CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 05-10-2015

KERALA PSC CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 



Question1:-What is the code name of the military operation in Yemen against Shia Houthi group?
 A:-Operation Destruction Storm
 B:-Operation All Out
 C:-Operation Decisive storm
 D:-Operation Die Hard
 Correct Answer:- Option-C

Question2:-Film and TV Institute of India is located at
 A:-Pune (Maharastra)
 B:-Rajkot (Gujarat)
 C:-Perambur (Tamil Nadu)
 D:-Pimpri (Maharastra)
 Correct Answer:- Option-A

Question3:-The Ozone layer restricts
 A:-Visible sight
 B:-Infrared radiation
 C:-X rays and Ganma rays
 D:-Ultra violet radiation
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-Who bagged the best actress award at the 62nd National Film Award ?
 A:-Priyanka Chopra
 B:-Kangana Rawat
 C:-Vidhya Balan
 D:-Rani Mukherjee
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-Where is located Asia's largest tulip garden?
 A:-Jammu and Kashmir
 B:-Himachal Pradesh
 C:-Uttarpradesh
 D:-Uttarakhand
 Correct Answer:- Option-A

Question6:-The first female president of Basket Ball federation of India is.........
 A:-Menaka Gandhi
 B:-P.T.Usha
 C:-Poonam Mahajan
 D:-Roopam Harish Sharma
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-INS Kavery, which has been commissioned by Indian Navy recently, is a ------?
 A:-Amphibious assault Ship
 B:-Aircraft Carrier
 C:-Survey Ship
 D:-Scorpeon Class Submarine
 Correct Answer:- Option-D

Question8:-which country has been ranked top in the recently released social progress index?
 A:-Singapore
 B:-Finland
 C:-Australia
 D:-Norway
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-Which Organisation regulated Mutual Funds in India?
 A:-RBI
 B:-SEBI
 C:-Finance Ministry
 D:-SBM
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-The South West African People Organisation (SWAPO) is a major political party of which country?
 A:-Namibia
 B:-Kenya
 C:-Angola
 D:-Cuba
 Correct Answer:- Option-A


Question11:-Who won the Best Female Singer National Award in 20015?
 A:-K.S.Chithra
 B:-Sujatha Mohan
 C:-Uthara Unnikrishnan
 D:-Sreya Ghoshal
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-Who initiated Misrsbhojanam as a struggle against social taboos with eating together?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Ayyankali
 D:-Mannath Padmanabhan
 Correct Answer:- Option-B

Question13:-Who is the reformation leader of Malankara Syrian Community in Kerala?
 A:-Palakkunnath Abraham Malppan
 B:-Palakunnath Titus I
 C:-Mathews Mar Athanesius
 D:-Thomas Mar Athanesius
 Correct Answer:- Option-A

Question14:-Rasabharathi is the authored by
 A:-Sukumar Azheekode
 B:-Vedabhandu
 C:-N.V.Krishna Varier
 D:-Prof.S.Guptan Nair
 Correct Answer:- Option-B

Question15:-Jananee Nava Ratna Manjari is written by
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Vagbadananda
 C:-Swami Vivekanada
 D:-Mahatma gandhi
 Correct Answer:- Option-A

Question16:-The Formation of Tiru-Kochi was in the year of
 A:-1949 July 1
 B:-1950 July 1
 C:-1948 July 1
 D:-1951 July 1
 Correct Answer:- Option-A

Question17:-Who consecrated Siva linga at Aruvitara in 1888?
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-Changapuzha Krishna pillai
 C:-Sree narayana Guru
 D:-Vaikunta Swamikal
 Correct Answer:- Option-C

 Question18:-Which is the Cochin State legislative Assembly came into existence in 1925?
 A:-Cochi State Congress
 B:-Cochi Praja Sabha
 C:-Cochi Maha Sabha
 D:-Cochi Prajamandalam
 Correct Answer:- Option-D

Question19:-Who initiated Villuvandi Yathra inorder to access public road to dalits?
 A:-Sadananda Swamikal
 B:-Ayyankali
 C:-Sreenarayana Guru
 D:-K.P.Karuppan
 Correct Answer:- Option-B

