LECTURER IN ENGLISH (KERALA COLLEGIATE EDUCATION) SOLVED QUESTION PAPER 27.10.2015

KERALA PSC LECTURER IN ENGLISH (KERALA COLLEGIATE EDUCATION) SOLVED QUESTION PAPER 27.10.2015

Question1:-First Governor of Kerala State :
 A:-C. Raja Gopalachari
 B:-Dr. A.R. Menon
 C:-B. Ramakrishna Rao
 D:-Venkata Rao
 Correct Answer:- Option-C

Question2:-The Indian Constitution has borrowed the idea of preamble from :
 A:-Constitution of Canada
 B:-British Constitution
 C:-French Constitution
 D:-Constitution of USA
 Correct Answer:- Option-D

Question3:-The 1st Bank in India :
 A:-Bank of Hindustan
 B:-State Bank of India
 C:-Allahabad Bank
 D:-Nedungadi Bank
 Correct Answer:- Option-A

Question4:-The person who won 'Dadasaheb Phalke' award of 2014 :
 A:-Adoor Gopalakrishnan
 B:-Shashi Kapoor
 C:-Sayyid Misra
 D:-Gireesh Karnad
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-Telangana State is came into being existed on :
 A:-January 2014
 B:-May 2014
 C:-March 2014
 D:-June 2014
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-Who was the founder of 'Islamia Public House' ?
 A:-Vakkom Abdul Khadir Maulavi
 B:-Ali Musaliyar
 C:-Muhammed Abdur Rahiman
 D:-Nazeem Sayyid
 Correct Answer:- Option-A

Question7:-The Nair Service Society was founded in the year :
 A:-1903
 B:-1911
 C:-1914
 D:-1918
 Correct Answer:- Option-C

Question8:-The Madrass Governor who issued orders permitting Channar women to wear Jacket and Pinafore ?
 A:-Lord Wellesley
 B:-Lord Haris
 C:-Lord Macaulay
 D:-Colonel Monroe
 Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who was the Editor of the Newspaper 'Desabhimani' ?
 A:-T.K. Madhavan
 B:-C. Krishnan
 C:-A.K. Pillai
 D:-K. Kelappan
 Correct Answer:- Option-A

Question10:-'Varthamana Pustakam' the first travelogue in Malayalam was written by :
 A:-Herman Gundart
 B:-Jovannes Gonsalvez
 C:-Paremekkal Thoma Kathanar
 D:-Baily


 Correct Answer:- Option-C


Question11:-What aspect of the research report should be most concerned, when it is not peer reviewed ?
 A:-The length of the report
 B:-The implications of the research
 C:-The quality of the research
 D:-The authors sincerity
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-Which of the following is not a form of qualitative research ?
 A:-Ethnography
 B:-Ex-post facto research
 C:-Case study
 D:-Phenomenological inquiry
 Correct Answer:- Option-B

Question13:-Who popularized action research ?
 A:-John Lock
 B:-Ken Springer
 C:-Stephen M Corey
 D:-Louis Cohen
 Correct Answer:- Option-C

Question14:-Longitudinal studies investigate :
 A:-Different subjects over time
 B:-Different subjects at the same time
 C:-Same subjects at different levels
 D:-Same subjects over time
 Correct Answer:- Option-D

Question15:-A suggested explanation for something, which has not been proved to be true is :
 A:-Assumption
 B:-Hypothesis
 C:-Concept
 D:-Delimitation
 Correct Answer:- Option-A

Question16:-Assessment used to monitor learning progress during instruction :
 A:-Formative assessment
 B:-Summative assessment
 C:-Prognostic assessment
 D:-CCE
 Correct Answer:- Option-A

Question17:-What is meant by Retro-active inhibition ?
 A:-Failure to recall newly learned things by the influence of early learning
 B:-Failure to assimilate new learning
 C:-Failure to recall earlier learning due to the interference of new learning
 D:-Failure to adjust with the new learning by the interference of environment
 Correct Answer:- Option-C


Question18:-'Drive Reduction Theory of Learning' is formulated by :
 A:-Thorndike
 B:-Pavlov
 C:-Skinner
 D:-Hull
 Correct Answer:- Option-D

Question19:-Reinforcement is a major principle in :
 A:-Humanism
 B:-Psycho-analysis
 C:-Constructivism
 D:-Behaviourism
 Correct Answer:- Option-D

Question20:-The personality of teachers influence the personality of students through a process of :
 A:-Observation
 B:-Imitation
 C:-Psycho-osmosis
 D:-Comparison
 Correct Answer:- Option-C

