dedicated to the nation by the prime minister:

 a) Dr. Manmohan Singh 
 b) Shri. Atal Bihari Vajpayee
 c) Shri Rajeev Gandhi
 d) Shri V P singh
Answer:-Shri. Atal Bihari Vajpayee

16.Micro credit, entrepreneurship and empowerment are three important components of:

 a) IRDP
 b) ICDS
 c) Kudumbasree
 d) NRDP

Answer:-Kudumbasree

17.Antyodaya Anna Yojana (AAY) is connected with:

 a) Special nutrition program
 b) Mid day meal
 c) Public distribution system
 d) None of the above

Answer:-Public distribution system

18.Which of the following is a service under the Integrated Child Development Services(ICDS) Scheme?

 a) Immunization
 b) Pre-school non formal education
 c) Referral services
 d) None of the above

Answer:-Referral services

19.The benefits of Balika Samridhi Yojana are restricted to

 a) One girl children in a household irrespective of number of children in the household.
 b) Two girl children in a household irrespective of number of children in the household.
 c) All the girl children in a household irrespective of number of children in the household.
 d) Three girl children in a household irrespective of number of children in the household.

Answer:-Two girl children in a household irrespective of number of children in the household.

20.The beneficiaries of Indira Awaas Yojana (IAY) are selected from

 a) The list of members of ST community approved by the Gramasabha.
 b) The poorest of the poor list approved by the Grama Sabha.
 c) The below poverty line(BPL) list approved by the GramaSabha.
 d) None of the Sabha

Answer:-The below poverty line(BPL) list approved by the GramaSabha.

Social Welfare Schemes & Measures Questions And Answers (Part- 2) Social Welfare Schemes & Measures Questions And Answers  (Part- 2) Reviewed by PSC BOOK on 21:16 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.