PHARMACIST GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 29-10-2015

KERALA PSC PHARMACIST GR-II - HEALTH SERVICE 

(ONLINE EXAMINATION)

 QUESTIONS AND ANSWERS 2015


Question1:-In which city does the novel 'Aarachar' by K R Meera take place?
 A:-Pazhani
 B:-Mumbai
 C:-Pondichery
 D:-Kolkata
 Correct Answer:- Option-D

Question2:-Whose birth anniversary is observed as 'Rashtriya Ekta Diwas'?
 A:-Indira Gandhi
 B:-Syama Prasad Mukerji
 C:-sardar Vallabhai patel
 D:-Atal Bihari vajpayee
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who along with Sachin tendulkar is inducted recently in Bradman Hall of Fame?
 A:-Ricky Ponting
 B:-M S Dhoni
 C:-Mahela Jayawardene
 D:-Steve waugh
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-What is the numerical strength required for a political party in the Lok sabha to get a recognized Leader of opposition?
 A:-15% of the total strength of the House.
 B:-10% of the total strength of the House
 C:-20% of the total strength of the House
 D:-Political party with highest number of seats
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-Which of the following is a mismatch.
 A:-Naalukettu
 B:-Odakkuzhal
 C:-Oru Desathinte Katha
 D:-Kayar
 Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who among the following Presidents of India was the nominee of Janatha party?
 A:-V V Giri
 B:-Neelam Sanjiva Reddy
 C:-Shankar Dayal Sharma
 D:-Zakir Hussain
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-Who is the first Indian recipient of Jawaharlal Nehru Award for International Understanding?
 A:-Dr.Rajendra Prasad
 B:-Aruna Asafali
 C:-Indira Gandhi
 D:-Mother Teresa
 Correct Answer:- Option-D

Question8:-What was the reason for the emergency declared by Indira gandhi?
 A:-Indo Pak war
 B:-India Chaina war
 C:-Financial crisis in the country
 D:-Internal disturbances
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-Who was the first president of Travancore Devaswam Board?
 A:-Mannath Padmanabhan
 B:-K Kelappan
 C:-Panampalli Govinda Menon
 D:-Kumaranasan
 Correct Answer:- Option-A

Question10:-'Oru Ozhivu Kaalathu' by P V Bharati Devi is a biography on:
 A:-M V Raghavan
 B:-P Govinda Pillai
 C:-V R Krishna Iyer
 D:-A K Gpoalan
 Correct Answer:- Option-A



Question11:-Which is the largest Lok Sabha Constituency (area wise)
 A:-Arunachal West
 B:-Barmer
 C:-Ladakh
 D:-Kutch
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-Which social reformer of Kerala is fondly called as 'Nanu'?
 A:-Ayyankali
 B:-Chattampi Swami
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-V T Bhattathirippad
 Correct Answer:- Option-C

Question13:-Kunjan Nambiar is associated with which dance form of Kerala?
 A:-Koodiyattam
 B:-Koothu
 C:-Thullal
 D:-kathakali
 Correct Answer:- Option-C

Question14:-Who is the longest serving M L A of Kerala?
 A:-K R Gowri Amma
 B:-K M Maani
 C:-R.Balakrishna Pillai
 D:-V S Achuthanandan
 Correct Answer:- Option-B

Question15:-Which Indian state celebrates 'Bihu' festival?
 A:-Bihar
 B:-Assam
 C:-Meghalaya
 D:-Orissa
 Correct Answer:- Option-B

Question16:-Which is the world's largest masonry dam?
 A:-Hirakud Dam
 B:-Bhakra Dam
 C:-Srisailam dam
 D:-Nagarjuna Sagar Dam
 Correct Answer:- Option-D

Question17:-Who is the architect of Indian Panjayath Raj?
 A:-Balwant Rai Mehta
 B:-Dr.Jivraj mehta
 C:-Hitendra K Desai
 D:-Chimanbai J Patel
 Correct Answer:- Option-A

Question18:-Who was the teacher of Sree Narayana Guru and Chattampi Swami?
 A:-Pandit Karuppan
 B:-Ayya Vaikumar
 C:-Thycaud Ayya
 D:-Kumara Guru
 Correct Answer:- Option-C

Question19:-'Rajayasamacharam'-the first Malayalam news paper was published from:
 A:-kottayam
 B:-Mannanam
 C:-Illikkunnu
 D:-Kollam
 Correct Answer:- Option-C