Question21:-The minimum number of members prescribed for a Legislative Assembly under Article 170(1) of the Constitution of India is __________ .
 A:-forty
 B:-fifty
 C:-sixty
 D:-seventy five
 Correct Answer:- Option-C

Question22:-Article 21-A was introduced into The Constitution of India through __________ .
 A:-The Constitution (eighty-fifth Amendment) Act 2001
 B:-The Constitution (eighty-sixth Amendment) Act 2002
 C:-The Constitution (eighty-seventh Amendment) Act 2003
 D:-The Constitution (eighty-eighth Amendment) Act 2003
 Correct Answer:- Option-B

Question23:-The Supreme Court has held that National Awards like 'Bharat Ratna', 'Padma Bhushan', etc. are not 'Titles' within the meaning of Article 18 in __________ .
 A:-Balaji Raghavan v Union of India AIR 1996 SC 770
 B:-Jaipal v State of Haryana AIR 1988 SC 1504
 C:-John Vallamattom v Union of India AIR 2003 SC 2902
 D:-Dharam Dutt v Union of India AIR 2004 SC 1295
 Correct Answer:- Option-A

Question24:-__________ of the Constitution of India directs the State to strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may, a social order in which justice, social economic and political, shall inform all the
institutions of the National life.
 A:-Article 45
 B:-Article 37
 C:-Article 40
 D:-Article 38(1)
 Correct Answer:- Option-D

Question25:-The Constitution of India imposes a duty upon citizens to safeguard public property and to abjure from violence through __________ .
 A:-Article 51-A(c)
 B:-Article 51-A(f)
 C:-Article 51-A(i)
 D:-Article 51-A(j)
 Correct Answer:- Option-C

Question26:-The Chief Information Commissioner under The Right to Information Act 2005 shall hold office for a term of __________ from the date of entering office, subject to a maximum age of 65 years.
 A:-Five years
 B:-Six years
 C:-Ten years
 D:-Four years
 Correct Answer:- Option-A

Question27:-Under Section 12(1)(b) of The Sexual Harassment of Women at workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act 2013, during the pendency of an enquiry, the committee on written request of the aggrieved woman, may
recommend to the employer to grant her leave up to a period of __________ .
 A:-three months
 B:-six months
 C:-one year
 D:-two years
 Correct Answer:- Option-A

Question28:-As per Section 4(1)(b) of The National Green Tribunal Act 2010, The Tribunal shall consist of a maximum of __________ full time Judicial members.
 A:-five
 B:-ten
 C:-fifteen
 D:-twenty
 Correct Answer:- Option-D

Question29:-As per Section 58, offences under The Biological Diversity Act 2002 shall be __________ .
 A:-Bailable
 B:-Non-cognizable
 C:-Cognizable and non-bailable
 D:-Compoundable
 Correct Answer:- Option-C

Question30:-Under Section 7(1) of The Mahatma Gandhi NREG Act 2005, if an applicant for employment under the scheme is not provided such employment within __________ of receipt of his application seeking employment, he shall be entitled
to a daily unemployment allowance.
 A:-ten days
 B:-fifteen days
 C:-thirty days
 D:-sixty days
 Correct Answer:- Option-B

Question31:-The return of which season is described in the opening of "The Prologue" to The Canterbury Tales ?
 A:-Autumn
 B:-Summer
 C:-Spring
 D:-Winter
 Correct Answer:- Option-C

Question32:-The pilgrims in "The Prologue" to The Canterbury Tales represent a cross section of __________ English society.
 A:-Twelfth Century
 B:-Thirteenth Century
 C:-Fourteenth Century
 D:-Fifteenth Century
 Correct Answer:- Option-C

Question33:-The two beautiful maidens in "Prothalamion" are the daughters of __________ .
 A:-The Earl of Lancaster
 B:-The Earl of Worcester
 C:-The Earl of Leicester
 D:-Lord Burghley
 Correct Answer:- Option-B

Question34:-/To this I witness call the fools of Time/
Which die for goodness who have lived for crime/
These lines are from Shakespeare's Sonnet __________ .
 A:-Eighteen
 B:-Twenty Nine
 C:-Fifty Seven
 D:-One Hundred and Twenty Four
 Correct Answer:- Option-D

Question35:-The number of lines in Donne's "A Valediction: Forbidding Mourning" is __________ .
 A:-Eighteen
 B:-Thirty Six
 C:-Fourteen
 D:-Thirty Two
 Correct Answer:- Option-B
Question36:-The curfew tolls the knell of parting day,
The lowing herd wind slowly o'er the lea.
These lines are from a poem by :
 A:-Shakespeare
 B:-Thomas Gray
 C:-John Dryden
 D:-Alexander Pope
 Correct Answer:- Option-B

