DENTAL HYGIENIST (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 2015

KERALA PSC DENTAL HYGIENIST (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 2015

Question1:-Where does Edakkal Caves situate?
 A:-Pulpally
 B:-Sultanbattery
 C:-Manathavadi
 D:-Ambukuthi
 Correct Answer:- Option-D

Question2:-The period of 12th Five year plan is...
 A:-2012-2017
 B:-1997-2002
 C:-2007-2012
 D:-2002-2007
 Correct Answer:- Option-A

Question3:-When was the Ouit India resolution passed?
 A:-9 October 1942
 B:-8 August 1942
 C:-15 September 1942
 D:-15 August 1942
 Correct Answer:- Option-B

Question4:-In which state does Somanath temple locate?
 A:-Maharashtra
 B:-Rajastan
 C:-Gujarat
 D:-Uttar Pradesh
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-Who raised the slogan 'Inquilab Sindabad'?
 A:-Subash Chandra Bose
 B:-B.R Ambedkar
 C:-E M S Namboothiripad
 D:-Bhagat Singh
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-Which is the second most populous state in India?
 A:-West Bengal
 B:-Uther Pradesh
 C:-Rajastan
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-Poona Pact was signed between two great leaders of Indian national Monement.Who were they?
 A:-Gandhi-Ambedkar
 B:-Nehru-patel
 C:-Gandhi-Jinnah
 D:-Nehru-Subash Chandra Bose
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-Who authored the book 'Jathikummi'?
 A:-Jyothiba Phule
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Pandit Karuppan
 D:-E V Ramaswami Naikkar
 Correct Answer:- Option-C

Question9:-Who had been the first leader of opposition in Kerala Assembly?
 A:-T V Thomas
 B:-P T Chacko
 C:-E M S
 D:-Rossamma Punnose
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-Which film won the national award for the best feature film in 2014?
 A:-Ship of Theseus
 B:-ID
 C:-Court
 D:-Queen
 Correct Answer:- Option-A


Question11:-A new project is introduced by the central government to promote easy accessability to bank loans for micro entrepreneurs.Name the project.
 A:-PJDY
 B:-NITI
 C:-NREGP
 D:-MUDRA
 Correct Answer:- Option-D
Question12:-Who is the Election commissioner of India?
 A:-Y S Khureshi
 B:-S H Brahma
 C:-Nazim Saidi
 D:-Naveen Chawla
 Correct Answer:- Option-C
Question13:-Which is the capital city of Yeman?
 A:-Aden
 B:-Sana'a
 C:-Tehran
 D:-Jibuthi
 Correct Answer:- Option-B
Question14:-Which malayalam novel secured the Vayalar Award in 2014?
 A:-Delhi Gathakal
 B:-Manushyanu Oru Amukham
 C:-Paper Loadge
 D:-Aarachar
 Correct Answer:- Option-D
Question15:-In which year N S S was formed?
 A:-1912
 B:-1914
 C:-1910
 D:-1913
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-Who was the first General Secretary of SNDP Yogam?
 A:-Kumaran Asan
 B:- G K Pillai
 C:-DR.Palpu
 D:-Sri Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-A
Question17:-Who is the Spiritual leader of PRDS?
 A:-Ayyankali
 B:-Pambadi John Joseph
 C:-Poikayil Yohannan
 D:-Kallara Sukumaran
 Correct Answer:- Option-C