Question20:-Johann Ernst Hanxleden is popularly known in Kerala as:
 A:-Francis Xavier
 B:-Benjamin Baily
 C:-Fr.Zucol
 D:-Arnos Paathiri
 Correct Answer:- Option-D

Question21:-Non sugar parts of the glycosides are called
 A:-Aglycon
 B:-Glycon
 C:-Glycogen
 D:-Glycol
 Correct Answer:- Option-A

Question22:-All are Heterocyclic alkaloids except
 A:-Nicotine
 B:-Strychnine
 C:-Ergotamine
 D:-Ephedrine
 Correct Answer:- Option-D

Question23:-Vitamin present in Coenzyme A
 A:-Riboflavin
 B:-Pyridoxine
 C:-Biotin
 D:-Pantothenic acid
 Correct Answer:- Option-D

Question24:-Which among the following is a Non Reducing sugar
 A:-Sucrose
 B:-Glucose
 C:-Maltose
 D:-Lactose
 Correct Answer:- Option-A

Question25:-Latest edition of Indian Pharmacopoeia was published in the year
 A:-1996
 B:-2014
 C:-2010
 D:-2007
 Correct Answer:- Option-B

Question26:-Use of Potassium Iodide in Iodune solution
 A:-Increase the solubility of Iodine
 B:-Decrease the solubility of Iodine
 C:-Reduce the toxicity of Iodine
 D:-Improve the apearance of Iodine solution
 Correct Answer:- Option-A

Question27:-How much of 7 Percentage solution will be required to prepare 250 ml of 1 in 100 Solution
 A:-0.026 ml
 B:-2.8 ml
 C:-7 ml
 D:-35.71 ml
 Correct Answer:- Option-D

Question28:-Term used to describe Partial OR Complete separation of Top or Bottom of the tablet
 A:-Lamination
 B:-Capping
 C:-Picking
 D:-Chipping
 Correct Answer:- Option-B

Question29:-Drug of choice for filariasis
 A:-Carbamazepine
 B:-Diethyl succimide
 C:-Diethyl Carbamazine
 D:-Carbimazole
 Correct Answer:- Option-C

Question30:-Antibiotic which causes Gray Baby Syndrome
 A:-Gentamicin
 B:-Doxorubicin
 C:-Chloramphenicol
 D:-Amikacin
 Correct Answer:- Option-C

Question31:-Acetazolamide inhibits the enzyme
 A:-Alcohol dehydrogenase
 B:-Aldehyde dehydrogenase
 C:-Carbonic anhydrase
 D:-pyruvate dehydrogenase
 Correct Answer:- Option-C

Question32:-Viscosity of Agar solution is due to the presence of
 A:-Agarose
 B:-Cellulose
 C:-Agaropectin
 D:-cellobiose
 Correct Answer:- Option-C

Question33:-Which among the following is not an anti thyroid drug
 A:-Carbimazol
 B:-Levothyroxine sodium
 C:-Propylthiouracil
 D:-Iodine
 Correct Answer:- Option-B

Question34:-Anti estrogen used for the treatment of infertility
 A:-Tamoxifen
 B:-Ibuprofen
 C:-Naproxen
 D:-Clomifene
 Correct Answer:- Option-D

Question35:-Drugs which contain Catechol nucleus
 A:-Nor adrenalin
 B:-Ephedrine
 C:-Phenylephrine
 D:-Pseudo ephedrin
 Correct Answer:- Option-A

Question36:-Hydrous wool fat is known as
 A:-Lanolin
 B:-Macrogoal
 C:-Cholestrol
 D:-Lecithin
 Correct Answer:- Option-A

Question37:-Repacking license are granted in drugs specified in following schedules except
 A:-Schedule X
 B:-Schedule C & C1
 C:-Schedule H
 D:-Schedule O
 Correct Answer:- Option-B

Question38:-Antidot used for the treatment of organo phosphorous poisoning
 A:-Physostigmine
 B:-Pyridostigmine
 C:-Pralidoxime
 D:-Pilocarpine
 Correct Answer:- Option-C

Question39:-Toxic principle present in the castor seed
 A:-resino tannic acid
 B:-Recinoleic acid
 C:-Isorecinoleic acid
 D:-Ricin
 Correct Answer:- Option-D

Question40:-Schedule M1 of Drugs and Cosmetics Act 1940 & Rules 1945 deals with
 A:-Allopathic medicines
 B:-Homeopathic medicines
 C:-Medical devices
 D:-Cosmetics
 Correct Answer:- Option-B