Question37:-According to Francis Bacon, the chief use for ornament in studies is in __________ .
 A:-privateness
 B:-retiring
 C:-discourse
 D:-judgement
 Correct Answer:- Option-C

Question38:-The servant of Faustus who uses his master's books to learn how to summon devils :
 A:-Wagner
 B:-Robin
 C:-Rafe
 D:-Cornelius
 Correct Answer:- Option-A

Question39:-The University where Hamlet studied :
 A:-Wittenberg
 B:-Oxford
 C:-Cambridge
 D:-Constantinople
 Correct Answer:- Option-A

Question40:-Crabtree is a character in :
 A:-The Tempest
 B:-The Rivals
 C:-The Way of the World
 D:-The School for Scandal
 Correct Answer:- Option-D

Question41:-"The Tiger" is __________ stanzas in length.
 A:-four
 B:-six
 C:-eight
 D:-nine
 Correct Answer:- Option-B

Question42:-"Ode on Intimations of Immortality" recollects __________ .
 A:-Old age
 B:-Childhood
 C:-Middle age
 D:-Early Childhood
 Correct Answer:- Option-D

Question43:-If winter comes, can spring be far behind ?
Who wrote this line ?
 A:-Wordsworth
 B:-Coleridge
 C:-Shelly
 D:-Keats
 Correct Answer:- Option-C

Question44:-Each stanza of "Ode on a Grecian Urn" consists of __________ lines.
 A:-four
 B:-six
 C:-eight
 D:-ten
 Correct Answer:- Option-D

Question45:-"Ulysses" is a poem written in __________ .
 A:-Free verse
 B:-Blank verse
 C:-Rhymed verse
 D:-Trochee
 Correct Answer:- Option-B

Question46:-The poem "My Last Duchess" is set during the late __________ .
 A:-French Renaissance
 B:-British Renaissance
 C:-Spanish Renaissance
 D:-Italian Renaissance
 Correct Answer:- Option-D

Question47:-Which sea is mentioned in connection with Sophocles in "Dover Beach" ?
 A:-English Channel
 B:-Red Sea
 C:-Aegean Sea
 D:-Strait of Dover
 Correct Answer:- Option-C

Question48:-Essays of Elia is collection of essays written by __________ .
 A:-Dryden
 B:-Charles Lamb
 C:-J.S. Mill
 D:-E.V. Lucas
 Correct Answer:- Option-B

Question49:-How many daughters Mrs. and Mr. Bennet have in Pride and Prejudice ?
 A:-five
 B:-six
 C:-three
 D:-four
 Correct Answer:- Option-A

Question50:-The alternate title of Oliver Twist is :
 A:-A Rake's Progress
 B:-The Orphan's Progress
 C:-A Kid's Progress
 D:-The Parish Boy's Progress
 Correct Answer:- Option-D

Question51:-What was the first title of W.B. Yeats's "The Second Coming" ?
 A:-The Second Birth
 B:-The Apocalypse Gyre
 C:-The Rebirth
 D:-The Widening
 Correct Answer:- Option-A

Question52:-The title of the third section of Eliot's The Waste Land is _________ .
 A:-A Game of Chess
 B:-Death by Water
 C:-The Burial of the Dead
 D:-The Fire Sermon
 Correct Answer:- Option-D

Question53:-The meaning of the word "simples" in "Church Going" :
 A:-Herbs
 B:-Irish coins
 C:-Stones
 D:-Articles
 Correct Answer:- Option-A

Question54:-Which King opposed Thomas Becket ?
 A:-Henry II
 B:-Henry IV
 C:-Henry VI
 D:-Henry VIII
 Correct Answer:- Option-A

Question55:-In Pygmalion, Henry Higgins was professor of __________ .
 A:-Linguistics
 B:-Literature
 C:-Grammar
 D:-Phonetics
 Correct Answer:- Option-D

Question56:-Which is the subtitle of the English version of Waiting for Godot ?
 A:-a comedy in two acts
 B:-a tragedy in two acts
 C:-a comedy
 D:-a tragicomedy in two acts
 Correct Answer:- Option-D

Question57:-Stanley Webber was a former __________ in The Birthday Party.
 A:-Drum Player
 B:-Piano Player
 C:-Organ Player
 D:-Opera Singer
 Correct Answer:- Option-B

