Social Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 2015

Kerala PSCSocial Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 2015


1.Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana(PMJJBY) annual premium is :

 a) Rs 380
 b) Rs 480
 c) Rs 330
 d) Rs 430

Ans:-Rs 330

2.___ is Centrally sponsored scheme provide connectivity to unconnected habitations.

 a) TRYSEM
 b) PMGSY
 c) SARAS
 d) SGSY .

Ans:-PMGSY

3._____ was launched on 2nd October 1993 with the objective of empowering

the rural women through building thrift habit, self-reliance and confidence.
 a) RLEGP
 b) IAY
 c) SGSY
 d) MSY

Ans:-MSY

4.______ is a local language-enabled workflow based transaction level
Management Information System in place to facilitate e-governance of Indira Awaas Yojana. 
 a) Aya Soft
 b) IYA Soft
 c) Aaas Soft
 d) Awaas Soft

Ans:-Awaas Soft

5.Which is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.

 a) RLEGP
 b) DPADP
 c) VAMBAY
 d) NRHM

Ans:-VAMBAY

6.In Kerala which Programme is formally registered as the "State Poverty Eradication Mission" a society registered under the Travancore Kochi Literary Scientific and Charitable Society Act? Important GK India Kerala PSC Schemes

 a) MGNREGA
 b) BSY
 c) Kudambasree
 d) ICDS

Ans:-Kudumbasree

7.Expand the acronym RLEGP.

 a) Regional Landless Employment Guarantee Programme
 b) Rural Labour Employment Guarantee programme
 c) Rural Landless Employment Guarantee Programme
 d) Regional Labour Employment Guarantee Programme

Ans:-Rural Landless Employment Guarantee Programme

8.Which of the schemes was introduced in the golden jubilee year of independence and is operational since December 1 ,1997?

 a) Swarna Jayanthi Gram Swarojgar Yojana
 b) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
 c) Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana
 d) Samagra Awaas Yojana

Ans:-Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana

9.Name the Prime Minister who launched Bharat Nirman Yojana:

 a) Narendra Modi
 b) Dr. Manmohan Singh
 c) A. B Vajpayee
 d) Narasimha Rao

Ans:-Dr. Manmohan Singh.

10.Shishu, Kishore, Tarun comes under which Scheme?

 a) PMJDY
 b) PMMY
 c) PMKVY
 d) RJUMY



Ans:-PMMY.

11.‘Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana’ has been launched for :

 a) providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
 b)  promoting women’s Self-Help Groups in backward areas
 c) promoting financial inclusion in the country
 d) providing financial help to the marginalized communities

Ans:-promoting financial inclusion in the country.


12.'Rajiv Gandhi Sharmik Kalyan Yojana' under the ESI scheme is for :

 a) Unemployment allowance
 b) Disablement benefit
 c) Medical benefit
 d) Maternity benefit

Ans:-Unemployment allowance.

13.What is the maximum age limit of girl child for opening Sukanya Samriddhi Account?

 a) 5 years
 b) 10 years
 c) 12 years
 d) 15 years

Ans:-10 years

14.Maximum age for joining Atal Pension Yojana is :

 a) 40 years
 b) 50 years
 c) 60 years
 d) 70 years

Ans:-40 years

15.The annual monetary limit of 'MPLADS' is:

 a) 2 crore
 b) 3 crore
 c) 5 crore
 d) 6 crore

Ans:-5 crore


Social Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 2015 Social Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 01:06 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.