Question41:-Total number of Axial bone in adult human body
 A:-126
 B:-80
 C:-206
 D:-202

 Correct Answer:- Option-B

Question42:-Indian senna obtained from the plant
 A:-Cassia angustifolia
 B:-Cassia acutifolia
 C:-Cassia obovata
 D:-Cassia auriculata
 Correct Answer:- Option-A

Question43:-What is the descriptive name of clotting factor X
 A:-Fibrinogen
 B:-Labile factor
 C:-Prothrombin
 D:-Stuart-Prower factor
 Correct Answer:- Option-D

Question44:-Which among the following is a sterile preparation
 A:-Nasal drops
 B:-Effervescent granules
 C:-Ophthalmic Preparations
 D:-Otic Preparations
 Correct Answer:- Option-C

Question45:-Which among the following drug formulation is required to be stored in refrigerator
 A:-Emulsions
 B:-Suspensions
 C:-Vaccines
 D:-Non of the above
 Correct Answer:- Option-C

Question46:-Which among the following is a liquid alkaloid
 A:-Nicotine
 B:-Strychnine
 C:-Quinine
 D:-Colchicine
 Correct Answer:- Option-A

Question47:-Schedule R of Drugs and Cosmetic Act deals with
 A:-Disinfectants
 B:-Antiseptics
 C:-Mechanical Contraceptives
 D:-Dyes,Colours & Pigments
 Correct Answer:- Option-C

Question48:-Sterilization condition by Steam Sterilization of Injection as per IP
 A:-121°C at 15psig for 30 minutes
 B:-171°C at 15psig for 1 hour
 C:-135°C at 15psig for 15 minutes
 D:-134°C at 15psig for 15 minutes
 Correct Answer:- Option-A

Question49:-One table spoon is equivalent to
 A:-10ml
 B:-15 ml
 C:-20 ml
 D:-5 ml
 Correct Answer:- Option-B

Question50:-Iatrogenic disease means
 A:-Drug induced disease
 B:-Systemic infections
 C:-Physician induced desease
 D:-Contagious disease
 Correct Answer:- Option-C

Question51:-Which among the following is NOT a first line drug for the treatment of Tuberculosis
 A:-Rifampicin
 B:-Ethionamide
 C:-Isoniazide
 D:-Ethambutol
 Correct Answer:- Option-B

Question52:-Which among the following is a first generation Cephalosporin
 A:-Cefepime
 B:-Cefuroxime
 C:-Cefixime
 D:-Cephalexin
 Correct Answer:- Option-D

Question53:-Which of the following is NOT the use of Propranolol
 A:-Glaucoma
 B:-Cataract
 C:-Migraine
 D:-Hypertension
 Correct Answer:- Option-B

Question54:-Vitamin present in the shark liver oil
 A:-Vitamin A
 B:-Vitamin D
 C:-Vitamin K
 D:-Vitamin E
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-Who is the Secretary of Pharmacy and Therapeutic Committee
 A:-Administrator
 B:-Pharmacist
 C:-Medical Director
 D:-Chief Physician
 Correct Answer:- Option-B

Question56:-Which among the following drug induce hepatic microsomal enzymes
 A:-Isoniazid
 B:-Phenylbutazone
 C:-Cimetidine
 D:-Phenytoin
 Correct Answer:- Option-D

Question57:-Which among the following preparation is applied to body cavity
 A:-Collodion
 B:-Liniments
 C:-Douches
 D:-Paints
 Correct Answer:- Option-C

Question58:-1mg is equivalent to
 A:-1000μg
 B:-100μg
 C:-10μg
 D:-50μg
 Correct Answer:- Option-A

Question59:-example for preservative added in whole human blood
 A:-Phenyl mercuric acetate
 B:-Phenyl mercuric nitrate
 C:-Phenol
 D:-No preservative
 Correct Answer:- Option-D

Question60:-Meaning of latin term "primo mane"
 A:-As directed
 B:-Breakfast
 C:-During night
 D:-Early in the morning
 Correct Answer:- Option-D

Question61:-A state of decreased responsiveness to the pharmacologic effect of a drug resulting from prior exposure to that drug or to a related drug is called
 A:-Drug Tolerance
 B:-Drug Habituation
 C:-Drug Addiction
 D:-Drug Dependence
 Correct Answer:- Option-A