Question20:-Which was the organization founded by Ayyankali?
 A:-Sadhujana paripalana Sangham
 B:-Dharma paripalana Yogam
 C:-Brahmanishta madam sangham
 D:-pulaya jana sangham
 Correct Answer:- Option-A

Question21:-Which is the united Organisation founded by Vaikunta Swamikal?
 A:-Brahma Nishta matam
 B:-Dharma paripalana Yogam
 C:-Samathwa Samajam
 D:-Sadhujana paripalana Yogam
 Correct Answer:- Option-C

Question22:-In which year the first Government order released to access the rightb to education to Pulayas?
 A:-1912
 B:-1910
 C:-1907
 D:-1908
 Correct Answer:- Option-C

Question23:-Hitler party which came to power in 1933 is known as
 A:-Democratic Party
 B:-Labour Party
 C:-Ku-Ku Klux Klan
 D:-Nazi Party
 Correct Answer:- Option-D

Question24:-Epsom (England) is the place associated with
 A:-Horse Racing
 B:-Polo
 C:-Shooting
 D:-Snooker
 Correct Answer:- Option-A

Question25:-Guwahati High court is the judicature of
 A:-Nagaland
 B:-Arunachal Pradesh
 C:-Assam
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question26:-Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of
 A:-Tennis
 B:-Volley ball
 C:-Basket ball
 D:-Cricket
 Correct Answer:- Option-B

Question27:-Fire temple is the place of worship of which of the following religion?
 A:-Zorastrianism
 B:-Shintoism
 C:-Taoism
 D:-Judaism
 Correct Answer:- Option-A

Question28:-Galileo was an Italian astronomer who
 A:-Developed the Telescope
 B:-Discovered four Satellites of Jupiter
 C:-Discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question29:-Habeas Corpus Act 1679
 A:-State that no one was to be imprisoned with out a writ or warrant stating the charge against him
 B:-safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment
 C:-provide facilities to prisoner to obtain either speedy trial or release in bail
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-B

Question30:-Who is the director of Malayam movie Chemeen released in 1965?
 A:-Adoor Gopala Krishnan
 B:-I.V.Sasi
 C:-Ramu Karyat
 D:-K.Thankappan
 Correct Answer:- Option-C

Question31:-Who won IPL 2014 Trophy?
 A:-Kolkata Night Riders
 B:-Chennai Super Kings
 C:-Royal Challenge, Banglore
 D:-Delhi Dare Devils
 Correct Answer:- Option-A

Question32:-Who is the present Chief Election Commissioner followed by V.S.Sambath in January 2015?
 A:-Alok Ghosh
 B:-Nasim Zaidi
 C:-V.S.Chikkamata
 D:-Syed Nasim
 Correct Answer:- Option-B

Question33:-Who is the First Lok sabha Speaker in India?
 A:-Ganesh Vasudev Mavalakar
 B:-Sumitra Mahajan
 C:-M.A.Ayyankar
 D:-Neelam Sanjeeva Reddy
 Correct Answer:- Option-A

Question34:- Who is the Present Cuben President?
 A:-Fidel Castro
 B:-Raul Castro
 C:-William Howard Thaft
 D:-Gerardo Machado
 Correct Answer:- Option-B

Question35:-Who is the founding father of the Nair Service Society?
 A:-Kumaran Asan
 B:-Mannath Padmanabhan
 C:-K.Kelappan
 D:-Vaikunta Swamikal
 Correct Answer:- Option-C

Question36:-Who was the first president of Travancore Devasom Board?
 A:-K.Kelappan
 B:-Chattambi Swamikal
 C:-Mannath Padmanabhan
 D:-Vellapally Nadesan
 Correct Answer:- Option-C

Question37:-Who is regarded as the Renaissance leader of Kerala Muslims?
 A:-Koya Thangal
 B:-Abdul Nasser
 C:-Shihab ali thangal
 D:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
 Correct Answer:- Option-D