Question58:-What is the name of Stephen Dedalus's father ?
 A:-Simon
 B:-Charles
 C:-Cranly
 D:-Henry
 Correct Answer:- Option-A

Question59:-When did Paul Morel become his mother's favourite ?
 A:-after his birth
 B:-after his affair with Clara
 C:-after the birth of Arthur
 D:-after the death of William
 Correct Answer:- Option-D

Question60:-The young painter who begins a portrait of Mrs. Ramsay :
 A:-Minta
 B:-Mrs. McNab
 C:-Lily
 D:-Cam
 Correct Answer:- Option-C

Question61:-"Theory of Rasa" is taken from __________ .
 A:-Atharvaveda
 B:-Natyasastra
 C:-Upanishad
 D:-Dhammapada
 Correct Answer:- Option-B

Question62:-Aristotle's Poetics is specifically concerned with __________ .
 A:-tragedy
 B:-comedy
 C:-drama
 D:-epic
 Correct Answer:- Option-C

Question63:-"On the Sublime" was written by :
 A:-Plato
 B:-Aristotle
 C:-Longinus
 D:-Horace
 Correct Answer:- Option-C

Question64:-According to Dr. Johnson, "Shakespeare is above all writers, at least above all modern writers, the poet of __________".
 A:-mankind
 B:-divinity
 C:-love
 D:-nature
 Correct Answer:- Option-D

Question65:-"Willing suspension of disbelief" figures in _________ .
 A:-Preface to the Fables
 B:-Study of Poetry
 C:-Preface to the Lyrical Ballads
 D:-Biographia Literaria
 Correct Answer:- Option-D

Question66:-Who authored Anatomy of Criticism ?
 A:-Northrop Frye
 B:-Matthew Arnold
 C:-T.S. Eliot
 D:-Cleanth Brooks
 Correct Answer:- Option-A

Question67:-According to Viktor Shklovsky, the technique of art is to make objects :
 A:-familiar
 B:-unfamiliar
 C:-habitual
 D:-aesthetic
 Correct Answer:- Option-B

Question68:-In classical thought the centre is within the structure and outside it because, according to Derrida, the centre escapes __________ .
 A:-episteme
 B:-play
 C:-rupture
 D:-structurality
 Correct Answer:- Option-D

Question69:-In "What is an author ?", Foucault considers __________ as characteristic of the mode of existence, circulation and functioning of certain discourses within a society and he analyses it elaborately.
 A:-author
 B:-authorship
 C:-author-function
 D:-ownership
 Correct Answer:- Option-C

Question70:-Who can write Dalit literature, according to Sharankumar Limbale ?
 A:-a Dalit
 B:-any writer
 C:-a varna
 D:-an avarna
 Correct Answer:- Option-A

Question71:-In philology, Grimm's law gives systematic statements on :
 A:-Sound change
 B:-Vowels
 C:-Consonants
 D:-Allophones
Correct Answer:- Option-A

Question72:-Old English is also known as :
 A:-Celtic
 B:-Teutonic
 C:-Gaelic
 D:-Anglo-Saxon
 Correct Answer:- Option-D

Question73:-In which dialect was Beowulf written ?
 A:-Wessex
 B:-Sussex
 C:-Manx
 D:-Angles
 Correct Answer:- Option-A

Question74:-The Norman Conquest of England took place in __________ Century.
 A:-9th
 B:-10th
 C:-11th
 D:-12th
 Correct Answer:- Option-C

Question75:-Through the Great Vowel Shift, all Middle English _________ changed their pronunciation.
 A:-long vowels
 B:-short vowels
 C:-semi vowels
 D:-diphthongs
 Correct Answer:- Option-A

Question76:-How many second person personal pronouns were in Early Modern English ?
 A:-one
 B:-two
 C:-three
 D:-five
 Correct Answer:- Option-B

Question77:-How many varieties of English are in use globally ?
 A:-Two
 B:-Three
 C:-Four
 D:-Many
 Correct Answer:- Option-D

Question78:-Bloomfield is connected with __________ .
 A:-Semantics
 B:-Traditional Grammar
 C:-American Structuralism
 D:-Prague School
 Correct Answer:- Option-C

Question79:-TG Grammar is associated with :
 A:-Sapir
 B:-Chomsky
 C:-Saussure
 D:-Firth
 Correct Answer:- Option-B

Question80:-Creole is __________ .
 A:-a combination of many languages
 B:-a language developed from Pidgin
 C:-a variety of English
 D:-a combination of two languages
 Correct Answer:- Option-B