Question62:-Which one of the following compound is used for the treatment of cyanide poisoning
 A:-Sodium nitrate
 B:-Sodium Nitrite
 C:-Sodium bisulphate
 D:-Sodium metabisulphate
 Correct Answer:- Option-B

Question63:-Siam benzoin differs from Sumatra variety due to the insufficient content of
 A:-Benzoic acid
 B:-Cinnamic acid
 C:-Coniferyl alcohol
 D:-Coniferyl benzoate
 Correct Answer:- Option-B

Question64:-Glycoside present in the Cinchona bark
 A:-Quinine
 B:-Cinchonidine
 C:-Cinchonin
 D:-Quinovin
 Correct Answer:- Option-D

Question65:-Which one of the following is an ingredient of Compound effervescent powder
 A:-Bismuth subcarbonate
 B:-Antimony potassium tartarate
 C:-Sodium potassium tartarate
 D:-Sodium antimony gluconate
 Correct Answer:- Option-C

Question66:-Solution containing 6 %w/v of Hydrogen peroxide corresponding to
 A:-5 times its volume of available Oxugen
 B:-20 times its volume of available Oxugen
 C:-10 times its volume of available Oxugen
 D:-15 times its volume of available Oxugen
 Correct Answer:- Option-B

Question67:-Green Vitriol is
 A:-Ferrous sulphate
 B:-Zinc sulphate
 C:-Copper sulphate
 D:-Magnesium sulphate
 Correct Answer:- Option-A

Question68:-An agent used for gaseous sterilization
 A:-Hydrogen sulphide
 B:-Nitrous oxide
 C:-Methane
 D:-Ethylene oxide
 Correct Answer:- Option-D

Question69:-Which among the following is a substitute of Cinchona
 A:-Cinchona succirubra
 B:-Cinchona calisaya
 C:-Remijia pendunculata
 D:-Cinchona officinalis
 Correct Answer:- Option-C

Question70:-Oxytocic activity of the Ergot is due to the presence of
 A:-Ergotamine
 B:-Ergometrine
 C:-Dihydroergotamine
 D:-Lysergic acid diethylamide
 Correct Answer:- Option-B

Question71:-Which of the following is not an instability problem of emulsion
 A:-Creaming
 B:-Phase inversion
 C:-Cracking
 D:-Flashing
 Correct Answer:- Option-D

Question72:-Which among the following is used as a systemic acidifier
 A:-Potassium iodide
 B:-Potassium citrate
 C:-Ammonium Chloride
 D:-Sodium acetate
 Correct Answer:- Option-C


Question73:-Radioisotope P-32 used for the treatment of
 A:-Hyperthyroidism
 B:-Carcinoma of bone
 C:-Thyroid cancer
 D:-Polycythemia vera
 Correct Answer:- Option-D

Question74:-Which among the following is used as a filtering aid
 A:-Calcium carbonate
 B:-Hydroxy methyl cellulose
 C:-Methyl cellulose
 D:-Kaolin
 Correct Answer:- Option-D

Question75:-Radiopaque contrast media used for the X-ray examination of Gastro intestinal tract
 A:-Barium chloride
 B:-Barium sulphite
 C:-Barium sulphide
 D:-Barium Sulphate
 Correct Answer:- Option-D

Question76:-Which among the following is used to prepare Anti-Rust tablet
 A:-Sodium chloride
 B:-Sodium sulphate
 C:-Sodium nitrite
 D:-Sodium metabisulphate
 Correct Answer:- Option-C

Question77:-Method for mixing potent drug powder with large volume of diluent is
 A:-Tumbling
 B:-Geometric dilution
 C:-Swifting
 D:-Levigation
 Correct Answer:- Option-B

Question78:-Modified Brontagers test are used to identify which type of Anthraquinone glycosides
 A:-O-glycosides
 B:-N-glycosides
 C:-C-glycosides
 D:-S-glycosides
 Correct Answer:- Option-C

Question79:-Cinnamon is marketed in the form of
 A:-Compound quills
 B:-Double quills
 C:-Simple quills
 D:-Channelled
 Correct Answer:- Option-A

Question80:-Heavy and light Magnesium oxides differ in their
 A:-Water of hydration
 B:-Solubility
 C:-Molecular weight
 D:-Bulk density
 Correct Answer:- Option-D

ion81:-An inherited metabolic disorder Alkaptonuria is due to the lack of enzyme
 A:-Phenylalanine hydroxylase
 B:-Tyrosine hydroxylase
 C:-Homogentisate oxidase
 D:-Hydroxy phenylpyruvate hydroxylase
 Correct Answer:- Option-C