Question38:-Jathikummi is the famous poem stood against the caste inequalities in Kerala written by
 A:-Chattambi Swamikal
 B:-Brahmanda Sivayogi
 C:-Vaikunta Swamikal
 D:-K.P.Karuppan
 Correct Answer:- Option-D

Question39:-Who is the founding father of weekly Deepika?
 A:-Vakkom Abdul Khader
 B:-Mannath Padmanabhan
 C:-Swadeshabimani Rama Krishna Pillai
 D:-K.Kelappan
 Correct Answer:- Option-A

Question40:-Who Propounded Pallikkoodam Education in Kerala ?
 A:-K.P.Karuppan
 B:-Annie Besant
 C:-Mar Thoma
 D:-Fr.Chavara Kuriakose
 Correct Answer:- Option-D

Question41:-Whose pen name is Keralan ?
 A:-Mannath Padmanabhan
 B:-K.Kelappan
 C:-Swadeshabimani RamaKrishna Pillai
 D:-C.P.Govindapillai
 Correct Answer:- Option-C

Question42:-Which is the famous autobiography of Swadeshabhimani Rama Krishna pillai?
 A:-Ente Athmakatha
 B:-Ente Nadu kadathal
 C:-Pathranubhavangal
 D:-My Experiments With Truth
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Who is the first editor of Swadeshabimani?
 A:-Ramakrishana Pillai
 B:-Mannath Padmanabhan
 C:-C.Kesavan
 D:-C.P.Govinda Pillai
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-The Savarna Jatha to support vaikkom sathyagraha was organised by
 A:-T.K.Madhavan
 B:-K.Kelappan
 C:-Dr.Palpu
 D:-Mannath padmanabhan
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-Athmavidhya sagham was founded by
 A:-Ayyankali
 B:-Sahodaran ayyappan
 C:-Vaghbatananda
 D:-Dr.Palpu
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Which is the date of Temple Entry Proclamation in Travancore?
 A:-12 Nov 1936
 B:-12 Nov 1947
 C:-12 Nov 1950
 D:-12 Nov 1942
 Correct Answer:- Option-A
Question47:-Who Proposed American Model ?
 A:-Sri Mulam Thirunnal
 B:-Sir.C.P.Ramaswami Ayyar
 C:-Pattom Thanu pillai
 D:-Diwan R.K.Shanmukhan Chetti
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-Who was the first president of Travancore State Congress?
 A:-K.Kesavan
 B:-Pattom Thanu Pillai
 C:-G.P.Piilai
 D:-K.P.Sankara Menon
 Correct Answer:- Option-B
Question49:-Ezhava Memorial was submitted on 3rd Sep 1896 sighed by 13176 members of the Ezhava community under the leadership of
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-Kumaran Asan
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Dr.Palpu
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-Which was the movement started to protest against the constitutional reforms in Travancore in 1932?
 A:-Punnapra Vayalar
 B:-Channar Agitation
 C:-Nivarthana( Abstention)Movement
 D:-Temple Entry Movement
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-In MS Word, how many alignments are there?
 A:-Four
 B:-Two
 C:-Five
 D:-Six
 Correct Answer:- Option-A
Question52:-To create letters and address lists, Which template provided by word?
 A:-Mail Merge
 B:-Encryption
 C:-Data sheet
 D:-Spread sheet
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-In which part of the Word Window are the shortcuts to the menu commands available.
 A:-Standard Tool Bar
 B:-Task Pane
 C:-Title Bar
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-The latest version of MS-Office is............
 A:-MS-Office 2003
 B:-MS-Office 2000
 C:-MS-Office 2012
D:-MS-Office 2010
 Correct Answer:- Option-D
Question55:-How many sizes of the eraser are available in MS-Word Tool Box?
 A:-Three
 B:-Four
 C:-Five
 D:-Eight
 Correct Answer:- Option-B
Question56:-The small renderings of each page in your document, displayed in a separate pane
 A:-Taskpane
 B:-Clip art
 C:-Thumbnails
 D:-Icons
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-When you save a file first time, Which dialogue box will be opened:
 A:-Save
 B:-Save as
 C:-Send to
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-Spacing between the boundary of the cell and the text inside the cell in a word table.
 A:-Formatting
 B:-clogging
 C:-line spacing
 D:-padding
 Correct Answer:- Option-D
Question59:-Key board shortcut to start next page at the current cursor position.
 A:-Shift+ENTER
 B:-Alt + ENTER