Question18:-Where was the Kayyal Sammelanam conducted under the leadership of Ayyankali?
 A:-Changanacherry
 B:-Marthandam
 C:-Alappuzha
 D:-Kochi
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-Admavidya Sangaham was founded by...
 A:-Thycaud Ayya
 B:-Vagbhadanada
 C:-Viakunda Swami
 D:-Brahmanada Sivayogi
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Which of the following state that does not share western Ghat?
 A:-Goa
 B:-Karnataka
 C:-Telungana
 D:-Tamilnadu
 Correct Answer:- Option-C
Question21:-Which of the following is not an impression material for dentulous condition
 A:-Alginate
 B:-Agar
 C:-Impression compound
 D:-Addition silicone
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-Which of the following is a reversible impression material
 A:-Agar
 B:-Gypsum
 C:-Alginate
 D:-Zinc oxide eugenol impression paste
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Which of the following is an elastomeric impression material
 A:-Impression compound
 B:-Alginate
 C:-Polyether
 D:-Zinc oxide eugenol impression paste
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-For the manipulation of acrylic, the polymer:monomer ratio by volume is,
 A:-1:3
 B:-3:1
 C:-2:1
 D:-1:2
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Type III Gypsum product is
 A:-Impression plaster
 B:-Dental stone
 C:-Dental stone , High strength
 D:-Dental stone, High strength , High expansion
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-The accelerator solution for Zinc oxide eugenol impression paste contains,
 A:-Silica
 B:-Borax
 C:-Potassium sulphate
 D:-Calcium chloride
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-The fluid resin technique is for;
 A:-Fabrication of denture bases
 B:-Pouring of casts
 C:-Manipulation of alginate
 D:-Manipulation of addition silicone
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-The most popular implant material is
 A:-Stainless Steel
 B:-Nickel Chromium alloy
 C:-Cobalt Chromium alloy
 D:-Titanium
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-The retarder present in alginate is
 A:-Sodium phosphate
 B:-Calcium sulphate
 C:-Potassium titanium fluoride
 D:-Zinc oxide
 Correct Answer:- Option-A
Question30:-The component in inlay wax which improve its smoothness in molding and make it more resistant to cracking and flaking is
 A:-Paraffin wax
 B:-Gum dammar
 C:-Carnauba wax
 D:-Candelilla wax
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-Lipschutz bodies are a common pathological feature of
 A:-Sarcoidosis
 B:-Primary Herpetic Stomatitis
 C:-Syphilis
 D:-Recurrent Aphthous Stomatitis
 Correct Answer:- Option-B
Question32:-A sharp bend in the crown or root of a tooth results in
 A:-Dilaceration
 B:-Gemination
 C:-Turner’s hypoplasia
 D:-Concrescence
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-Antoni Type A tissue and Antoni Type B tissue are characteristic features of
 A:-Osteosarcoma
 B:-Neurofibroma
 C:-Schwannoma
 D:-Neurofibrosarcoma
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-. Characteristic lesions of Erythema multiforme are called
 A:-Tzanck cells
 B:-Nikolsky’s sign
 C:-Wickham’s striae
 D:-Bull’s eye
 Correct Answer:- Option-D
Question35:-. Liesegang’s rings and driven snow appearance are characteristic features of
 A:-Calcifying epithelial odontogenic tumor
 B:-Squamous odontogenic tumor
 C:-Odontome
 D:-Ameloblastoma
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-. Most common malignancy of the oral cavity is
 A:-Adenocarcinoma
 B:-Basal cell carcinoma
 C:-Malignant melanoma