Question81:-Gitanjali was originally written in __________
 A:-English
 B:-Sanskrit
 C:-Bengali
 D:-Hindi
 Correct Answer:- Option-C

Question82:-Sri Aurobindo's full name is ___________ .
 A:-Aurobindo Ghose
 B:-Aurobindo Dhun
 C:-Aurobindo Krishna
 D:-Aravind Ghosh
 Correct Answer:- Option-A

Question83:-In "Poet, Lover, Bird Watcher", the best poets wait for __________ .
 A:-Experience
 B:-Images
 C:-Love
 D:-Words
 Correct Answer:- Option-D

Question84:-In "Road not Taken", two roads diverged in a ___________ .
 A:-green forest
 B:-yellow wood
 C:-a green meadow
 D:-a dark wood
 Correct Answer:- Option-B

Question85:-Which ocean is mentioned in "Daddy" ?
 A:-Indian
 B:-Pacific
 C:-Atlantic
 D:-Arctic
 Correct Answer:- Option-C

Question86:-Who wrote "Philosophy of Hinduism" ?
 A:-Dr. S. Radhakrishnan
 B:-Dr. B.R. Ambedkar
 C:-M.K. Gandhi
 D:-Sri Aurobindo
 Correct Answer:- Option-B

Question87:-Emerson, in "Self Reliance" calls upon the individual to rely on :
 A:-intuition
 B:-conscience
 C:-reason
 D:-popular opinion
 Correct Answer:- Option-B

Question88:-The rebels believed that Emperor Jones could be killed only by a :
 A:-Silver bullet
 B:-Copper bullet
 C:-Poisoned arrow
 D:-White man
 Correct Answer:- Option-A

Question89:-In Midnight's Children, Saleem Sinai was held as a political prisoner during __________ .
 A:-Independence struggle
 B:-Partition of India
 C:-15 August, 1947
 D:-Emergency
 Correct Answer:- Option-D

Question90:-Manjula Padmanabhan's The Harvest is a play that can be termed as :
 A:-Expressionistic
 B:-Dadaist
 C:-Futuristic
 D:-Surrealistic
 Correct Answer:- Option-C

Question91:-One of the following is considered a seminal text in Post Colonial Studies :
 A:-The Laugh of the Medusa
 B:-The Anxiety of Influence
 C:-The Wretched of the Earth
 D:-The Step Mother Tongue
 Correct Answer:- Option-B

Question92:-In relation to imperialism, colonialism specifically concerns __________ .
 A:-trade
 B:-conquest
 C:-exploitation
 D:-settlement
 Correct Answer:- Option-D

Question93:-Raymond Williams is associated with :
 A:-Prague School
 B:-Birmingham Centre
 C:-Frankfurt School
 D:-London School
 Correct Answer:- Option-B

Question94:-Dick Hebdige terms the new forms of cultures produced by marginalized groups __________ .
 A:-Popular cultures
 B:-Sub cultures
 C:-Minor cultures
 D:-Low cultures
 Correct Answer:- Option-B

Question95:-According to Baudrillard, 'hyperreal' is :
 A:-Reality that is not true
 B:-Copies of the real without origin
 C:-Signs that are abstract
 D:-The virtual world
 Correct Answer:- Option-B

Question96:-Stephen Greenblatt is a __________ .
 A:-New Historicist
 B:-Post Feminist
 C:-Queer Theorist
 D:-Cultural Materialist
 Correct Answer:- Option-A

Question97:-Epistemology of the Closet, a significant contribution to queer theory is authored by __________ .
 A:-Kate Millett
 B:-Julia Kristeva
 C:-Juliet Mitchell
 D:-Eve K Sedgwick
 Correct Answer:- Option-C

Question98:-Cyber feminists consider cyber culture as __________ .
 A:-revolutionary
 B:-reactionary
 C:-antifeminist
 D:-imperial
 Correct Answer:- Option-A

Question99:-The Structural Transformation of the Public Sphere is written by :
 A:-Hegel
 B:-Lyotard
 C:-Habermas
 D:-Jameson
 Correct Answer:- Option-C

Question100:-Glotfelty defines ecocriticism as "the study of the relationship between literature and __________ ".
 A:-nature
 B:-flora and fauna
 C:-ecology
 D:-physical environment
 Correct Answer:- Option-D
LECTURER IN ENGLISH (KERALA COLLEGIATE EDUCATION) SOLVED QUESTION PAPER 27.10.2015 LECTURER IN ENGLISH (KERALA COLLEGIATE EDUCATION) SOLVED QUESTION PAPER 27.10.2015 Reviewed by PSC BOOK on 01:37 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.