 C:-Ctrl + ENTER
 D:-Shift + Alt + ENTER
 Correct Answer:- Option-C
Question60:-For starting line of the Paragraph press ..........on the key board for indentation.
 A:-TAB
 B:-Shift
 C:-Caps lock
 D:-ENTER
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-The measurement of 'Foolscap' paper is.......................
 A:-400 x 250mm
 B:-200 x 125mm
 C:-210 x 297mm
 D:-400 x 325mm
 Correct Answer:- Option-A
Question62:-An ornamentation line typed at the end of the page is..........
 A:-End note
 B:-Complimentary close
 C:-Squeezing
 D:-Tail piece
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-While typing on a Stencil, the ribbon is made
 A:-active
 B:-inactive
 C:-with ribbon
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-A letter written in a style which is semi-official is called ............letter
 A:-Circular
 B:-Official
 C:-Memo
 D:-Demi-Official
 Correct Answer:- Option-D
Question65:-....................is used to write on Stencil Paper
 A:-
Stencil pen
 B:-Stylus Pen
 C:-Ball pen
 D:-Ink pen
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-Right division of word is known as...............
 A:-Syllabification
 B:-Pool
 C:-Padding
 D:-Catch Word
 Correct Answer:- Option-A
Question67:-The default right margin in Ms-Word is...........inches
 A:-1 inch
 B:-1.5 inches
 C:-1.25 inches
 D:-2 inches
 Correct Answer:- Option-C
Question68:-The Shortcut key to start a new line without starting a new paragraph is
 A:-ctrl + enter
 B:-Alt + enter
 C:-Shift + enter
 D:-Shift + Alt + enter
 Correct Answer:- Option-C
Question69:-To move cursor to end of the document, press
 A:-End
 B:-Ctrl + end
 C:-Alt + end
 D:-Shift + end
 Correct Answer:- Option-B
Question70:-FTP means
 A:-File Transfer protocol
 B:-File Transfer Principle
 C:-File transfer Packet
 D:-File Transfer print
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-What is the use of Book marks in Microsoft Word?
 A:-To quickly jump to the ending of the document.
 B:-To create a link within the document.
 C:-To easily correct the spelling errors.
 D:-To quickly jump to specific location in the document
 Correct Answer:- Option-D
Question72:-The F12 opens a .......
 A:-Save as dialogue box
 B:-Save dialogue box
 C:-Print dialogue box
 D:-New dialogue box
Correct Answer:- Option-A
Question73:-If you move the mouse pointer over an icon, you find information about this icon in a small rectangle box. This information is called
 A:-Screen Saver
 B:-Wall paper
 C:-Background
 D:-Tool Tip
 Correct Answer:- Option-D
Question74:-Which feature is used to inserts the contents of the clipboard as text without any formatting?
 A:-Format painter
 B:-Page Set up
 C:-Paste Special
 D:-Autofill
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-Which was the first antivirus program ?
 A:-Creeper
 B:-Norton
 C:-Mc A fee
 D:-Reaper
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-The most widely used computer word processing system is .........
 A:-Word Pad
 B:-Ms-Word
 C:-Ms-Excel
 D:-MS-Powerpoint
 Correct Answer:- Option-B
Question77:-............is a secret word that restricts unauthorized people from using a program or computer.
 A:-Catchword
 B:-Safeguard
 C:-Username
 D:-Password
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-The output quality of printer is measured by........
 A:-Dots per Sq.inch
 B:-Dots per inch
 C:-Dots printed per unit time
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B
Question79:-Which option is used to insert ghosted text behind the content on the page?
 A:-Word Art
 B:-Text box
 C:-Water mark
 D:-Effects
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-The memory is.............and storage is..........
 A:-Temporary, Permanent
 B:-slow, fast
 C:-Permanent, Temporary
 D:-Fast, slow
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-Which method of keyboard operation involves typing by sense of location, memorizing of the keyboard and each finger operating on the keys allocated to it?