 D:-Squamous cell carcinoma
 Correct Answer:- Option-D
Question37:-Eburnation of Dentin is seen in
 A:-Radiation caries
 B:-Rampant caries
 C:-Arrested caries
 D:-Pit and fissure caries
 Correct Answer:- Option-C
Question38:-. Mucocele commonly occurs on the
 A:-Upper lip
 B:-Lower lip
 C:-Bucccal mucosa
 D:-Palate
 Correct Answer:- Option-B
Question39:-Most common malignant salivary gland tumor in children
 A:-Acinic cell carcinoma
 B:-Polymorphous low grade adenocarcinoma
 C:-Adenoid cystic carcinoma
 D:-Mucoepidermoid carcinoma
 Correct Answer:- Option-D
Question40:-The virus group that is associated with Squamous Papilloma is
 A:-Human Papova virus
 B:-Human Immunodeficiency virus
 C:-Herpes simplex virus
 D:-Paramyxovirus
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Disclosing agent is used to detect
 A:-Dental caries
 B:-Plaque
 C:-Malocclusion
 D:-Tooth vitality
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-Most commonly used mouth wash
 A:-Hydrogen peroxide
 B:-Saline
 C:-Chlorhexidine
 D:-Sodium fluoride
 Correct Answer:- Option-C
Question43:-Safely tolerated dose of Fluoride is
 A:-8-16mg/kg body wt
 B:-16-32 mg/kg body wt
 C:-32-64mg/kg body wt
 D:-1-8mg/kg body wt
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-'Trench mouth' is the alternative name for
 A:-Plaque induced gingivitis
 B:-Herpetic gingivitis
 C:-Acute necritizing ulcerative gingivitis
 D:-Eruption gingivitis
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-First deciduous tooth to erupt into oral cavity
 A:-Mandibular first molar
 B:-Maxillary canine
 C:-Maxillary central incisor
 D:-Mandibular central incisor
 Correct Answer:- Option-D
Question46:-All are permanent restorative materials EXCEPT
 A:-Glass ionomer
 B:-Composite
 C:-Amalgam
 D:-Zinc oxide eugenol
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-Brushing technique used in children
 A:-Fones method
 B:-Stillmanns metod
 C:-Charters method
 D:-Wilsons method
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-Advantages of Glass ionomer cement are all EXCEPT
 A:-Fluoride release
 B:-Aesthetics
 C:-Chemical bond
 D:-Mechanical bond
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-Normal Eruption sequence of deciduous teeth
 A:-ABCDE
 B:-ABDEC
 C:-ABDCE
 D:-EABCD
 Correct Answer:- Option-C
Question50:-Brudevold technique is used with
 A:-Stannous fluoride
 B:-APF
 C:-Sodium Fluoride
 D:-Fluoride varnish
 Correct Answer:- Option-B
Question51:-Activator in developer solution is
 A:-Potassium Bromide
 B:-Sodium Sulfite
 C:-Sodium Carbonate
 D:-Hydroquinone
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-In an X-ray tube, X-rays originate from
 A:-Tungsten Filament
 B:-Tungsten target
 C:-Focusing cup
 D:-Copper stem
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-According to position and distance rule to reduce the occupational radiation exposure, operator should be away from source by a distance of
 A:-6 feet
 B:-4 feet
 C:-5 feet
 D:-8 feet
 Correct Answer:- Option-A
Question54:-X -ray beam can be restricted in size by using
 A:-Filter
 B:-Collimator
 C:-Intensifying screen
 D:-Grids
 Correct Answer:- Option-B
Question55:-The transformer used to heat the tungsten filament of an X-ray tube is
 A:-Step -up transformer
 B:-Auto transformer
 C:-Transducer
 D:-Step down transformer
 Correct Answer:- Option-D
Question56:-Standard intraoral periapical film size for adults is
 A:-Size 0
 B:-Size 1
 C:-Size 2
 D:-Size 4
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-The SI unit of Radiation absorbed dose is
 A:-Rad
 B:-Rem