Question82:-Synthetic analogue of Vitamin K
 A:-Menadione
 B:-Coumarins
 C:-Warfarin sodium
 D:-Heparin
 Correct Answer:- Option-A

Question83:-"Caution it is dangerous to take this preparation except under medical supervision" should be included in the label of
 A:-Schedule G drugs
 B:-Schedule H drugs
 C:-Schedule X drugs
 D:-Schedule C drugs
 Correct Answer:- Option-A

Question84:-Plant steroid used as a precursor for the synthesis of cortico steroid
 A:-Solanine
 B:-Diosgenin
 C:-Solanidine
 D:-Veratridine
 Correct Answer:- Option-B

Question85:-The drug which cause Oto toxicity
 A:-Azithromycin
 B:-Doxycycline
 C:-Neomycin
 D:-Erythromycin
 Correct Answer:- Option-C

Question86:-Which among the following Vitamin have a Naphthaquinone ring
 A:-Vitamin E
 B:-Vitamin K
 C:-Vitamin D
 D:-Vitamin B12
 Correct Answer:- Option-B

Question87:-Alcohol present in the Spingolipid
 A:-Sphingosine
 B:-Sphinganine
 C:-Sphingomyleine
 D:-Ceramide
 Correct Answer:- Option-A

Question88:-Which agency advices government and DTAB on issues related to uniform operation of D&C Act throughout the Country
 A:-Drug Consultative Committe
 B:-Central Drugs Laboratory
 C:-Drugs Control Department
 D:-Central Drugs Research Institute
 Correct Answer:- Option-A

Question89:-Devil’s dung is the synonym of
 A:-Myrrh
 B:-Asafoeitida
 C:-Digitalis
 D:-Ginseng
 Correct Answer:- Option-B

Question90:-Disease characterized by increase in the number of platelets in blood
 A:-Lymphocytic leukemia
 B:-Megaloblastic anemia
 C:-Thrombocytopenia
 D:-Thrombocythemia
 Correct Answer:- Option-D

Question91:-Major chemical constituent present in the clove oil
 A:-Fenchone

 B:-Citral
 C:-AnetholC
 D:-Eugenol
 Correct Answer:- Option-D

Question92:-Vitali-Morin test is used to identify
 A:-Indole alkaloids
 B:-Isoquinoline alkaloids
 C:-Tropane alkaloids
 D:-Purine Alkaloids
 Correct Answer:- Option-C

Question93:-Synonym of Chlorinated lime
 A:-Sodium hypochlorite
 B:-Calcium chloride
 C:-Chlorhexinol
 D:-Bleaching powder
 Correct Answer:- Option-D

Question94:-Agar is obtained from the
 A:-Green algae
 B:-Blue algae
 C:-Red algae
 D:-Blue green algae
 Correct Answer:- Option-C

Question95:-Locally applied protein precipitants are called
 A:-Astringents
 B:-Antiseptics
 C:-Disinfectants
 D:-Protectives
 Correct Answer:- Option-A

Question96:-Chemically Paraldehyde is
 A:-Sodium-2,2,2-trichloroethyl hydrogen orthophosphate
 B:-2,4,6 Trimethyl-1,3,5 trioxane
 C:-3,3-Diethyl-5-methyl pipridine-2,4-dione
 D:-3-Ethyl-3-phenyl piperidine-2,6 dione
 Correct Answer:- Option-B

Question97:-Clofibrate is used as a
 A:-Lipid lowering agent
 B:-Antiarrhythmic drug
 C:-Antiinflammtory drug
 D:-Antianginal drug
 Correct Answer:- Option-A

Question98:-Biotin acts as a coenzyme in which type of reactions
 A:-Carboxylation
 B:-Acetylation
 C:-Dehydrogenation
 D:-Transamination
 Correct Answer:- Option-A

Question99:-Diphenhydramine is a derivative of
 A:-Ethylene diamine
 B:-Phenothiazines
 C:-Aminoalkyl ethers
 D:-Alkyl amines
 Correct Answer:- Option-C

Question100:-Heterocyclic ring present in Indomethacin
 A:-Imidazole
 B:-Indole
 C:-Indoline
 D:-Quinoline
 Correct Answer:- Option-B
PHARMACIST GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 29-10-2015 PHARMACIST GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 29-10-2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:40 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.