 A:-Sight method of typewriting
 B:-E- Typing
 C:-Touch method of typewriting
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-Columns or row width and height can be adjusted by clicking and dragging on............
 A:-Boarder line
 B:-Gridlines
 C:-Mouse
 D:-Signature line
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-Which option tool in MS-Word is used for Synonyms and Antonyms words?
 A:-Spelling and Grammar Check
 B:-Thesaurus
 C:-Debugging
 D:-firmware
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-Which option is selected, MS- Word will print a complete set of the first copy, then the second set and so on. ?
 A:-Select all
 B:-Collate
 C:-Odd pages
 D:-Even pages
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Who introduced the 'Touch Method' of Typewriting?
 A:-Henry Mill
 B:-Lantham Sholes
 C:-Oliver E Teddy
 D:-Charles Mc Gurin
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-The up and down movement of the ribbon at the printing point is called..........
 A:-Squeezing
 B:-Spreading
 C:-Ribbon Throw
 D:-Transverse movement of the Ribbon
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-The process of taking out more than one copy with the help of carbon paper is called.............
 A:-Carbon economy
 B:-carbon manifolding
 C:-carbon copy
 D:-Blind carbon copy
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-The first line of each paragraph begins from the left margin, and all other lines of the paragraph are indented three spaces. This type of paragraphing is called.............
 A:-Indented Paragraph
 B:-Block paragraph
 C:-Hanging Paragraph
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-Which key in the keyboard is used for squeezing, spreading etc. ?
 A:-Space bar
 B:-Shift Key
 C:-Shift lock
 D:-Back spacer
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-The mother tongue of a computer is..........
 A:-BASIC language
 B:-FORTRAN
 C:-Machine language
 D:-Assembly language
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-The text which appears at the top of a page is known as
 A:-The header
 B:-The paging
 C:-The footer
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-If a document contains 50 pages and you want to move the 25th page, you do so by using the option.
 A:-Go to
 B:-Replace
 C:-find
 D:-Send to
 Correct Answer:- Option-A
Question93:-Page orientation can be
 A:-Parallel
 B:-Landscape
 C:-fixed
 D:-flexible
 Correct Answer:- Option-B
Question94:-...................is animated manifestation of the MS Office help system.
 A:-Word art
 B:-Clip art
 C:-Office Assistant
 D:-Smart Art
 Correct Answer:- Option-C
Question95:-In MS-Word, which option provides a quick way of copying formatting from one piece of text another.
 A:-Cut and Paste
 B:-Copy and Paste
 C:-Paste special
 D:-Format Painter
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-Which shortcut key is used for underlines words but not spaces?
 A:-Ctrl+Shift +W
 B:-Ctrl+Shift+U
 C:-Alt+Shift+W
 D:-Alt+shift+U
 Correct Answer:- Option-A
Question97:-The shortcut key for closing a document in MS-Word.
 A:-Ctrl+W
 B:-Alt+W
 C:-Shift+W
 D:-Alt+Enter+W
 Correct Answer:- Option-A
Question98:-............method is used for typewriting less strokes in more spaces.
 A:-Squeezing
 B:-Shifting
 C:-Spreading
 D:-Clogging
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-The formal greeting with which the letter begins is called............
 A:-Subscription
 B:-Complimentary Close
 C:-Salutation
 D:-Referencing
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-To add an important note, more to the letter after it has been written and signed is called............
 A:-Superscript
 B:-Subscript
 C:-Manuscript
 D:-Post script
 Correct Answer:- Option-D

CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 05-10-2015 CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE 2 SOLVED QUESTION PAPER 05-10-2015 Reviewed by PSC BOOK on 19:36 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.