 C:-Sievert
 D:-Gray
 Correct Answer:- Option-D
Question58:-X -ray filters are most commonly made up of
 A:-Aluminium
 B:-Zinc
 C:-Lead
 D:-Tungsten
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-Which of the following is most susceptible to radiation
 A:-Nerve
 B:-Blood forming tissue
 C:-Muscle
 D:-Brain
 Correct Answer:- Option-B
Question60:-Reflecting layer in an intensifying screen is made up of
 A:-Titanium Dioxide
 B:-Calcium Tungstate
 C:-Lithium Bromide
 D:-Lanthanum Oxybromide
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-The four principal components of periodontium consists of ?
 A:-Gingiva, cementum , alveolar bone & oral mucosa
 B:-Gingiva , cementum , alveolar bone & periodontal ligament
 C:-Gingiva , cementum , periodontal ligament & connective tissue
 D:-Gingiva , alveolar bone , cementum & keratinizing mucosa
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-The tooth surface which least accumulation of plaque is seen in ?
 A:-Facial
 B:-Mesial
 C:-Distal
 D:-Lingual
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-'Periodontal disease results from the elaboration of noxious products by the entire plaque flora' is the basic principle of ?
 A:-Non specific plaque hypothesis
 B:-Specific plaque hypothesis
 C:-Ecological plaque hypothesis
 D:-Socransky's hypothesis
 Correct Answer:- Option-A
Question64:-Organ systems & conditions possibly influenced by periodontal infection are all except
 A:-Reproductive system
 B:-Musculo- skeletal system
 C:-Cardiovascular system
 D:-Endocrine system
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-Gingivitis confined to one or more inter dental spaces in a limited area is termed as?
 A:-Localized marginal gingivitis
 B:-Localized papillary gingivitis
 C:-Localized diffuse gingivitis
 D:-Diffuse gingivitis
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-The functional unit referred to as dento-gingival unit consists of ?
 A:-Periodontal ligament fibers & gingival fibers
 B:-Sharpy's fibers & cementum
 C:-Junctional epithelium & gingival fibers
 D:-Cementum & gingival fibers
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-The ingredient in tartar control tooth paste which has shown to reduce deposition of new calculus on teeth is ?
 A:-Pyrophosphates
 B:-Flourides
 C:-Polyvinyl chlorides
 D:-Silicones
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-The interdental aid recommended for the area with no interdental papillae is ?
 A:-Dental floss
 B:-Super floss
 C:-Interproximal brush
 D:-Single tufted brush
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-The protective inflammatory & immune process in response to plaque biofilm , resulting in tissue damage of the host is termed as ?
 A:-Autologous damage
 B:-Immune complex damage
 C:-Bystander damage
 D:-Reciprocal damage
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-For patients with periodontal disease, the term 'target hygiene' refers to ?
 A:-teaching a sulcular brushing using vibratory motion
 B:-attaining an oral hygiene level with no plaque
 C:-attaining optimal gingival health with no bleeding
 D:-attaining optimal periodontal health with no disease
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-Cutting through tissues and separating tissue planes is called
 A:-Curettage
 B:-Resection
 C:-Dissection
 D:-Secondary repair
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-Transplantation of tissues or organs between different species is called
 A:-Xenogenic
 B:-Alloplastic
 C:-Autogenous
 D:-Allogenic
 Correct Answer:- Option-A

Question73:-Causes of Oro Antral communication
 A:-Maxillary Pre prosthetic surgery
 B:-Mandibular Pre Prosthetic surgery
 C:-Implant placement in Mandible
 D:-Option 2 and 3
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-Stobie s technique is
 A:-Extraction of Mandibular incisors
 B:-Zygomatic arch elevation
 C:-Inferior Alveolar nerve block technique
 D:-Answer not in options
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-Which of the following is a common component of dental forceps and elevators ?
 A:-Handle
 B:-Hinge
 C:-Shank
 D:-Blade
 Correct Answer:- Option-A
Question76:-Surgical emphysema may be caused by
 A:-Use of high speed air turbine handpieces with the exhaust facing the surgical side
 B:-Increased intraoral pressure
 C:-Use of hydrogen peroxide in the surgical wound
 D:-All the above options
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-Which is the most efficient fixation technique in fracture mandible central crossing the midline region ?
 A:-Mono cortical compression plating
 B:-Bi cortical compression plating
 C:-Lag screw
 D:-Use of 3 D plates
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-Which of the following is NOT a function of Zygoma ?
 A:-Protection of globe and associated structures
 B:-Origination of masseter muscle
 C:-Transmission of part of the masticatory forces to the cranial base
 D:-Insertion of the temporalis muscle
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-Port wine stain is
 A:-Capillary hemangioma
 B:-Capillary malformation
 C:-Congenital dermal vascular ectasia
 D:-Option 2 and 3
 Correct Answer:- Option-D
Question80:-Lincoln s highway is associated with
 A:-Head and neck infections
 B:-Spread of oral malignancy
 C:-Options 1 and 2
 D:-None of the above.
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-mercury intoxication in dental office mainly results from
 A:-old amalgam scraps
 B:-ingestion of mercury
 C:-inhalation of mercury vapours
 D:-direct contact with mercury
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-cold test can be best performed using
 A:-dichlorodifluoro methane
 B:-ethylchloride spray
 C:-carbon dioxide snow
 D:-ice stick
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-guttapercha is best sterilized by
 A:-immersion in 5.25 % sodium hypochlorite
 B:-immersion in alcohol
 C:-dry heat
 D:-glass bead sterilizer
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-dental cement that adhere chemically to tooth structure is
 A:-zinc phosphate
 B:-resin cements
 C:-calcium hydroxide
 D:-glass ionomer cements
 Correct Answer:- Option-D
Question85:-the proponent of acid etching was
 A:-dennis smith
 B:-michael buonocore
 C:-nakabayashi
 D:-fusayama
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-bleaching in vital teeth is done using
 A:-walking bleach
 B:-sodium perborate
 C:-carbamyl peroxide
 D:-sodium hypochlorite
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-affected dentin is
 A:-contaminated with bacteria
 B:-not invaded by bacteria
 C:-to be removed before restoration
 D:-known as secondary dentin
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-dental composites can be light cured by
 A:-QTH
 B:-LED
 C:-plasma arc
 D:-all of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-apex locators are used to
 A:-locate calcified canals
 B:-determine working length
 C:-to test pulp vitality
 D:-to locate peri apical lesions
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-infected symptomatic root canals contain great numbers of
 A:-streptococci
 B:-actinomyces
 C:-lactobacilli
 D:-bacteriodes
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-18-8 Stainless steel alloy contains
 A:-18% cobalt and 8% nickel
 B:-18% nickel and 8% chromium
 C:-18% chromium and 8% nickel
 D:-18% cobalt and 8% chromium
 Correct Answer:- Option-C
Question92:-Glass Ionomer Cement used for luting is
 A:-Type I
 B:-Type II
 C:-Type III
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question93:-Superelasticity in certain NiTi alloys is due to phase transition from
 A:-Ferrite to Austenite
 B:-Austenite to Martensite
 C:-Martensite to Austenite
 D:-Austenite to Ferrite
 Correct Answer:- Option-B
Question94:-Orthodontic pliers may corrode due to
 A:-Steam under Pressure Sterilization
 B:-Dry Heat Sterilization
 C:-Chemical Vapour Sterilization
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Titanium brackets are used in patients allergic to
 A:-Chromium
 B:-Cobalt
 C:-Manganese
 D:-Nickel
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-In Glass Bead Srerilization, the heat range should not exceed
 A:-150°C
 B:-200°C
 C:-250°C
 D:-300°C
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-Ideal Sterilization method for instruments that may be prone to corrosion or heat damage is
 A:-Dry Heat Sterilization
 B:-Chemical Vapour Sterilization
 C:-Glass Bead Sterilization
 D:-Ethylene oxide Sterilization
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-Seperators used in fixed orthodontic appliances are
 A:-Passive components
 B:-Active components
 C:-Both active and passive component
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question99:-During orthodontic treatment, there is proliferation of the interdental papillae.To increase the circulation and to prevent formation of pendulous fibrous areas, it is recommended to use
 A:-a hard rubber interdental stimulator
 B:-a soft rubber interdental stimulator
 C:-a soft multitufted tooth brush
 D:-a hard multitufted tooth brush
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-Elgiloy orthodontic wires are also called as
 A:-Cobalt Chromium
 B:-Beta-titanium
 C:-Nitinol
 D:-Coaxial archwires
 Correct Answer:- Option-A



DENTAL HYGIENIST (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 2015 DENTAL HYGIENIST (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:20 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.